Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Κυνηγάκης: Μια διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Published

on

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής κολύμβησης έκλεισε κι επίσημα θέση στην Ολυμπιακή ομάδα την Κυριακή μετά από 2 δύσκολα χρόνια προσμονής, υπομονής και επιμονής.

Ο λόγος για τον Άλκη Κυνηγάκη, ο οποίος έχοντας στο πλάι του τον προπονητή του, Βαγγέλη Κοζομπόλη, πήρε την 2η θέση στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά μαραθώνιας κολύμβησης του Σετούμπαλ στην Πορτογαλία και «κλείδωσε» την Ολυμπιακή πρόκριση (διαβάστε εδώ). Ακολουθεί η ανασκόπηση της ιδιαίτερης πορείας του εξαιρετικού αθλητή από την πεταλούδα στη μαραθώνια κολύμβηση και από εκεί στους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα πρώτα βήματα

Έκτος στον τελικό με ατομικό ο Κυνηγάκης - SPORTSFEED

Ο 23χρονος Κυνηγάκης ξεκίνησε την κολύμβηση στις ακαδημίες του ΑΝΟ Αργυρούπολης όπου γνώρισε για πρώτη φορά το Βαγγέλη Κοζομπόλη και παρέμεινε μέχρι και το 2018. Τα τελευταία τρία χρόνια Κυνηγάκης και Κοζομπόλης μεταφέρθηκαν στον ΑΟ Παλαιού Φαλήρου, όπου συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Στην αρχή της καριέρας του είχε βασικό στιλ την πεταλούδα με έμφαση στο 200άρι και είχε πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις ηλικιακών κατηγοριών, με την 6η θέση στο ευρωπαϊκό εφήβων του 2016 και το 1:58.29 του ημιτελικού του ίδιου αγώνα να ξεχωρίζουν. Το 2016 ξεκίνησε και τις σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Η κρίσιμη απόφαση και οι βάσεις

Κυνηγάκης-Μπενεχούτσος – Μελβούρνη, φθινόπωρο 2018

Μετά το 2017 έκαναν την επιλογή με τον προπονητή του να αφήσει τα 200μ πεταλούδα και να αφοσιωθεί στις μεγάλες αποστάσεις του ελεύθερου και τη μαραθώνια κολύμβηση, στην οποία ξεκίνησε με το νταμπλ 5χλμ-10χλμ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2018. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία για να κάνει προετοιμασία στη Μελβούρνη μαζί με το γκρουπ του παλιού του συναθλητή στην πεταλούδα, Θοδωρή Μπενεχούτσο, στο οποίο ανήκε και ο χρυσός Ολυμπιονίκη των 400μ ελεύθερο, Μακ Χόρτον. Βρέθηκε μάλιστα εκείνη την περίοδο και σε κοινή προετοιμασία με τον Ιταλό πολυνίκη των αποστάσεων, Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι, και επέστρεψε στην Ελλάδα με πολλά εφόδια, εικόνες, πληροφορίες και μεγάλη όρεξη για… χιλιόμετρα.

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα

Κυνηγάκης-Κοζομπόλης – Ντόχα, Φεβρουάριος 2020

Από τις αρχές του 2019 έδειχνε ότι είχε όλα τα προσόντα για να διακριθεί στο αγώνισμα. Το Μάιο της ίδιας χρονιάς πήρε τη 2η θέση στο Μπριβ, στον αγώνα 10χλμ της σειράς του ευρωπαϊκού κυπέλλου, και προκρίθηκε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τον Ιούνιο στην πρεμιέρα του σε αγώνα World Series της FINA πήρε την 4η θέση στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας και έδειξε πως ήταν έτοιμος για μεγάλα πράγματα στην Κορέα. Στην Γκουανγκτζού έδωσε την πρώτη μεγάλη μάχη για την Ολυμπιακή πρόκριση και πήρε την πολύ τιμητική 13η θέση έχοντας μόλις 5 κούρσες 10χλμ στις πλάτες του, δεν μπόρεσε όμως να μπει στην πρώτη δεκάδα για να κλείσει απευθείας θέση για Τόκιο. Όλα έδειχναν πως στο τελικό προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Φουκουόκα το 2020 θα ήταν από τους βασικούς διεκδικητές. Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κύπελλο του Αυγούστου στην λίμνη Ωχρίδα ήταν απλά άλλη μία επικύρωση του αυταπόδεικτου, ενώ μετά από ένα γεμάτο χειμώνα προπονήσεων και προετοιμασιών ακολούθησε η 29η θέση σε άλλον ένα δυνατό αγώνα World Series της FINA στην Ντόχα το Φεβρουάριο του 2020.

Η πανδημία, η απογοήτευση και η επιστροφή

Κυνηγάκης-Μάρκος, Ντόχα, Μάρτιος 2021

Η πανδημία άλλαξε όμως το παγκόσμιο χάρτη του αθλητισμού και μαζί και τα προ-Ολυμπιακά τουρνουά που μετατέθηκαν για το 2021. Ο Κυνηγάκης έμεινε εκτός νερού για περισσότερο από 2 μήνες, όπως όλοι, και όλα όσα έχτιζε το προηγούμενο διάστημα με πολύ κόπο και θυσίες φάνηκαν να καταρρέουν. Πήρε χρόνο εκτός προπονήσεων για να διαχειριστεί την κατάσταση, δεν αγωνίστηκε στο όπεν του καλοκαιριού στην πισίνα και το Σεπτέμβρη μηδένισε το κοντέρ για τη νέα χρονιά. Βήμα με το βήμα, με συνέπεια και επιμονή, βρήκε ξανά τους ρυθμούς του. Το τεστ στον αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης της σειράς της FINA το Μάρτιο ήταν επιτυχημένο αφού πλασαρίστηκε στη 12η θέση και έδειξε σε τρομερή κατάσταση για το προ-Ολυμπιακό. Ένα μήνα μετά, όσο βρισκόταν στο Ερζερούμ για προετοιμασία, ανακοινώθηκε και 2η αναβολή για το προ-Ολυμπιακό, το οποίο από τη Φουκουόκα (Ιαπωνία) το Μάιο μεταφέρθηκε για το Σετούμπαλ (Πορτογαλία) τον Ιούνιο, παρατείνοντας και την αγωνία του για το μεγάλο αγώνα-στόχο. Η πρόβα τζενεράλε ήταν το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Απέναντι σε όλα τα μεγαθήρια της μαραθώνιας κολύμβησης, η οποία στους άνδρες είναι καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Κυνηγάκης κατέκτησε την 14η θέση και μάλιστα με λάθος τακτικής στην ανατροφοδότηση. Ένα μήνα μετά αναχώρησε για την Πορτογαλία έτοιμος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Η λύτρωση

Με το Ολυμπιακό εισιτήριο στο χέρι

Ο αρχικός φόβος για τις συνθήκες θα αντιμετωπίσει στο προ-Ολυμπιακό που θα γινόταν σε θάλασσα και όχι σε λίμνη, κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο, εξατμίστηκε με το που έπεσε στο νερό. Στις πρώτες στροφές ήταν σταθερά στο προπορευόμενο γκρουπ και ακολούθησε το ρυθμό του αγώνα. Η εμπειρία όμως που έχει αποκτήσει πλέον φάνηκε στην τελευταία στροφή, όταν μπόρεσε να αποκοπεί από το γκρουπ των κολυμβητών και να κυνηγήσει μαζί με τον Ισραηλινό του δύο Βρετανούς που ήταν μπροστά. Με πολύ δυνατά τελευταία μέτρα και απόθεμα δυνάμεων μπόρεσε να τερματίσει 2ος πίσω μόνο από τον Έκτορ Πάρντοου. Δεν κατάφερε μόνο να πάρει πανηγυρικά την Ολυμπιακή πρόκριση με τη 2η θέση, αλλά και να θεωρηθεί από πολλούς με την εμφάνισή του ως ένα από τα νέα μεγάλα ονόματα στο αγώνισμα. Παράλληλα, πήρε τη σκυτάλη για την Ολυμπιακή εκπροσώπηση της Ελλάδας στη μαραθώνια κολύμβηση από το σπουδαίο Σπύρο Γιαννιώτη, τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Ρίο. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κυνηγάκη και του προπονητή του:

Άλκης Κυνηγάκης
«Περίμενα έναν πολύ δύσκολο αγώνα εξαρχής, χρειάστηκε να προσαρμόσω την τακτική μου λόγω του ότι η επαφή μεταξύ των αθλητών του αγώνα ήταν βίαιη, παραπάνω από το αναμενόμενο. Στόχος μου είναι να πραγματοποιήσω μια πολύ καλή εμφάνιση στο Τόκιο, θα βάλω τα δυνατά μου για κάτι καλό. Η πρόκριση αυτή για μένα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο. Σίγουρα ήταν περίεργα και δύσκολα τα δυο τελευταία χρόνια εξαιτίας του κορονοϊού και μετά, δεν θα ήθελα να τα ξαναζήσω».

Βαγγέλης Κοζομπόλης
«Με την σπουδαία εμφάνιση του Άλκη Κυνηγάκη στον αγώνα πρόκρισης κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων (10.000μ.), η Ελληνική κολύμβηση θα εκπροσωπηθεί με τουλάχιστον 11 κολυμβητές-τριες στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο! Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές εκπροσωπήσεις της χώρας μας στο άθλημα της κολύμβησης, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση (και όχι μόνον) του πλανήτη και εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν ευχάριστα! Ο Άλκης πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό αγώνα με ανάλογο αποτέλεσμα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τη διεθνή αναγνώριση και θαυμασμό ακόμα και από τους αθλητές και προπονητές των βασικότερων αντιπάλων του! Ως προπονητής του, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, υπερηφάνεια και χαρά, όχι μόνον για ότι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο Άλκης, αλλά και για το αθλητικό ήθος που επιδεικνύει σε όλη του την αθλητική διαδρομή. Πραγματικά του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Σ’ έναν πολύ απαιτητικό αγώνα από κάθε άποψη (δύσκολες αγωνιστικές και καιρικές συνθήκες, μεγάλος συναγωνισμός, κρισιμότητα του αγώνα), ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις πτυχές του ταλέντου του, αλλά και τις ικανότητές του στη διαχείριση δύσκολων και απρόβλεπτων καταστάσεων. Δεν είναι μόνον η πρόκριση, αλλά και ο τρόπος που επήλθε, με την κατάκτηση της 2ης θέσης σε έναν τόσο σημαντικό & δύσκολο αγώνα. Φάνηκε για ακόμα μια φορά, ότι ο Άλκης μπορεί να σταθεί ως άξιος αντίπαλος, μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου και αυτό θα επιδιώξει να κάνει και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο. Άλλωστε, εξαρχής ο στόχος ήταν η διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες και γι’ αυτό προετοιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύ σημαντικός στόχος κατακτήθηκε αλλά τα σπουδαιότερα έπονται. Είμαι βέβαιος ότι θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του και πιστεύω ότι θα μας χαρίσει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και χαμόγελα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο». 

Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε βέβαια και στο Δημήτρη Μάρκο, τον 2ο Έλληνα που συμμετείχε στο τουρνουά: «Άξιος πολλών συγχαρητηρίων και ο Δημήτρης, ο οποίος ήταν πολύ καλός στο ξεκίνημα του αγώνα. Δυστυχώς, η απειρία του, δεν του επέτρεψε να αποφύγει κάποια χτυπήματα τα οποία τον έθεσαν εκτός αγώνα. Παρόλα αυτά, έχει δείξει ότι είναι ένας σπουδαίος κολυμβητής, με εντυπωσιακή εξέλιξη και περίσσιο ταλέντο. Στα 20 του χρόνια, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο στα 800μ ελεύθερο, κάτι πολύ σπουδαίο κατά τη γνώμη μου, το οποίο συνιστά ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία! Ο Δημήτρης δείχνει ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης και δυνατότητες επίτευξης υψηλών διακρίσεων στο μέλλον». 

Δεν ξέχασε επίσης να ευχαριστήσει όλους όσους έχουν σταθεί αρωγοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια: «Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολυμελή ομάδα των “αφανών ηρώων”, εκείνων που σταθερά συμπαραστέκονται και βοηθούν βρισκόμενοι πάντα στο παρασκήνιο. Ελπίζω να μην ξεχάσω κάποιους, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν το κάνω. Πρώτα από όλα τις οικογένειές μας για την αμέριστη συμπαράσταση στα δύσκολα, την κατανόηση που δείχνουν και τις θυσίες που κάνουν, την ΚΟΕ που τα τελευταία 3 χρόνια υποστηρίζει και βοηθά πολύ ουσιαστικά στην προπονητική και αγωνιστική προετοιμασία του Άλκη όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, τους συνεργάτες μου στην ομάδα του ΑΟΠΦ, Σ. Γιαννούτσο, Α. Χωριανοπούλου, Π. Αίσωπο, Α. Μυλωνόπουλο, Π. Βραχνό, Α. Μπατή, Δ. Χαμάκο, Β. Καρζη, Ε. Χατζή, Μ. Δρυμούση, Α. Κυριακοπούλου, Ι. Κουλούρη, τον Πρόεδρο κ. Ν. Δέτση και τους εφόρους του κολυμβητικού τμήματος, Ι. Σιγαλα και Π. Κορώνη, τον γιατρό Δ. Αντωνακάκη, τον γυμναστή Α. Προβολισιάνο και τον εργοφυσιολόγο Α. Τουμπέκη, τους συναδέλφους προπονητές Κ. Τζιλιβάκη και Μ. Κανελλόπουλο, τους Σ. Γιαννιώτη και Ν. Γέμελο για την έμπνευση, ενθάρρυνση και τις ανεκτίμητες συμβουλές τους, τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔΑΚ Π. Φαλήρου κ. Μ. Κουμεντάκο, τον δήμαρχο Αργυρούπολης κ. Ι. Κωνσταντάτο και τον Πρόεδρο του ΟΝΑΔΕΑ κ. Σ. Κύρκο, καθώς και τους κ.  Γ. Πεντέρη και Π. Ρέτζιο».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/