Connect with us

INTERVIEW

Μεγάλη συνέντευξη Γιαννόπουλου (2ο μέρος): «Ποντάρουμε στις σκυτάλες, στήριξη στην κολύμβηση»

Published

on

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΕ με το βαρύ βιογραφικό μιλά για τις άμεσες δράσεις αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τα αθλήματα του υγρού στίβου.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής στο Sportsfeed ο Κυριάκος Γιαννόπουλος εξήγησε μερικές από τις βασικές γραμμές του προγράμματος που είχε ανακοινώσει πέρυσι τον Ιούλιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Επίσης, απάντησε σε καίρια ερωτήματα για τα αθλήματα του πόλο και των καταδύσεων. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος που αφορά κυρίως την καλλιτεχνική κολύμβηση και τη «μαμά» όλων, την κολύμβηση:

Να πιάσουμε την κολύμβηση και πιο συγκεκριμένα το θέμα των σκυταλοδρομιών. Πολλές χώρες χτίζουν τις ομάδες τους με βάση τα ομαδικά και εκεί πολλές φορές κάνουν το ντεμπούτο τους σε διεθνή πρωταθλήματα τα ανερχόμενα ταλέντα. Στη χώρα μας πέρα από λίγες εξαιρέσεις δεν κυνηγάμε τις προκρίσεις στα ομαδικά, ούτε καν τις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά/παγκόσμια πρωταθλήματα. Παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις για πολλές κούρσες από τους κορυφαίους κολυμβητές, παράλληλα με τα ατομικά τους αγωνίσματα, ενώ παράλληλα δε δίνονται ευκαιρίες αλλά και κίνητρα στους αμέσως επόμενους για να δείξουν τι αξίζουν σε μία διοργάνωση επιπέδου. Πως θα αλλάξει αυτός ο φαύλος κύκλος;

Αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν υπάρχει πλάνο, δεν υπάρχει σχεδιασμός. Αυτό το κομμάτι ως χώρα δεν το ακουμπήσαμε ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Έτσι πιστεύω εγώ. Από εκεί και πέρα προφανώς μία σκυταλοδρομία, ξέχωρα από την ομορφιά που δίνει στη διεξαγωγή ενός event, είναι και πάρα πολύ σημαντική γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάποια άλλα παιδιά να συμμετάσχουν σε μεγάλους αγώνες, κάτι το οποίο πολλές φορές το ξεχνάμε. Και η σκυταλοδρομία δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει δουλειά, προπόνηση, αγώνες. Εμείς στο κομμάτι αυτό ποτέ δεν είχαμε ένα σχεδιασμό ο οποίος αποσκοπεί στο να έχουμε σκυταλοδρομίες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ήδη το θέμα θίχτηκε στην τεχνική επιτροπή της κολύμβησης η οποία πρέπει να μας πει τις απόψεις της πάρα πολύ σύντομα, γιατί εμείς ποντάρουμε σε αυτό το κομμάτι και θεωρούμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις, μέσα από την καλή ποιότητα των αθλητών που έχουμε στην κολύμβηση, να έχουμε διακρίσεις και σε αυτό το κομμάτι. Άλλωστε στο παρελθόν, όταν είχαμε καλούς αθλητές και είχε γίνει μία καλή προσπάθεια, είχαμε φέρει διακρίσεις. Ξέρετε πως γίνονται οι σκυταλοδρομίες στην Ελλάδα; «Ποιοι έχουν τους καλύτερους χρόνους; Τους βάζουμε και κολυμπάνε». Δεν γίνεται έτσι. Στη σκυταλοδρομία τα μέλη πρέπει να δεθούν και να γίνουν μία  ομάδα για να μπορέσουν να κάνουν το καλύτερο. Αυτό θα κάνουμε, όχι όμως πριν πάρουμε πρώτα τις εισηγήσεις της τεχνικής ηγεσίας της κολύμβησης.

Στο πρόγραμμά σας αναφέρετε: Διαφανής διαδικασία επιλογής συνοδών/αρχηγών αποστολών Εθνικών Ομάδων σε αγώνες με βάση νέο ειδικό κανονισμό ΚΟΕ. Τι θα αλλάξει σε αυτό το κομμάτι;

Δεν πρέπει; Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όποιος και να βρίσκεται με το εθνόσημο στο στήθος εκπροσωπεί μία ολόκληρη χώρα. Άρα αυτός ή αυτοί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να ξέρουμε αγγλικά, να ξέρουν τους κανονισμούς του αθλήματος, να έχουν μία παιδεία ως άνθρωποι. Γιατί το καλό πρόσωπο του καθενός είναι ουσιαστικά και το πρόσωπο της Ελλάδας. Εκεί δεν είναι μόνο ο αθλητής ο οποίος εκπροσωπεί μία χώρα αλλά και ο παράγοντας. Θα πρέπει να ξέρει πως να κάνει μία ένσταση, πως να διαμαρτυρηθεί, θα πρέπει να κάνει και δημόσιες σχέσεις. Δεν γίνεται να είμαστε αποκομμένοι. Το «πηγαίνω γιατί βγάζω μία υποχρέωση», τελείωσε. Θα πηγαίνουν άνθρωποι που θα περνάνε από μία μίνι εκπαίδευση, θα ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και θα γνωρίζουν και ποιες είναι οι ευθύνες τους. Όταν συνοδεύεις παιδιά και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλικα, έχει μεγάλη ευθύνη.

Οι περισσότεροι κολυμβητές πηγαίνουν σε μεγάλες διοργανώσεις χωρίς τους προπονητές τους αφού συνήθως η ΚΟΕ στέλνει 1-2 κάθε φορά. Επίσης σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν έχουμε τα βασικά που απαιτούν οι αγώνες επιπέδου, παρουσία φυσικοθεραπευτή, ice bath κ.α.

Η θέση μας είναι σαφής: οι αθλητές θα έχουν πάντα τη στήριξη την οποία επιθυμούν οι προπονητές τους. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στους αθλητές της κολύμβησης. σχεδόν ο καθένας έχει το δικό του προπονητή. Αυτό δημιουργεί προβλήματα από οικονομικής άποψης. Η πρόθεση είναι ο κάθε καλός αθλητής να συνοδεύεται από τον προπονητή του. Ήδη από τις πρώτες κουβέντες και συζητήσεις που κάναμε είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον τα παιδιά που θα πάνε στο Τόκιο να έχουν μαζί τους προπονητές τους. Κάποιοι θα είναι μέσα στο Ολυμπιακό χωριό και κάποιοι όχι, γιατί αυτές είναι οι συνθήκες στους Ολυμπιακούς. Εμείς θα δούμε μέχρι που φτάνουν τα οικονομικά μας ώστε να προσπαθήσουμε να έρθουν και να μην αισθάνονται μόνοι τους. Ελπίζω να το καταφέρουμε, η πρόθεση πάντως παραμένει αυτή. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει όμως και συνεργασία μεταξύ των προπονητών. Δε θα αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους χωρίς να έχουν κάποιον να μιλήσουν. Όποιος πάει θα είναι σαν «πατέρας της οικογένειας».

Πως θα οργανωθεί η ΚΟΕ σε σχέση με τους ομοσπονδιακούς προπονητές; τι κριτήρια θα υπάρχουν για την ανάδειξή τους;

Δε γίνεται χωρίς κριτήρια. Δεσμευτήκαμε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δεν παίρνουμε τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε και υπάρχει στο πρόγραμμά μας. Προφανώς και θα υπάρχει Εθνικός προπονητής, αυτός θα επιμελείται του γενικότερου σχεδιασμού, θα παρακολουθεί σε όλη τη χώρα πως δουλεύουν οι προπονητές, τα σωματεία, οι αθλητές. Αυτό δεν αλλάζει και αυτός ο ρόλος θα προκύψει μέσα από τους προπονητές. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω κάτι, έχουμε πάρα πολύ καλούς προπονητές. Έχουμε προπονητές που έχουν βελτιωθεί, που έχουν γίνει καλύτεροι μέσα από τη διαδικασία της επιμόρφωσης και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος σε αυτό το κομμάτι. Η κολύμβησή μας έχει προχωρήσει αρκετά και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Πρέπει όμως και αυτοί να αισθανθούν ότι είναι κάποιος δίπλα τους ο οποίος λύνει προβλήματα. Εμείς δε θα πάμε με το χρονόμετρο να κάνουμε προπόνηση, εμείς θα δώσουμε σε αυτόν που κρατά το χρονόμετρο όλα τα εχέγγυα για να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του. Αυτό πρέπει να κάνει μία διοίκηση.

Παρατηρείται το φαινόμενο να μη συνεχίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία κολυμβητές που έχουν ενταχθεί νωρίτερα στην κατηγορία των επιλέκτων (13). Τι αλλαγές θα κάνετε προς την ανάπτυξη της κολύμβησης, την εύρεση ταλέντων και τη αύξηση των αθλητών του κορυφαίου επιπέδου για τη στελέχωση των μελλοντικών Εθνικών ομάδων;

Γενικότερα στην παγκόσμια κολύμβηση παρατηρείται ότι αυξάνεται ο μέσος όρος των αθλητών ηλικιακά. Αυτό γίνεται γιατί πλέον υπάρχουν κίνητρα στους αθλητές της κολύμβησης, οικονομικά κυρίως. Για παράδειγμα ο Λόχτι θέλει να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί έχει από πίσω του χορηγούς, μια ολόκληρη υποστηρικτική ομάδα κ.α. Αυτό το πράγμα θα κατέβει σιγά σιγά και προς τα κάτω. Δε νοείται ο αθλητής που είναι στους επίλεκτους στα 13-14, εκεί που διαμορφώνεται η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας του, το σώμα του, ξαφνικά να σταματάει. Πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ότι ο χώρος του υγρού στίβου είναι ένας υγιής χώρος, ένας χώρος από τον οποίο, αργότερα τα παιδιά όταν μπαίνουν στην κοινωνία, ξεκινούν με πλεονεκτήματα. Εμείς το έχουμε το σχέδιο αλλά σε καμία περίπτωση δε θέλω να πω κάτι χωρίς να ακούσω τους καθ’ ύλην αρμόδιους που είναι η τεχνική επιτροπή της κολύμβησης. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τους ανθρώπους που ενδεχομένως να γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Εμείς θα τους ακούσουμε όλους, από εκεί και πέρα την τελική απόφαση θα την πάρουμε εμείς. Το σχέδιο όμως το ολοκληρωμένο θα εκπονηθεί από κοινού και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα μάλιστα, ενδεχομένως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ΟΑΚΑ έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή και μετά από πολλά χρόνια το κεντρικό ανοιχτό κολυμβητήριο μπορεί να πάρει άδεια για φιλοξενία αγώνων. Έχετε αναφέρει ότι έχετε στο μυαλό σας την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων στο μέλλον και βέβαια υπάρχει κα το γκραν πρι Ακρόπολις. Πως θα αναγεννήσετε το διεθνές ελληνικό μίτινγκ;

Το Ακρόπολις ήταν ένα πολύ μεγάλο event. Ερχόντουσαν καταπληκτικοί αθλητές και ο χώρος της κολύμβησης το περίμενε πως και πως να γίνει και να παρακολουθήσουν μεγάλους αγώνες. Ήταν από τις κορυφαίες κολυμβητικές συναντήσεις σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το αναβαθμίσουμε; Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να έρχονται κορυφαίοι αθλητές στην Αθήνα ή στην Ελλάδα γενικότερα; Ζούμε σε μία χώρα στην οποία έρχεται όλος ο κόσμος για να κάνει τις διακοπές του, για να περάσει ωραία. Έρχεται για τα χρώματά της, το φαγητό της και τις μυρωδιές της. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να το κωδικοποιήσουμε και μέσα στον αθλητισμό. Πρέπει να φέρουμε όλο αυτό τον κόσμο και για έναν ακόμα λόγο, τα μεγάλα events. Για τα κάνεις όμως τέτοιες διοργανώσεις δεν πατάς απλά ένα κουμπί και γίνονται την άλλη μέρα το πρωί. Θα πρέπει να το σχεδιάσεις και να το χτίσεις με προσοχή, με βήματα που δε σου επιτρέπουν να κάνεις κάποιο λάθος. Και αυτό θα κάνουμε. Για το Ακρόπολις έχουμε μιλήσει ήδη και θέλουμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που θα θέλουν και αθλητές από άλλες ηπείρους να έρθουν. Το ΟΑΚΑ είναι η βάση αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα κολυμβητήρια στην περιφέρεια που μπορούν να διοργανώσουν πολλούς και σημαντικούς αγώνες. Η ομοσπονδία πρέπει να είναι υποστηρικτική σε τέτοιου είδους προσπάθειες, ξέχωρα από τις διοργανώσεις που θα κάνει η ίδια. Αν τα σωματεία καταλάβουν ότι το περιβάλλον «βγάζει» υγεία τότε θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση αγώνων. Δεν δέχομαι ότι έφυγαν τις προάλλες 30 Έλληνες στη Σόφια για να κολυμπήσουν σε όχι και τόσο καλές συνθήκες, κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μία διεθνή κολυμβητική διοργάνωση στην Αλεξανδρούπολη, ή στα Γιάννενα, ή στο Ηράκλειο. Δεν το δέχομαι με τίποτα. Πιστεύω ότι έχουμε και την τεχνογνωσία και τις επαφές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και είναι αυτό που θα κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να οργανωθούν και τα σωματεία εσωτερικά, η ομοσπονδία θα παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Να οργανωθούν και σε επίπεδο μάρκετινγκ. Ο αθλητισμός έχει ξεφύγει, είναι πλέον κάτι σα μία ανώνυμη εταιρεία τα σωματεία και πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Ήδη πολλά έχουν οργανωθεί και μέσα από το μητρώο. Εκεί που λέγαμε ότι είναι δύσκολο ξαφνικά βρέθηκαν 202 που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην οργάνωση, θέλει όμως και τη σωστή κατεύθυνση και η ΚΟΕ είναι εκεί για να τη δώσει. Έτσι το βλέπω εγώ.

ISL. Είναι το νέο κύμα στην παγκόσμια κολύμβηση με νέα, ανανεωμένη μορφή αγώνων και οικονομικά κίνητρα και έχει και Έλληνα τεχνικό διευθυντή. Τι ευκαιρίες μπορεί να κρύβει για την ελληνική κολύμβηση η συνεργασία με την ISL;

Είμαι ένας από τους λίγους Έλληνες που παρακολούθησαν όλο το event στη Βουδαπέστη. Και για επαγγελματικούς λόγους αλλά και από προσωπικό ενδιαφέρον γιατί είχαμε αρκετούς Έλληνες κολυμβητές. ‘Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιο επίπεδο αγώνες, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Μπορούμε όμως να «κλέψουμε» κάποιες ιδέες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε και θεσμικά δεν είναι ένα event που είναι κάτω από την ομπρέλα της FINA στην οποία ανήκει η ΚΟΕ. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία με τη νέα διοίκηση της FINA. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ISL δείχνει ένα δρόμο και μία δυναμική με τη διοργάνωση τέτοιου είδους αγώνων για το άθλημα της κολύμβησης. Για να επενδύσει κάποιος τόσα χρήματα στο σπορ και να το φέρει σε αυτό το επίπεδο κάπου και αυτός αποσκοπεί. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχει τόσους χορηγούς που θα του έρθουν τα λεφτά που επένδυσε πίσω. Τώρα αν η FINA κρίνει ότι η ISL μπορεί να είναι κομμάτι της, θα το δείξει ο χρόνος. Θα πάρουμε πάρα πολλές ιδέες όχι μόνο στα κίνητρα, αλλά και στην οργάνωση. Γιατί μέσα από τη σωστή οργάνωση έρχονται τα κίνητρα, οι οικονομικές απολαβές, οι χορηγοί. Πρέπει πρώτα να το οργανώσεις σωστά.

Πέρα από το ντουέτο, το ομαδικό της καλλιτεχνικής κολύμβησης διεκδικεί με δύο έμπειρες αθλήτριες και πολλές νεαρές αθλήτριες την Ολυμπιακή πρόκριση μετά από το 2004. Τι κίνητρα σκοπεύετε να δώσετε ως διοίκηση για την εδραίωση της Ολυμπιακής παρουσίας της Εθνικής;

Θα αρχίσω από το ερασιτεχνικό επίπεδο. Προχωράμε στη διοργάνωση ενός event υπό την ονομασία «Αστέρια» για τα μικρά κοριτσάκια τα οποία τόσο καιρό δεν είχαν πάρει μέρος σε αγώνες, δεν είχαν την ευκαιρία να δείξουν τις αγωνιστικές τους ικανότητες. Είμαστε εδώ για να διοργανώσουμε τους αγώνες ώστε να έχουν την ευκαιρία να συναγωνιστούν και να δείξουν την αξία τους. Ως προς το κορυφαίο επίπεδο, θα πάμε σε όλες τις διοργανώσεις στο εξωτερικό που έχουν προγραμματιστεί παρότι είναι μια δύσκολη χρονιά, κακά τα ψέματα, οικονομικά. Θα κάνουμε αυτή την «υπέρβαση» για να συμμετάσχουν τα παιδιά των Εθνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Υπάρχει και η διοργάνωση του Beetles Cup που έγινε το 2019 στην Αλεξανδρούπολη, την οποία βοήθησε και η τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα έχουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι προγραμματισμού που θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Σε κάθε περίπτωση δε θα μείνει το άθλημα χωρίς αγώνες ή χωρίς παρακολούθηση, και μένω λίγο στο τελευταίο. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ανάλογη αν θέλετε παρακολούθηση, όπως υπήρχε σε άλλα σπορ, στο χώρο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα από τον ελλιπή προϋπολογισμό της ομοσπονδίας. Αυτό θα αναπρογραμματιστεί, θα το δούμε πάλι από την αρχή και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μία διοικητική προστασία προς κάθε κατεύθυνση. Και μένω εδώ.

Ανδρικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής κολύμβησης. Είχαμε μία ελληνική συμμετοχή με μεικτό ντουέτο πριν από κάποια χρόνια. Η FINA έχει εντάξει το μεικτό στα παγκόσμια πρωταθλήματα και υπάρχουν πιέσεις και για τους Ολυμπιακούς στα πλαίσια της ισότητας φύλων. Τι σκοπεύετε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Εδώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Θα περιμένω πρώτα τις εισηγήσεις της τεχνικής ηγεσίας και μετά θα τοποθετηθούμε. Θέλουμε να το κοιτάξουμε το θέμα. Είναι κάτι που δεν έχει προγραμματιστεί και δεν υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, οπότε δε θα ήθελα να πω κάτι χωρίς μελέτη.

Για το τέλος, πείτε μας πως φαντάζεστε τον ελληνικό υγρό στίβο στο Παρίσι το 2024.

Με πολλά μετάλλια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/