Connect with us

EDITORIAL

ΟΑΚΑ: Η αχρήστευσή του την τετραετία 2015-2019 για να πουληθεί και οι τοποθετήσεις των… θεωρητικών

Published

on

Το πανηγύρι που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες γύρω από το ΟΑΚΑ σε δύο (το πολύ) 24ωρα από σήμερα θα ξεχαστεί γιατί στο κάδρο της επικαιρότητας και του σχολιασμού κάθε σχετικού και άσχετου που έχουν τηλεοπτικό ή πολιτικό βήμα, θα μπουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι τότε, θα λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Σχετικοί και άσχετοι συνεχίζουν το ανάθεμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα φορτώνοντας στον αθλητισμό όλα τα δεινά, αρνούμενοι να δεχθούν πρώτον, ότι η Αθήνα χωρίς τους Ολυμπιακούς δε θα είχε μετρό, Αττική οδό, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το τραμ. Δεύτερον, ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν το ανέβασε ο αθλητισμός, ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και για την κατάντια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προφανώς και δε φταίει ο αθλητισμός ή η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά ακόμα και την άμμο από το σκάμμα του μήκους στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, την άλλαξαν πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες…

Πριν από εννέα χρόνια, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει στο Sportsfeed μια μεγάλη έρευνα για το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακαλύπτοντας «θησαυρούς» στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Οι πολιτικοί (και όχι μόνο) της εποχής έκαναν πάρτι βαφτίζοντας Ολυμπιακό έργο ακόμα και τα σφραγίσματα του ανηψιού του κοινοτάρχη που κράτα 30 ψήφους στο χέρι του. Επί του θέματος δε θα αναφέρω περισσότερα. Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική έρευνα του κορυφαίου ρεπόρτερ αναζητώντας στο Sportsfeed κείμενα με τίτλο «Το πρόσχημα του 2004». Ή να κάνετε υπομονή μέχρι τον Αύγουστο του 2024…

Επιστρέφω στο ΟΑΚΑ και στο θέμα της συντήρησής του στέγαστρου Καλατράβα. Στις 29 Οκτωβρίου 2004, διορίστηκε από τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, ως πρώτος μετα-Ολυμπιακός πρόεδρος του ΟΑΚΑ ο Μανώλης Κατσιαδάκης. Στέλεχος της ΝΔ, για πολλά χρόνια πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ξιφασκίας και νυν πρόεδρος της παγκόσμιας (που ελέγχεται απόλυτα από τη Ρωσία). Έμεινε στη θέση του προέδρου του ΟΑΚΑ ένα χρόνο καθώς εξωθήθηκε σε παραίτηση για κάποιες συμβάσεις παραχωρήσεων εγκαταστάσεων που του χρέωσαν.
Την επόμενη τετραετία μέχρι και το 2009, με τα Ολυμπιακά έργα στο ΟΑΚΑ να είναι ακόμα… φρέσκα, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού φρόντιζε για τα τυπικά κάνοντας… τίποτα. Όπως αποκαλύφθηκε, δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε συντήρηση αν πρώτα δεν νομιμοποιούσε τις παράνομες κατασκευές.
Το «πάρτι» ξεκίνησε από το 2010 και μετά. Ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής ζήτησε στις 10 Ιανουαρίου, την παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών που είχαν ορισθεί από το υπουργείο πολιτισμού. Ο ίδιος όρισε υπηρεσιακή διοίκηση υπό την προεδρία της Αντωνίας Ζαφειροπούλου, υπαλλήλου της ΓΓΑ και όπως είχε ανακοινώσει ο Μπιτσαξής: «Η υπηρεσιακή αυτή Διοίκηση έχει ως έργο:
α) την διερεύνηση θεμάτων νομιμότητας στη λειτουργία του ΟΑΚΑ, ιδίως κατόπιν σχετικών εγγράφων του ΑΣΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία του,
β) την απογραφή του συνόλου των προβλημάτων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και
γ) τον οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης του. Η νέα διοίκηση του ΟΑΚΑ θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (open.gov)».
Τι έγινε από όλα τα παραπάνω; Τίποτα.
Έξι μήνες αργότερα, ο τότε υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ορίζει νέα διοίκηση με πρόεδρο το δικηγόρο Λάζαρο Γρυλλή και συντονιστή – γενικό διευθυντή τον υπάλληλο της ΓΓΑ, Βασίλη Κάκκο. Το έργο της ίδιο με αυτό της προηγούμενης. Μηδενικό.
Αυτή τη διοίκηση την άλλαξε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης τοποθετώντας πρόεδρο τον Πέτρο Γαλακτόπουλο και τον Κάκκο να παραμένει ως συντονιστής γενικός διευθυντής…

Η θητεία Γαλακτόπουλου

Στις 28 Νοεμβρίου 2013, ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος είχε στείλει επιστολή στον υπουργό πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό. Το συγκεκριμένο έγγραφο που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 1/7088 αναφέρεται στη συντήρηση του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του σταδίου και πιο συγκεκριμένα: για το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου, το Spidernet (αράχνη), το στέγαστρο του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, το τείχος των Εθνών και την Αγορά «Αψίδα».
Στη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «η επιχορήγηση του ΟΑΚΑ για το έτος 2013 ανήλθε στα 9.000.000 ευρώ. Για το έτος 2014 και προς εφαρμογή οικονομίας κλίμακας, η μείωση στα 8.000.000 ευρώ με 8.200.000 ευρώ θεωρείται ρεαλιστική και βιώσιμη. Η μείωση όμως από τα 9.000.000 στα 7.200.000 ευρώ όπως προβλέπεται μέχρι στιγμής, δεν είναι ρεαλιστική καθότι ο οργανισμός δεν μπορεί να μειώσει απότομα τις δαπάνες του κατά 25% χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία του». Όπως ο ίδιος ομολογεί σήμερα, δεν έγινε τίποτα…
Δύο χρόνια αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε η ανανέωση της θητείας του στη θέση του προέδρου του ΟΑΚΑ. «Είναι ιδιαίτερη η τιμή για μένα να είμαι για μια ακόμα διετία στην θέση του προέδρου στο ΟΑΚΑ. Ευχαριστώ όλους όσους αναγνώρισαν το έργο μας στην προηγούμενη θητεία και επέλεξαν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους διαψεύσουμε. Επιδίωξή μας είναι το ΟΑΚΑ να βρεθεί στην θέση που του αξίζει. Να συνεχίσει να φιλοξενεί με απόλυτη επιτυχία μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, να φιλοξενεί σπουδαίες εκδηλώσεις και event και από άλλους χώρους και να φέρει κοντά του τη νεολαία αλλά και κάθε ξένο επισκέπτη της Αθήνας. Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην δημιουργία του Μουσείου Ελλήνων Ολυμπιονικών που θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο 2015 θα μπει στην τελική ευθεία υλοποίησής του».
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Τα… αποκαλυπτήρια

Στις 6 Οκτωβρίου 2014 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών του ΟΑΚΑ (μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές Καλατράβα) οι οποίες είχαν υλοποιηθεί χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας. 
Η τακτοποίηση έγινε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 16 του νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013) ‘Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανού με τον τότε αν. Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Η τακτοποίηση αφορά τις εξής κατασκευές:
– Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
– Tο στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου
– H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
– H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
– Tο Τείχος των Εθνών
– Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης
τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία ομοσπονδιών, κλπ)
– Όλες οι περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
– Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
– Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
– Αλλαγή χρήσεις στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του – Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών.
Επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα οι ως άνω κατασκευές ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής. Επίσης, για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που είχε να γίνει από το 2004, έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο».
Αυτή είναι η απάντηση γιατί μέχρι το 2014 δεν έγινε συντήρηση…

Η περίοδος της απαξίωσης του ΟΑΚΑ για να πουληθεί σε ιδιώτες

Φτάσαμε στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου από το 2015 και μετά ξεκίνησε το σχέδιο απαξίωσης του Ολυμπιακού Κέντρου για να πουληθεί όσο πιο φθηνά γίνεται σε κοινοπραξία. Τότε τo Sportsfeed ήταν το μόνο μέσο που είχε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την απαξίωση και τότε είχαμε στοχοποιηθεί και μάλιστα δεχόμασταν και απειλές για να σταματήσουμε να κάνουμε… ρεπορτάζ.
Το 2015, ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε τοποθετήσει νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Νίκο Κιάο και γενικό διευθυντή – συντονιστή τον Σάββα Ανεστιάδη. Τον Κιάο διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Πηλιχός που όμως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2017 γιατί είχε δώσει το ΟΚ για να διεξαχθεί στο ποδηλατοδρόμιο έκθεση ερωτικού περιεχομένου… Στη θέση του Πηλιχού, ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης όρισε πρόεδρο τον Αριστείδη Κουρή και γενική γραμματέα τη Ζωή Βαρέλη. 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να «ξεφορτωθεί» το ΟΑΚΑ με προσωπική «φροντίδα» του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νυν γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Γιώργου Βασιλειάδη. Οι εγκαταστάσεις κυριολεκτικά ρήμαξαν, αφέθηκαν στην τύχη τους και ο τότε πρωθυπουργός άλλαζε το συντελεστή δόμησης εντός του ΟΑΚΑ και προσπαθούσε να βγάλει και άδεια για καζίνο, να τα κάνει δώρο στην κοινοπραξία.

Οι εκλογές πρόλαβαν την παραχώρηση του ΟΑΚΑ σε ιδιώτες

Τον Ιούνιο του 2019 άλλαξε η κυβέρνηση της χώρας και τον δικηγόρο Βασιλειάδη στο υφυπουργείο αθλητισμού, διαδέχθηκε ο μηχανικός τοπογράφος Λευτέρης Αυγενάκης. Το πωλητήριο από το ΟΑΚΑ αφαιρέθηκε και αν και η θητεία έπεσε μέσα σε πανδημία και lockdown, στο ΟΑΚΑ έγιναν έργα που του άλλαξαν την όψη.
Έφυγαν οι παράνομες κερκίδες από το εξωτερικό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ που είχαν θέμα στατικότητας και μέχρι το 2019 δεν είχε κάνει κανείς τίποτα γι’ αυτό πέρα από τα λουκέτα που είχαν μπει στις καγκελόπορτες για να μην εισέρχεται ο κόσμος. Αφαιρέθηκαν σκουριασμένες και εν αχρηστία σιδερογέφυρες που υπήρχαν μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και καθημερινά περνούσαν κάτω από αυτές χιλιάδες κόσμου.
Στο συνολικό πρόγραμμα της ανακαίνισης του Ολυμπιακού κέντρου (ήδη το κέντρο υγρού στίβου είναι έτοιμο) ζητήθηκε έκθεση από το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που από το 2014 μέχρι σήμερα δεν είχε αιτηθεί κανείς.
Ποτέ δεν κατηγορείς τον ασθενή που πήγε στο γιατρό για να πάρει διάγνωση. Στην Ελλάδα συνέβη και αυτό, με κατήγορους να είναι αυτοί που αδιαφορούσαν για τον ασθενή για μία δεκαετία.
Όλοι όσοι έχουν υπάρξει σε θέση ευθύνης από το 2004 μέχρι και το 2019 που άρχισε να μπαίνει τάξη έχουν ευθύνη. Αν φωνάζεις για το πρόβλημα αλλά δεν ακούγεσαι, παραιτείσαι και φεύγεις. Δε σφιχταγκαλιάζεις την καρέκλα για να μη χάσεις το προεδριλίκι.
Όσο για τους ειδικούς που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι θεωρητικοί και βγάζουν τηλεοπτικά πορίσματα για μια κατασκευή που δεν την έχουν ελέγξει, την επόμενη φορά που θα αρρωστήσουν ας λάβουν τηλεφωνική διάγνωση από γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/