Connect with us

LIST

Υπερφιλάνθρωποι αθλητές

Published

on

Η φιλανθρωπία δεν είναι διεδομένη στον ελληνικό αθλητισμό. Οι Έλληνες αθλητές, εξαντλούν την αγάπη προς το συνάνθρωπο σε εκδηλώσεις χορηγών ή στην παρουσία με την ομάδα τους, σε διάφορα ιδρύματα. Σπανίως βάζουν το χέρι στην τσέπη για κάποιον ευγενή σκοπό και όταν το κάνουν, το ποσό είναι μικρό. Αντιθέτως, στο εξωτερικό η φιλανθρωπία, αποτελεί προτεραιότητα για τους σταρ του αθλητισμού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Στο εξωτερικό υπάρχει η νοοτροπία του “επιστρέφω στην κοινωνία, μέρος από αυτά που έχω κερδίσει”. Αθλητές εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία τους για να προσελκύσουν χρηματοδότες για τις οργανώσεις που έχουν ιδρύσει. Για τη μόρφωση παιδιών, για τη βοήθεια φτωχών ή παιδιών με αναπηρία, για τη διάδοση του αθλήματος τους σε μη προνομιούχες χώρες και φυσικά για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Βασικοί χρηματοδότες είναι οι ίδιοι οι αθλητές, οι οποίοι βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν προσωπικά. Σε όλα τα αθλήματα, υπάρχουν (πραγματικοί) σούπερ σταρ που “επιστρέφουν στην κοινωνία”. Στην Ελλάδα περιμένουμε τους δικούς μας να… εμφανιστούν.

Κολύμβηση: Μάικλ Φελπς
Είναι ο κορυφαίος κολυμβητής που έχει βουτήξει ποτέ σε πισίνα. Δύσκολα θα τον ξεπεράσει κάποιος στο εγγύς μέλλον. Εκτός όμως από μεγάλος αθλητής, ο Μάικλ Φελπς έχει και μεγάλη καρδιά. Το 2008 δώρισε όλο το μπόνος που πήρε από το βασικό χορηγό του (περίπου 800.000 ευρώ) στο ίδρυμα του, που βοηθάει παιδιά που συμμετέχουν στα Special Olympics να πετύχουν τους στόχους τους. Έχει δωρίσει πάρα πολλά προσωπικά του αντικείμενα (σκουφάκια, μαγιό, γυαλάκια) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα προκειμένου να δημοπρατηθούν και τα έσοδα να δοθούν σε παιδιά. Επίσης ο ίδιος είναι χορηγός νεαρών κολυμβητών που διαθέτουν ταλέντο αλλά όχι την οικονομική υποστήριξη. Οι Αμερικανοί αναφέρουν, πως ο χρυσός Πολυολυμπιονίκης κάνει και άλλα πολλά που ποτέ κανείς δε μαθαίνει γιατί ο ίδιος δε θέλει να τα διαφημίζει.

Τένις: Αντρέ Αγκάσι
Σαν αθλητής, ήταν ένα από τα “κακά παιδιά” των κορτ. Παντρεύτηκε τη Στέφι Γκραφ, έκανε οικογένεια και μαλάκωσε. Ο Αντρέ Αγκάσι, έφτιαξε το 2001 μία σχολική ακαδημία στο Λας Βέγκας για να εκπαιδεύονται τα παιδιά των άπορων οικογενειών της περιοχής. Στη συγκεκριμένη ακαδημία, ο Αγκάσι έχει βάλει από την τσέπη του για να τη στηρίξει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να μαζέψει το ποσό των 130.000.000 ευρώ από διάφορους χορηγούς για να στηρίξει την προσπάθεια του.

Καλαθοσφαίριση: Ντικέμπε Μουτόμπο
Ο Ζαϊρινός βετεράνος του ΝΒΑ (Νάγκετς, Χοκς, Σίξερς, Νετς, Νικς και Ρόκετς) έχει καταστήσει έργο ζωής την εξάλειψη της φτώχειας από την Αφρική. Έργο πραγματικά δύσκολο και σαφώς ακατόρθωτο, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Το 1997 ξεκίνησε το ιδρυμα “Μουτόμπο” για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του στη Δημοκρατία του Κογκό. Αμέσως δώρισε 11.000.000 ευρώ και κατασκεύασε νοσοκομείο στην Κινσάσα. Ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στη χώρα του, το οποίο παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους φτωχούς Ζαϊρινούς. Παράλληλα ο Μουτόμπο έχει ξεκινήσει αγώνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών στην πατρίδα του.

Ποδόσφαιρο: Ντέιβιντ Μπέκαμ
Είτε το κάνεις γιατί αποτελεί κομμάτι του στάτους των σούπερ σταρ, είτε γιατί το πιστεύει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ βοηθάει πολύ κόσμο. Είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF από το 2005. Το ίδρυμα που ηγείται ο ίδιος με τη σύζυγο του, Βικτόρια υποστηρίζει οργανισμούς που μάχονται κατά της φτώχειας, προωθούν την εκπαίδευση και φροντίζουν τους άστεγους. Ο ίδιος βοήθησε στην οργάνωση για την καταπολέμηση της ελονοσίας στην Αφρική, την αντιμετώπιση της παιδικής βίας, συμπαραστέκεται στους τραυματίες του πολέμου του Αφγανιστάν, ενώ χρηματοδοτεί την οργάνωση του Έλτον Τζον για την υποστήριξη των παιδιών που είναι φορείς του AIDS.

Καλλιτεχνικό πατινάζ: Κρίστι Γιαμαγκούτσι
Το 1992 στο Αλμπερτβίλ της Γαλλίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό των γυναικών. Από εκείνη την περίοδο και μετά, αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά με κάθε τρόπο. Το 1996 ίδρυσε το “Always Dream Foundation”. Το συγκεκριμένο ίδρυμα βοηθάει άπορα παιδιά να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης τους, η Γιαμαγκούτσι φροντίζει από την ένδυση, τη σίτιση μέχρι και την αγορά υπολογιστών για να τους παρέχει όλες τις κατάλληλες συνθήκες μόρφωσης.

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Έλι Μάνινγκ
Πρόκειται για το νεότερο αδελφό του Πέιτον Μάνιγκ και έναν από τους πέντε αθλητές στην ιστορία του NFL που έχουν κερδίσει περισσότερες από μία φορές τον τίτλο του πολυτιμότερο παίκτη σε Super Bowl. Εκτός από αμυντικός των Νιου Γιορκ Τζάιντς, ο Μάνινγκ είναι και γίγαντας στην ψυχή. Βοήθησε ο ίδιος στην απομάκρυνση των συντριμιών από τον τυφώνα Κατρίνα, είναι πολλά χρόνια εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό, συγκέντρωσε 1.900.000 ευρώ για την κατασκευή νοσοκομείου παίδων, ενώ δώρισε και 750.000 ευρώ σε ίδρυμα που δίνει υποτροφίες σε παιδιά άπορων οικογενειών. Επειδή αυτά δεν είναι αρκετά, συνεισφέρει (είναι σχεδόν πάντα παρών) στη προσφορά συσιτίων σε κέντρα αστέγων. Αθλητής μάλαμα.

Μηχανοκίνητος αθλητισμός: Τζεφ Γκόρντον
Όσοι έχουν παρακολουθήσει την ταινία “Πατς Άνταμς” με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, όταν μιλάμε για τον Τζεφ Γκόρντον. Ο οδηγός του NASCAR, χρηματοδοτεί την έρευνα φαρμάκων για τον καρκίνο, αλλά και την θεραπεία παιδιών που πάσχουν από την επάρατη νόσο. Αυτό όμως δεν του είναι αρκετό, καθώς κάτι ότι μπορεί για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των παιδιών που νοσηλεύονται, στο παιδικό νοσοκομείο που κατασκεύασε το 2006 στη βόρεια Καρολίνα.

Γκολφ: Τάιγκερ Γουντς
Στο… αντιπαθόμετρο βρίσκεται πολύ ψηλά. Όχι γιατί βγάζει πολλά λεφτά, αλλά κυρίως γιατί είναι κατ’ επανάληψη μοίχος. Είναι όμως και ο κορυφαίος αθλητής του Ολυμπακού αθλήματος πλέον, γκολφ. Βγάζει πάρα πολλά χρήματα ετησίως, αλλά πολλά είναι και αυτά που χαρίζει. Το ίδρυμα Τάιγκερ Γουντς το οποίο δημιουργήθηκε το 1996, έχει δωρίσει 22.000.000 ευρώ σε υποτροφίες, αλλά και στην προετοιμασία άπορων νέων για την επαγγελματική τους καριέρα. Επίσης έχει δημιουργήσει το κέντρο εκμάθησης Τάιγκερ Γουντς στο οποίο βοηθάει νέους να εξειδικευτούν σε αντικείμενα όπως το graphic design, η βιολογία και η αερο-διαστημική μηχανική. Τέλος χρηματοδοτεί το νοσοκομείο παίδων, Σρίνερς ενώ φροντίζει να περνά και αρκετό χρόνο με τα άρρωστα παιδι΄

Μπέιζμπολ: Ντέρικ Τζέτερ
Πρόκειται για έναν από τους πλέον αντιπαθείς παίκτες του μπέιζμπολ. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών, ο τρόπος ζωής του Ντέρικ Τζέτερ δεν τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Αλλάζει συντρόφους σαν τα πουκάμισα και όλες τους είναι εξέχουσα μέλη της αμερικάνικης σόουμπιζ. Παρ’ ολ΄αυτά ο παίκτες των Νιο Γιορκ Γιάνκις δεν είναι μόνο… αυτό. Είναι και ιδιαίτερα φιλάνθρωπος. Το 1996 ίδρυσε το “Turn 2” σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το ίδρυμα του Τζέτερ, στηρίζει τις προσπάθειες των παιδιών και τα επιβραβεύει με υποτροφίες. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο, ο Τζέτερ προσφέρει περίπου 750.000 ευρώ σε υποτροφίες.

Χόκεϊ: Έρικ Λιντρός
Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες χόκεϊ επί πάγου του NFL. Το 2007 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση και ταυτόχρονα δώρισε 3.700.000 ευρώ στο ιατρικό κέντρο ερευνών του Οντάριο. Όπως είπε, ήθελε να κάνει κάτι για την κοινότητα του και το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, τον βοήθησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του με τους τραυματισμούς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/