Καλησπέρα! Παρακολουθώ με ενδιαφέρον από την περασμένη Παρασκευή όσα λέγονται, γράφονται και γίνονται στο ΟΑΚΑ. Μού αρέσει, μάλιστα, που βλέπω ξαφνικά τους πάντες να ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό.
αποκαλύπτει ο Κατάσκοπος
[email protected]
Για το στέγαστρο του Καλατράβα σήμανε συναγερμός! Και ορθώς συνέβη. Περίμενα, όμως, ανάλογη ευαισθησία και για τη γέφυρα που κατέρρευσε στην Πάτρα. Με νεκρούς που καταπλακώθηκαν. Είχε κλείσει για έργα συντήρησης επειδή ήταν προβληματική. Άρα, παραμόνευε ο κίνδυνος της κατάρρευσης, ακόμα και με αυτοκίνητα πάνω της. Το θέμα έπαιξε την ίδια μέρα στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά έπειτα εξαφανίστηκε. Λες και δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι. Λες και έμοιαζε κι εκείνο το δημόσιο έργο με γιοφύρι της Άρτας. Με το ΟΑΚΑ, όμως, ασχολούνται όλοι εδώ και μία εβδομάδα.
Έβγαλαν μέχρι και το κόστος του στεγάστρου
Επειδή θα έπρεπε να ενημερώνονται από εδώ για να ‘ναι επαρκείς οι γνώσεις τους, θα τους ενημερώσω ότι το κόστος για το συγκεκριμένο έργο απογειώθηκε από την πάγια τακτική των εμπλεκομένων με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και δεν εννοώ την Οργανωτική Επιτροπή, διότι όλα τα έργα ήταν ευθύνη της κυβέρνησης. Το ‘χε υπογράψει εξ αρχής και επιβεβαίωσε την ανάληψη της υποχρέωσής της στο Σίδνεϊ, όταν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ικανότητά μας να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι οι πολιτικοί έπαιζαν σαν τα παιδιά με τον Κώστα Μπακούρη, τον μακαρίτη Στρατή Στρατήγη και άλλους, που από το πουθενά βρέθηκαν να ασχολούνται με ένα αθλητικό γεγονός, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν πολιτικά συμφέροντα.
- Όλα αυτά τα τερτίπια του Κώστα Σημίτη και των πρωτοκλασάτων υπουργών του απείλησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι έπειτα διευκόλυναν τη διόγκωση κάθε κονδυλίου. Στην περίπτωση του ΟΑΚΑ, όταν προέκυψε το στέγαστρο του Καλατράβα, κάθε επιπλέον δαπάνη, ακόμα και για χαρτί Α4, που λέει ο λόγος, χρεωνόταν εκεί. Εν γνώσει, βέβαια, των πολιτικών προϊσταμένων, τόσο επί ΠΑΣΟΚ, όσο και επί ΝΔ το τελευταίο πεντάμηνο. Άρα, τα 300 και, πλέον, εκατομμύρια που αποτυπώθηκαν στον κωδικό του Καλατράβα, κάλυψαν ως ομπρέλα και άλλες δαπάνες. Κανονικές ή, μαϊμού.
Η τεράστια κληρονομιά της Γιάννας στην Ελλάδα
Επειδή ακούω πολλά και για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Κάποια στιγμή, άλλωστε, το Sportsfeed δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το κόστος έφτασε τα 5,4 δισ. ευρώ. Όχι, όμως, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για να γίνει η Ελλάδα μία ευρωπαϊκή χώρα. Διότι έως τότε σε τομείς, όπως η υγεία, ήταν τριτοκοσμική. Αν πάτε σήμερα στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, θα δείτε τομογράφους που αποκτήθηκε πριν από το 2004 και χρεώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα βρείτε κονδύλια ακόμα και απαλλοτριώσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου που μπήκαν στον ίδιο λογαριασμό επειδή όλα γίνονταν fast track και χωρίς τις διαδικασίες που απαιτούνταν προ των αγώνων.
- Επί της ουσίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν ως ένα άτυπο ταμείο ανάκαμψης, για να μιλήσω με σημερινούς όρους. Μόνο που και τότε έγινε πάρτι από πολιτικούς και εκλεκτούς. Ακριβώς, όπως και τώρα!
Το ‘πε και ο Στουρνάρας
Με τη διαφορά ότι τότε η Γιάννα Αγγελοπούλου άφησε τρομερή κληρονομιά. Όχι μόνο τα κέρδη των 130 εκατ. ευρώ που παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα ΜΜΕ το έκαναν γαργάρα, αλλά και διότι κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, το οικονομικό όφελος της χώρας από τη βελτίωση των υποδομών, την απογείωση του τουριστικού brand name και των εγκαταστάσεων, ανήλθε περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Στη βουλή τα είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά βέβαια οι περισσότεροι έχουν κοντή μνήμη. Διότι κριτική ασκούμε σε όποιον δεν έχει δύναμη. Και οι πολιτικοί έχουν, ενώ από κάποια στιγμή και έπειτα, η Γιάννα έγινε ο εύκολος στόχος.
- Τι θετικά έχει να θυμάται η Ελλάδα της τελευταίας 20ετίας; Μόνο τον αθλητισμό με τη διοργάνωση των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακροπόλεως και τις όποιες αθλητικές επιτυχίες.
Ακόμα και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, όμως, προήλθαν εκτός των άλλων και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι η προοπτική του 2004 αύξησε τα κονδύλια στις αθλητικές ομοσπονδίες, τράβηξε το ενδιαφέρον χορηγών και γενικώς δημιουργήθηκαν πρωτόγνωρες συνθήκες σε όλα τα αθλήματα.
Αναξιοποίητες εγκαταστάσεις
Άρα, πού βρίσκεται το πρόβλημα; Στη λογική του Έλληνα, που τις περισσότερες φορείς σκέφτεται «ό,τι φάμε σήμερα». Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έμειναν αναξιοποίητες. Κι, όμως, μπορούσαν να φέρουν τεράστια έσοδα στη χώρα. Αλλά αφέθηκαν στη μοίρα τους. Δείτε το beach volley, το οποίο επισκέφτηκε τις προάλλες η φίλη μου, η Κατερίνα Αθανασιάδου και κάντε σύγκριση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η μία εγκατάσταση είναι απέναντι από την άλλη. Το Ίδρυμα φτιάχτηκε για να παράξει και στελεχώθηκε με το συγκεκριμένο σκεπτικό. Η αθλητική εγκατάσταση έγινε για ένα γεγονός και έπειτα εγκαταλείφτηκε ή λειτούργησε ως κέντρο βολέματος κάποιων ημετέρων.
- Έτυχε το Σαββατόβραδο, όπως έγραφα, να κάνω ζάπινγκ και έπεσα πάνω στον Τάσο Δούση. Την ημέρα που όλη η Ελλάδα είχε πέσει πάνω στο ΟΑΚΑ, οι «Εικόνες» του Open μας ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη και ο δημοσιογράφος αποθέωσε τον τρόπο, με τον οποίο αξιοποίησαν οι Καταλανοί και οι Ισπανοί γενικότερα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Ναι, το Σάββατο προβλήθηκε αυτό το επεισόδιο! Η αποθέωση της ειρωνείας!
Η μελέτη του Κέμπριτζ
Για να τελειώνω με αυτό το παραμύθι, διότι σε κάποιο φίλο, τηλεοπτικό ρεπόρτερ, δεν άρεσαν οι απόψεις μου και ενώ με κάλεσε για να συμβάλω με δήλωσή μου στο ρεπορτάζ, στο τέλος με έκοψε, θα πάω μέχρι το Κέμπριτζ. Σε ένα εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, έγινε έρευνα για τα κόστη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι φθηνότεροι αγώνες ήταν εκείνοι του Λος Άντζελες το 1932. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Αθήνα του 2004! Ναι, σωστά διαβάσατε! Διότι το Κέμπριτζ δεν συμπεριέλαβε στην έρευνα τις απαλλοτριώσεις χωραφιών στο Πικέρμι για τη διαπλάτινση της Λεωφόρου Μαραθώνος, ούτε για την ανακατασκευή ενός μουσείου στην Κρήτη. Ανέλυσε ένα προς ένα τα κόστη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα και τα υπερκοστολογημένα και διαπίστωσε ότι μέση τους συμμετέχοντες, η Αθήνα διοργάνωσε τους δεύτερους πιο φθηνούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία.
Υ. Γ. Επειδή ακούω πολλά για τις δύο συναυλίες των Coldplay που βρίσκονται στον αέρα εξ αιτίας των εξελίξεων στο ΟΑΚΑ, να σάς ενημερώσω ότι το Καλλιμάρμαρο είναι διαθέσιμο. Φαντάζομαι και η ΕΟΕ για τη μεταφορά των εκδηλώσεων. Σε τελική ανάλυση, τυπικά η ΕΟΕ παραμένει ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, στο οποίο στεγάζεται το ΟΑΚΑ, όπως είναι και του Παναθηναϊκού Σταδίου.