Connect with us

EDITORIAL

Η λίγκα είναι μονόδρομος

Published

on

Για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο τα πρωταθλήματα του χάντμπολ αναβάλλονται λόγω της αποχής των διαιτητών και πλέον η κατάσταση στο άθλημα γίνεται ασφυκτική.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χάντμπολ είναι κωμικοτραγική, αλλά και φυσιολογική για έναν αθλητισμό που δεν έχει μάθει να επιβιώνει χωρίς την κρατική ενίσχυση και που δεν έχει προσαρμοστεί στις σημερινές απαιτήσεις.
Μέσα από τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, προκύπτουν συμπεράσματα τα οποία μεν ήταν γνωστά, ωστόσο δεν είχαν αξιολογηθεί όπως έπρεπε. Η ομοσπονδία πιάνει πάτο, τα πρωταθλήματα και ο προγραμματισμός των Εθνικών ομάδων βρίσκονται στον αέρα, δημιουργούνται οφειλές και το άθλημα παρακμάζει.

Το βασικό συμπέρασμα
Είναι αυτονόητο, ότι χωρίς ισχυρό πρωτάθλημα ανδρών δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Εθνική ομάδα και ταυτόχρονα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του αθλήματος. Για να έρθουν παιδιά στο άθλημα πρέπει να έχουν κάτι να βλέπουν και για να παραμείνουν θα πρέπει οι συνθήκες να γίνουν πιο ελκυστικές.
Σήμερα, Η ομοσπονδία παρουσιάζεται ανήμπορη να βελτιώσει τις συνθήκες, οι επιχορηγήσεις μειώνονται δραματικά και χορηγίες δεν υπάρχουν.
Οι δρόμοι είναι δύο. Ή αλλαγή διοίκησης με πιο κατάλληλα άτομα που προς το παρόν δεν φαίνονται να υπάρχουν ή ανάληψη της ευθύνης από τα ίδια τα σωματεία προκειμένου το άθλημα να έχει ένα καλύτερο αύριο. Ο δεύτερος δρόμος φαίνεται ότι είναι μονόδρομος…

Οι λόγοι που επιβάλλουν τη λίγκα
01.
Η ομοσπονδία δεν βγαίνει πλέον οικονομικά και δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στα σωματεία της Α1 ανδρών, πέρα από… τις οκτώ μπάλες που δίνει η χορηγός Kempa. Δεν διαθέτει ούτε μία κεντρική χορηγία που να αποφέρει έσοδα στις ομάδες. Δεν έχει λόγο ούτε καν στις επιχορηγήσεις της ΓΓΑ προς τις ομάδες.
02.
Δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα των μετακινήσεων των διαιτητών και μοιραία το συγκεκριμένο κόστος θα πέσει στα σωματεία. Αυτή θα είναι η πρόταση στη γενική συνέλευση του Μαρτίου. Επιπλέον έχει αφήσει στην τύχη της την επιμόρφωση και την εκγύμναση των διαιτητών, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις το επίπεδο να είναι τραγικό.
03.
Η ομοσπονδία χρωστάει τα τελευταία τρία χρόνια τα οδοιπορικά στα σωματεία και όσο περνάει ο καιρός απλώς θα αυξάνονται οι οφειλές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης του αθλήματος, κάποια στιγμή το λουκέτο θα γίνει αναπόφευκτο.
04.
Τα σωματεία δεν έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους μεμονωμένα, επειδή υπάρχει η «δωρεάν» συμφωνία της ΟΧΕ με τον ΟΤΕ. Ακόμη και για μη τηλεοπτικά ματς, η ΟΧΕ απαγορεύει τη μετάδοση αγώνων, ακόμη και από τοπικά κανάλια.
05.
Δεν υπάρχει κεντρική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αθλητές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τόσο οι ίδιοι όσο και τα σωματεία.
06.
Το χάντμπολ είναι το μοναδικό άθλημα σάλας στην Ελλάδα που δεν διαθέτει στατιστική υπηρεσία με ότι αυτό συνεπάγεται…
07.
Σε επίπεδο επικοινωνίας, παρά τις φιλότιμες και σε κάποιες περιπτώσεις ηρωικές προσπάθειες του υπεύθυνου Τύπου της ομοσπονδίας Κώστα Χατζηδημητρίου, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να προμοτάρει ένα ολόκληρο άθλημα, που χρειάζεται διαφήμιση για να αναπτυχθεί.

Η λίγκα που τρομάζει
Στο άκουσμα μίας «λίγκας» το μυαλό των περισσότερων παραγόντων πηγαίνει σε τμήματα αμειβομένων αθλητών, υποχρεωτικά συμβόλαια, ξεχωριστά ΑΦΜ και ένα σωρό διαδικασίες που στη σημερινή εποχή τρομάζουν. Το ρεαλιστικό είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή μέσα στην ΟΧΕ, που θα για ένα χρόνο θα λειτουργήσει πιλοτικά ως διοίκηση λίγκας, εκλεγμένη από τις ομάδες της Α1.
Με ένα παράβολο της τάξης των 8.000-10.000 ευρώ δημιουργείται ένας κοινός κορβανάς έστω να καλύπτονται αυτόματα έξοδα διαιτησίας και οι πρώτες ανάγκες. Ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι η εύρεση κεντρικών χορηγιών ακόμη και μεταξύ εταιριών – ταμπού (π.χ. στοιχηματικές), η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προβολής του αθλήματος (τηλεόραση, διαδίκτυο), η οπτική βελτίωση του προϊόντος, η θετική διαφήμιση και κυρίως η διερεύνηση των δυνατοτήτων προκειμένου κάποια στιγμή το χάντμπολ να γίνει ημιεπαγγελματικό.
Στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν προγραμματιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο συναντήσεις εκπροσώπων σωματείων ώστε να γίνει μία αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουν όλοι ότι έστω και μέσα στην κρίση, υπό αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν οι δυνατότητες για καλύτερες ημέρες μέσα από συνεργασία, για το κοινό συμφέρον…

Η άμεση ανάγκη
Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν στη γενική συνέλευση του Μαρτίου, αν αντέξει η διοίκηση της ομοσπονδίας μέχρι τότε. Ωστόσο, το βασικό αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Αν οι διαιτητές δεν βάλουν πλάτη (για μία ακόμη φορά, όπως κάνουν συνεχώς τα σωματεία και οι αθλητές), απλώς το άθλημα θα συνεχίσει να ξεφτιλίζεται και θα σαμποτάρεται όποια προσπάθεια και αν βρίσκεται στα σπάργανα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/