Connect with us

EDITORIAL

Ήταν πανελλήνιο ανδρών – γυναικών, ή μήπως ηλικιακών κατηγοριών;

Published

on

Το 33ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που έλαβε χώρα στο ΣΕΦ έφτασε στο τέλος του και, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, άφησε μία γλυκόπικρη γεύση.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
φωτογραφία Νίκος Ζάγκας

Η διοργάνωση απείχε παρασάγγας από την παλιά του αίγλη καθώς λίγοι από τους κορυφαίους άνδρες και γυναίκες επέλεξαν να αγωνιστούν και ως συνέπεια οι νικητήριες επιδόσεις ήταν σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικές. Στα αρνητικά, λοιπόν, οι αισθητές απουσίες και οι χαμηλές επιδόσεις ενώ την παράσταση έσωσε εν μέρει το νέο αίμα αθλητών και αθλητριών που παραδοσιακά επιλέγει τον κλειστό στίβο, πόσο μάλλον τώρα που είναι ανοιχτό το πεδίο και για διάκριση.

Τα στατιστικά για την ηλικία των συμμετεχόντων στους τελικούς των ατομικών αθλημάτων αποδεικνύουν το παραπάνω συμπέρασμα. Στους άνδρες, από τις 196 συμμετοχές των τελικών το 10% ήταν παίδες (Κ18), το 15% ήταν έφηβοι (Κ20), το 62% ήταν νέοι άνδρες και άνδρες ενώ υπήρχε και ένα 13% ανδρών με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 30 ετών. Στις 168 γυναίκες που συμμετείχαν η διαφορά ήταν ακόμα πιο έντονη: 23% κορασίδες (Κ18), 17% νεάνιδες (Κ20), 53% νέες γυναίκες και γυναίκες και 7% γυναίκες από 30 και πάνω. Ακριβώς ένας στου τέσσερις άνδρες και ακριβώς δύο στις πέντε γυναίκες ήταν κάτω των 20 χρονών, γεγονός που οριακά αποτρέπει το χαρακτηρισμό του πανελληνίου πρωταθλήματος ως εφήβων-νεανίδων. Αν συμπεριλάβουμε τους προκριματικούς στα στατιστικά είναι βέβαιο ότι οι μικροί αθλητές και αθλήτριες αποτελούν πλειονότητα.

Ενδιαφέρον έχει και η ηλικία των μεταλλιούχων. Ένα χρυσό μετάλλιο πήγε στην κατηγορία Κ18 και τη Στέλλα Κωνσταντινίδου, αυτό των 200μ. γυναικών. Δύο αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια απέσπασαν και πέντε νεάνιδες, οι Μαργαρίτα Τσουκαλά και Κυριακή Φιλιτσάκου και Δάφνη Λαβασά, Όλγα Φιάσκα και Ίλζε Λογδανίδου. Επίσης, 20 μετάλλια πήγαν στην κατηγορία των Κ23, 7 χρυσά, 5 αργυρά και 9 χάλκινα.

Οι άνω των 30 κατέκτησαν 7 χρυσά μετάλλια (5 άνδρες και 2 γυναίκες), 2 αργυρά και 1 χάλκινο. Αυτή είναι και η κατηγορία που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, διότι σε πολλά αθλήματα δεν υπάρχει συναγωνισμός με αποτέλεσμα να κερδίζουν τα ίδια γνωστά ονόματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η σφαιροβολία γυναικών με τη νίκη της Βαγγελιώς Σοφάνη, τα 3000μ. γυναικών με τη Στεφανία Λεοντιάδου, το τριπλούν ανδρών με τον αγέραστο Δημήτρη Τσιάμη και τα 200μ. ανδρών με τον Παναγιώτη Τριβυζά όπου συνολικά το επίπεδο κρίθηκε αρκετά χαμηλό. Το χαμηλό επίπεδο έκρυψαν με τις καλές τους επιδόσεις ο Κώστας Δουβαλίδης στα εμπόδια, ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στα 5.000μ. βάδην.

Πολλοί κορυφαίοι αθλητές επέλεξαν να μην βάλουν το πανελλήνιο του ΣΕΦ στο πρόγραμμά τους, είτε για να επικεντρωθούν στην προετοιμασία τους για τον ανοιχτό, είτε γιατί προτίμησαν διεθνή μίτινγκ με μεγαλύτερο συναγωνισμό. Απόντες και αρκετοί νέοι αθλητές και αθλήτριες που τα τελευταία χρόνια σπουδάζουν στις ΗΠΑ και έχουν αγωνιστικές και φοιτητικές υποχρεώσεις.

Στα θετικά, τα τρία όρια για το ευρωπαϊκό κλειστού της Γλασκόβης από την Ειρήνη Βασιλείου στα 400μ., την Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ και το Μάκη Στεργιούλη στα 60μ. που ήταν ενθαρρυντικά αλλά αναμενόμενα, ενώ το αίσθημα της έκπληξης προκλήθηκε μόνο από την Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος, με το όριο για το παγκόσμιο ανοιχτού της Ντόχα. Επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου έγιναν μόνο στο επί κοντώ ανδρών με το 5.70μ. του Εμμανουήλ Καραλή και στο άλμα εις μήκος με το Μίλτο Τεντόγλου και το 8.19μ. Μόνο δύο πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν και μάλιστα στις μικρές κατηγορίες, αυτό της Στέλλας Κωνσταντινίδου στα 400μ. κορασίδων και αυτό της Κυριακής Φιλιτσάκου στα 3000μ. βάδην νεανίδων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr