Connect with us

EDITORIAL

Οι προσδοκίες για το 2020

Published

on

Πρώτη μέρα του 2020, σήμερα. Ολυμπιακή χρονιά για όλον τον πλανήτη (ακόμα και για τη Βόρεια Κορέα) και όλοι έχουν προσδοκίες. Το Sportsfeed κατέγραψε τις δικές του για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Ελληνικό γκραν σλαμ

Λίγα πράγματα μπορούν να συμβούν το 2020 και να είναι πρωτόγνωρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Ένα από αυτά, η κατάκτηση γκραν σλαμ από Έλληνα τενίστα. Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν ακούγονταν ούτε καν σαν ανέκδοτο. Πλέον, δια στόματος Ρότζερ Φέντερερ μάλιστα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας από τους υποψήφιους για την κατάκτηση ενός εκ των τεσσάρων γκραν σλαμ της χρονιάς. Γιατί όχι και το πρώτο που ξεκινά σε τρεις εβδομάδες στην Αυστραλία. Άλλωστε πέρσι έφτασε μέχρι τον ημιτελικό. Γιατί φέτος να μην τον κατακτήσει; Αυτός είναι ένα χρόνο καλύτερος και οι Big 3, ένα χρόνο γηραιότεροι…

10+ μετάλλια στους Ολυμπιακούς

Εκτός Ελλάδας (2004), έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε διψήφιο αριθμό μεταλλίων μόνο το 2000 στο Σίδνεϊ στους Αγώνες που ακολούθησαν τη μεγάλη έκρηξη του 1996 στην Ατλάντα όπου είχαμε 4 χρυσούς Ολυμπιονίκες και 4 αργυρούς. Στο Σίδνεϊ είχαμε 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα. Αυτή τη συγκομιδή δεν μπορούμε να την πιάσουμε (ρεαλιστικά). Όμως έχουμε καλές πιθανότητες να φτάσουμε το διψήφιο αριθμό μεταλλίων καθώς υπάρχουν εκπρόσωποι από 12 διαφορετικά αθλήματα, που μπορούν να βρεθούν στο βάθρο. Δε θα αποτελέσει έκπληξη αν τα καταφέρουμε, θα είναι όμως τεράστια η επιτυχία.

Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι το Νο2 άθλημα των Ολυμπιακών και η Ελλάδα εντός πισίνας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ μετάλλιο. Έχει κερδίσει το 1896 όταν οι αγώνες είχαν γίνει στη μαρίνα Ζέας (όχι σε πισίνα) στον Περαιά. Στο Τόκιο, ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Ανδρέας Βαζαίος μπορούν να γράψουν ιστορία και να γίνουν οι πρώτοι… χλωριούχοι κολυμβητές με Ολυμπιακό μετάλλιο.

Τους αθλητές πιο ενεργούς στις ομοσπονδίες

Ο νόμος Αυγενάκη σε γενικές γραμμές (όταν εφαρμοστεί) μας βρίσκει σύμφωνους. Από πάντα πιστεύαμε ότι η αρχή της σωστής διακυβέρνησης είναι οι περιορισμένες θητείες. Πουθενά στον πλανήτη, σε καμία μορφή, ένα καθεστώς δεν υπηρέτησε σωστά αυτό για το οποίο πρωτο-εκλέχθηκε (αν εκλέχθηκε βέβαια). Η εφαρμογή του νόμου θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικότερο όλων θα είναι να αποκτήσουν επιτέλους φωνή οι ενεργοί αθλητές. Υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα αυτή τη στιγμή, ακόμα και στην αρτηριοσκληρωτική Ρωσία, οι εν ενεργεία αθλητές ξεσηκώθηκαν. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω, όμως κάτι μας λέει ότι έρχεται αλλαγή.

Να έρθει μια πραγματικά μεγάλη διοργάνωση στη χώρα

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα φιλοξένησε μια πραγματικά μεγάλη διοργάνωση. Οι αμαρτίες του παρελθόντος (κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από πολιτικούς και παράγοντες) έχουν δημιουργήσει αρνητική προδιάθεση στους Έλληνες πολίτες. Όμως, αποτελεί παγκόσμια παραδοχή ότι η Ελλάδα όταν ανέλαβε κάτι μεγάλο το διοργάνωσε θαυμάσια. Το κλίμα και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι ιδανικά. Αν υπάρξει βούληση και επαγγελματίες (και όχι στελέχη του κομματικού σωλήνα) αναλάβουν την οργάνωση, τότε η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη, κυρίως οικονομικά. Όπως είχε το Λονδίνο με το παγκόσμιο του 2017 στο στίβο και το Άμστερνταμ με το Βερολίνο με τα ευρωπαϊκά του 2016 και 2018. Η Αθήνα είναι πολύ ελκυστική για τους ξένους, το ίδιο θα γίνει και η Θεσσαλονίκη με την επέκταση του αεροδρομίου, την κατασκευή νέων πεντάστερων ξενοδοχείων που ολοκληρώνονται, όμως θα πρέπει να λύσει το θέμα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι χειρότερα και από πρώην σοβιετικής «δημοκρατίας».

Να γίνει το ΟΑΚΑ Ολυμπιακό κέντρο προετοιμασίας

Η προηγούμενη κυβέρνηση έψαχνε τρόπους (απαξιώνοντας κυρίως) να ξεπουλήσει το ΟΑΚΑ για να κατασκευαστεί στην καρδιά της Αθήνας καζίνο. Ευτυχώς αυτό το σχέδιο έμεινε προς το παρόν στα χαρτιά. Αν η νυν κυβέρνηση θέλει να προσφέρει έργο στον ελληνικό αθλητισμό για τα επόμενα 50 χρόνια, θα πρέπει να μεταβιβάσει όλη την ευθύνη του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αυτή να το διαχειριστεί δημιουργώντας το κορυφαίο Ολυμπιακό κέντρο προετοιμασίας στον κόσμο. Προσβάσιμο μόνο στις Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων πετώντας εκτός τους περσοναλάδες και όλους όσοι το έχουν μετατρέψει σε κέντρο αθλητικής αναψυχής (με το αζημίωτο). Με κάποιες κινήσεις εντός, με την πρόσβαση που υπάρχει στο αεροδρόμιο και με το κλίμα της Αθήνας, θα μπορέσει να αποτελέσει και τη βάση πολλών ξένων ομάδων (ΗΠΑ, Κίνα, Τζαμάικα, Καναδάς, Νορβηγία, Βρετανία κτλ) που ψάχνουν θερμά κλίματα και πλήρεις εγκαταστάσεις. Γιατί να πηγαίνουν όλοι αυτοί σε Ιταλία και Ισπανία;

Να έχει φωνή η Ελλάδα στη ΔΟΕ

Να είμαστε ξεκάθαροι. Κανένας «αθάνατος» δεν εκπροσωπεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τη χώρα του. Εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο. Αυτό δυστυχώς γινόταν μέχρι και το 2015 από τον Λάμπη Νικολάου. Μετά από τέσσερα χρόνια στη ΔΟΕ υπάρχει και πάλι Έλληνας «αθάνατος». Ο Σπύρος Καπράλος κέρδισε με το σπαθί του τη θέση και το βιογραφικό του μας προδιαθέτει θετικά για μια πιο ελληνική εκπροσώπηση και λιγότερο προσωπική. Το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα σαν φίλαθλος – αθλητής έχει βοηθήσει τα Ολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα. Το 2020 και για τον ίδιο είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα καθώς έχει βρεθεί σε Ολυμπιακούς ως αθλητής, αρχηγός αποστολής, μέλος οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρος της ΕΟΕ. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι του ως «αθάνατος».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/