Connect with us

EDITORIAL

Μαγικό το 2019 για τον ελληνικό αθλητισμό

Published

on

Όταν έχεις φτάσει σε μια… άλφα ηλικία και έχεις ζήσει τις ονειρικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού της διετίας 2004-2006, δύσκολα μπορείς να αξιολογήσεις στις 31 Δεκεμβρίου μια χρονιά ως αυτή που σε άφησε με το στόμα ανοιχτό για όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες 365 μέρες.

του Βασίλη Γεωργιώτη

Κι όμως το 2019 ήταν μια χρονιά που άφησε ανεξίτηλες μνήμες στο νου με όσα «μαγικά» και ανεπανάληπτα συνέβησαν. Ο φίλος Θανάσης θα μου επιτρέψει να ξεκινήσω με την ανάδειξη ενός Έλληνα διεθνή αθλητή, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ως MVP της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ. Μια πραγματικά τεράστια τιμή, όσο κι αν προσωπικά θεωρώ εντελώς υποκειμενικές και κάποιες φορές ανούσιες όλες αυτές τις αναδείξεις κορυφαίων. Αυτή η βράβευση αποτελεί όμως μια καθολική αναγνώριση για τον αθλητή, δεν τον χρίζει ντε καλά ως τον καλύτερο μπασκετμπολίστα του πλανήτη.

Τι να πεις κανείς όμως  για την απίστευτη σεζόν του Στέφανου Τσιτσιπά ειδικά το ξεκίνημα της και το τελείωμα της σεζόν. Θυμάμαι που κατά το παρελθόν ικέτευα για λίγο χώρο στα μέσα που εκπροσωπούσα για κάποιες σποραδικές επιτυχίες Ελλήνων τενιστών και σήμερα χάρη στο Στέφανο τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ξεκινούν με τα κατορθώματά του. Έλληνας τενίστας στους κορυφαίους του κόσμου, να κοιτάζει στα μάτια τα τοτέμ του αθλήματος. Ανέκδοτο μέχρι πριν από 4-5 χρόνια. Απτό και καθημερινότητα στις μέρες μας. Χάρη στον Στέφανο.

Είδαμε ακόμα Έλληνα κολυμβητή, τον Κρίστιαν Γκολομέεφ να τερματίζει δεύτερος σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 50μ. ελεύθερο, στο αγώνισμα που κολυμπάει όλος ο πλανήτης. Κι ακόμα τον Απόστολο Παπαστάμο να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων και τον Ανδρέα Βαζαίο να πετυχαίνει ρεκόρ Ευρώπης στην 25άρα. Η κάποτε ανυπόληπτη ελληνική κολύμβηση φώναξε δυνατά «παρών» και συνεχώς δυναμώνει με πολλά, πάρα πολλά παιδιά να φτιάχνουν δελτίο κάθε χρόνο, μεγαλώνοντας τη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν οι επόμενες γενιές των πρωταθλητών.

Στον αγαπημένο στίβο, οι επιτυχίες δεν έλειψαν. Η Κατερίνα Στεφανίδη σταθερά ψηλά. Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν είχε αθλήτρια τόσο υψηλού επιπέδου με τόσο μεγάλη διάρκεια. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι το υπερ-ταλέντο, που, ο Θεός, να τον έχει γερό, θα αφήσει εποχή.

Οσο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του στίβου που έγινε στην Ντόχα, είχα την χαρά και την τιμή να το υπηρετήσω εκ των έσω. Να το προβάλω, να το καλύψω, να το υπερασπιστώ απέναντι στην δίκαιη, αλλά πολλές φορές και άδικη κριτική. Οι επιδόσεις σε πολλά αγωνίσματα ήταν εκπληκτικές. Ως συνολική εικόνα δεν ήταν το καλύτερο όλων των εποχών, δεν ήταν όμως και το χειρότερο. Σε μια περιοχή με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, σε μια χώρα όπου οι πλούσιοι ντόπιοι είναι μειοψηφία και οι φτωχότεροι μετανάστες παλεύουν για το μεροκάματο, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να στηθεί το τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, όσοι γνωρίζουν το πώς στήθηκε αυτό το πρωτάθλημα μόνο υπερηφάνεια νοιώθουν για το αποτέλεσμα. Ο υπόλοιποι, κυρίως ο δυτικός κόσμος, θα το θυμάται ως το πρωτάθλημα της ζέστης και των μισοάδειων κερκίδων (τις πρώτες ημέρες).

Κλείνοντας θα κάνω μια αναφορά σε μια διοργάνωση που στην Ελλάδα ελάχιστοι αντιλήφθηκαν και ασχολήθηκαν, αλλά ζώντας την από κοντά θεωρώ ότι έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον του παγκόσμιου αθλητικού χάρτη. Αναφέρομαι στους 1ους παγκόσμιους παράκτιους αγώνες που έγιναν στην Ντόχα λίγες μέρες μετά το παγκόσμιο του στίβου. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό και ενθουσίασε τον κόσμο που γέμισε τις εξέδρες. Η δυναμική ορισμένων σπορ, όπως του beach soccer, του beach tennis, του beach handball, του bouldering και του skateboarding είναι πολύ μεγάλη. Οι πρωταγωνιστές τους είναι σταρ, το κοινό συμμετέχει πολύ ενεργά και το εξαιρετικό τελικά προϊόν σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητη τη ΔΟΕ που θα «υποχρεωθεί» να εντάξει πολλά από αυτά (ήδη τα δύο τελευταία θα τα δούμε στο Τόκιο) στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, σε βάρος παραδοσιακών σπορ που συνεχώς φθίνουν υπό το βάρος της κάθετης πτώσης του θεάματος, της διοικητικής διαφθοράς και του ντόπινγκ. 

Καλή χρονιά, υγεία σε όλους και είθε το 2020 να μας χαρίσει παρόμειες, αν όχι μεγαλύτερες αθλητικές συγκινήσεις. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/