Connect with us

INTERVIEW

Ο… μέγας Αλέξανδρος της Ελλάδας στην Ιταλία

Published

on

Ο Αλέξανδρος Γούνας ήταν ένας από τους αθλητές που διαφήμισαν τον ελληνικό αθλητισμό στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο. Κορυφαίος ξένος παίκτης, στο κορυφαίο πρωτάθλημα υφατοσφαίρισης στον κόσμο και αυτή τη στιγμή από τους πλέον περιζήτητους παίκτες στον πλανήτη. Το όνομά του, βρίσκεται στην κορυφή της λίστα όλων των ομάδων που θέλουν να διεκδικήσουν τίτλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι Ιταλοί των αποκαλούν grande Alessandro (μέγας Αλέξανδρος).

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Τί κέρδισες από την παρουσία σου στο ιταλικό πρωτάθλημα;
Είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό οποιοσδήποτε αθλητής κατά τη διάρκεια της καριέρας του να αγωνιστεί σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Το ιταλικό πρωτάθλημα μου προσέφερε πολλές και μοναδικές στιγμές. Έπαιξα αντίπαλος με πολύ μεγάλους στο αθλητές, προπονήθηκα από έναν εξαίρετο προπονητή, γνώρισα μια διαφορετική «αθλητική κουλτούρα» και συνάμα έμαθα και μία ξένη γλώσσα. Αναμφισβήτητα αυτή η χρονιά στην Ιταλία με άλλαξε σαν αθλητή αλλά και ως άνθρωπο.

Ποιες είναι οι διαφορές ελληνικού και ιταλικού πρωταθλήματος;
Το ιταλικό πρωταθλήματα όπως προανέφερα είναι ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στο κόσμο. Η ταχύτητα του παιχνιδιού είναι μεγάλη, καθώς και ο τρόπος αυτού, πολύ physical. Τα στάνταρντ των προπονήσεων είναι πιο επαγγελματικά από ότι στην Ελλάδα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερος ρυθμός στο παιχνίδι κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιταλικών ομάδων είναι πολύ μεγάλος, όλα τα παιχνίδια θεωρούνται ντέρμπι και αυτό το γεγονός είναι που καθιστά το πρωτάθλημα τους κορυφαίο.

Πιστεύεις πως έγινες καλύτερος παίκτης αυτόν τον ένα χρόνο στην Ιταλία;
Τον τελευταίο χρόνο στην Ιταλία κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σε κάθε παιχνίδι να δίνω το 100% μου και να αποδίδω στο μέγιστο που μπορούσα. Θεωρώ πως εξελίχθηκα και ολοκληρώθηκα λίγο παραπάνω σαν αθλητής.

Ο τίτλος του κορυφαίου ξένου παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου τι μπορεί να προσφέρει επιπλέον στον Αλέξανδρο;
Ο τίτλος αυτός είναι ιδιαίτερα τιμητικός για μένα, κυρίως διότι προέρχεται από σημαντικούς ανθρώπους της υδατοσφαίρισης, όπως προπονητές και παράγοντες με χρόνια παρουσίας στους αγωνιστικους χώρους. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι κόποι σου κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς και μου δίνει έξτρα κίνητρο να συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Βέβαια, ο τίτλος «καλύτερος ξένος παίκτης» είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, όποτε τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν και σε ολη την ομάδα μου, τη Σαβόνα.

Προσαρμόστηκες στη ζωή της Ιταλίας;
Η ζωή στην Ιταλία και ειδικότερα στη Σαβόνα έχει πολλά κοινά στοιχειά με την ζωή μου στην Ελλάδα. Η προσαρμογή μου ήταν αρκετά εύκολη, καθώς είχα την στήριξη των ανθρώπων της ομάδας μου οι οποίοι με αγκάλιασαν σαν οικογένεια και με έκαναν να νιώσω πολύ φιλόξενα και να ενταχτώ σχετικά γρήγορα.

Ο επόμενος σταθμός σου που θα είναι;
Αυτόν τον καιρό κάνω συζητήσεις με αρκετές ομάδες του εξωτερικού. Μελετώ προσεκτικά την κάθε πρόταση μέχρι να καταλήξω σε αυτή που θα είναι πιο κοντά στα πιστεύω μου και θα με κάνει πιο χαρούμενο. Σύντομα θα κατασταλάξω και θα ανακοινώσω την απόφασή μου.

Στην Εθνική μετά την αποχώρηση του Αφρουδάκη και του Μυλωνάκη ολοκληρώνεται η μετάβαση από τη γενιά του 2005 σε αυτήν του 2015. Στη Βουδαπέστη ποιες είναι οι προσδοκίες μας;
Ο Χρήστος και ο Μανώλης είναι αδιαμφισβήτητα δυο παίκτες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο χώρο του πόλο. Θεωρώ πως είναι δύο από τους καλύτερους παίκτες αυτή την στιγμή. Πιο σημαντικό όμως για εμένα είναι ότι ως προσωπικότητες έχουν υπάρξει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ομάδα μας.
Σχετικά με τις προσδοκίες της Εθνικής ομάδας εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε ώστε να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι απουσίες των Αφρουδάκη – Μυλωνάκη θα είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Πιστεύεις πως η κατάκτηση του κυπέλλου από τον ΝΟΒ θα κάνει καλό στο ελληνικό πόλο;
Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον ΝΟΒ για τη κατάκτηση του κυπέλλου. Πιστεύω πως ο υγιής ανταγωνισμός βοηθά στη εξέλιξη του αθλήματος και είναι σημαντικό να υπάρχουν ανταγωνιστικές ομάδες ώστε να κρατάνε το επίπεδο του αθλήματος σε υψηλά.

Αν θα μπορούσες να επιλέξεις ένα παίκτη από το παρελθόν για να τον φέρεις στο παρόν και αν αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα ποιον θα επέλεγες και γιατί;
Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον παίκτη από το παρελθόν αλλά έναν του παρόντος, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μανώλη Μυλωνάκη. Κατά την άποψή μου είναι ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης και θα ήθελα να τον ξαναδώ να παίζει με το σκουφάκι τις Εθνικής. Ο Χρήστος Αφρουδάκης επίσης αποτελεί κορυφαίο παίκτη στο χώρο και μαζί με τον Μανώλη αποτελούν τρομερό δίδυμο. Σαφώς και θα ήθελα να είμαι ξανά συμπαίκτης τους στην Εθνική.

Ποιος ήταν ο προπονητής που σου έδωσε τα περισσότερα;
Όλοι οι προπονητές μου, μου έχουν προσφέρει κάτι διαφορετικό που με έχει διαμορφώσει στον αθλητή που είμαι αυτή την στιγμή. Έχω παίξει αγώνες κι έχω κάνει προπονήσεις κοιτώντας από την ξεχωριστή οπτική γωνία του καθενός. Έχω πάρει τα καλά στοιχεία από τον καθένα κι έχω εξελιχθεί ως παίκτης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω των καθένα ξεχωριστά για όσα μου έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι πραγματικά ευγνώμον!

ΥΓ. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρεις που κάνουν έναν πολύ καλό αθλητή να ξεχωρίζει και ως προσωπικότητα. Ο Αλέξανδρος βρέθηκε τον πριν μερικές εβδομάδες στην Αθήνα έχοντας διήμερο ρεπό από τις υποχρεώσεις του στο ιταλικό πρωτάθλημα. Αντί θα κάνει το αυτονόητο και να διαθέσει όλο του το χρόνο στους οικείους του που είχαν καιρό να τον δουν, βρέθηκε… ακάλεστος στο No Finish Line που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θέλησε να τρέξει (ρήμα παντελώς άγνωστο για πολίστα) προκειμένου να προσφέρει και αυτός στην προσπαθεια που έγινε για το ίδρυμα Μαζί για το παιδί. Πως να μη χαίρεσαι λοιπόν για την ποιόητα των αθλητών των Ολυμπιακών αθλημάτων…

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!