Connect with us

EDITORIAL

ΡΩΜΗ 2024: Οδηγίες για τους τουρίστες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Published

on

Επιστροφή στη Ρώμη, μία από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο, ότι καλύτερο για έναν τουρίστα που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ιταλίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

ΡΩΜΗ – Θανάσης Νικολάου
[email protected]

Έχοντας αποκτήσει μάστερ στην Αιώνια Πόλη οφείλω να μοιραστώ κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τους τουρίστες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, προκειμένου να απολαύσουν την εβδομαδιαία… πενταήμερη.
Πρώτα από όλα, μην αγοράζετε νερό. Η Ρώμη είναι γεμάτη υπαίθριες βρύσες και το νερό σε όλα τα σημεία της πόλης είναι πόσιμο. Οι Ιταλοί έχουν ένα μπουκάλι μόνιμα μαζί τους και το γεμίζουν όπου βρίσκουν βρύση.
Μην μπλέκετε με τους ταξιτζήδες. Η ταρίφα μεταβάλλεται (βάσει νόμου) ανάλογα με την ώρα, τη μέρα, αν είναι αργία ή γιορτή, πόσα χιλιόμετρα θα κάνεις, σε ποια ζώνη θα είσαι… Με λίγα λόγια η χαρά του απατεώνα ταξιτζή. Ίσως μόνο οι Τούρκοι ταξιτζήδες είναι χειρότεροι. Οι συγκοινωνίες στη Ρώμη είναι εξαιρετικές. Από το Βατικανό στην Πιάτσα Ντι Σπάνια είναι δύο στάσεις με το μετρό και από εκεί πηγαίνετε παντού.
Αν αποφασίσετε να περπατήσετε το ιστορικό κέντρο της πόλης (το οποίο περπατιέται πολύ ευχάριστα) μην στέκεστε να χαζέψετε τους πλανόδιους καλλιτέχνες. Πέρα από το γεγονός πως όλα αυτά που κάνουν είναι μπούρδες, τα κλεφτρόνια παραμονεύουν για να αρπάξουν από τους ανυποψίαστους τουρίστες ότι μπορούν.
Μην καθίσετε στα τουριστικά σημεία για φαγητό. Θα σας «γδάρουν» και το φαγητό είναι μέτριο. Ιδίως στην Πιάτσα Ναβόνα και στα πέριξ της Φοντάνα Ντι Τρέβι. Θα δώσω διευθύνσεις στο αυριανό σημείωμα, αλλά ο βασικός κανόνας του καλού και οικονομικού φαγητού στη Ρώμη είναι ένας. Παλιά τρατορία με οικογενειακές φωτογραφίες στους τοίχους, το έμβλημα της Ρόμα και τη φανέλα του Τότι, να τις τιμήσετε. Μην σας προβληματίζει το παλιακό τραπεζομάντηλο και η καρέκλα από το καφενείο του χωριού. Το φαγητό είναι εξαιρετικό και η τιμές… value for money.
Για το γρήγορο, υπάρχουν τα περίφημα πανίνo σε όλη τη Ρώμη. Είναι σαν τα ελληνικά γυράδικα μόνο που είναι πολύ πιο νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά. Σε φρέσκο ιταλικό ψωμί κάθε είδους, επιλέγεις να σου βάλουν ότι θέλεις. Προσούτο, μπρεζάολα, μορταδέλα και φυσικά φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα (μπούφαλα). Ότι καλύτερο. Μακριά από την γκοργκοτζόλα, μυρίζει ποδαρίλα.
Για τους λάτρεις του καφέ, να ξεχάσουν τα παγωμένα. Φρέντο εσπρέσο και φρέντο καπουτσίνο μόνο στην Ελλάδα. Αν ζητήσετε κρύο καφέ θα πάρετε αχτύπητο καφέ με πάγο. Επίσης το πολύωρο καθισιό για κουτσομπολιό δεν υφίσταται. Ορθάδικα είναι όλα τα καφέ στη Ρώμη, εκτός από τα ξενοδοχεία. Αν πάλι ντε και καλά θέλετε να πιείτε τον εσπρέσο ή τον καπουτσίνο καθιστοί, στο καφέ Σεντ Ευστάθιο, πίσω από το Πάνθεον. Είναι στο σημείο που βρίσκονται όλα τα πολιτικά και δικηγορικά γραφεία στη Ρώμη, έχει τραπεζάκια (είναι όμως σελφ σερβις) και τον καλύτερο καφέ στη Ρώμη.
Όσον αφορά το αλκοόλ, να θυμάστε ότι στην Ιταλία οι μερίδες του αλκοόλ στα ποτά είναι μικρότερες κατά 25% από ότι στην Ελλάδα και η Ρώμη είναι γεμάτη από κοκτέιλ μπαρ. Προτιμήστε την περιοχή Τραστέβερε που είναι γεμάτη ωραία μπαράκια. Αν είστε λάτρεις της ιταλικής ντίσκο των 80s, στον Τίβερη έχει πλωτά μπαρ – κλαμπ.
Μεταξύ 19:00 και 21:00 οι Ρωμαίοι έχουν το «ιερό» δίωρο του απεριτίβο (ή απεριτίφ στα «ελληνικά). Είναι η στιγμή της χαλάρωσης μέσα στην ημέρα που θα πιουν συνήθως ένα ποτήρι προσέκο, ή μοσκάτο ντ’ άστι ή ακόμα και νεγκρόνι το οποίο συνοδεύεται από διάφορους ιταλικούς (πάντα) μεζέδες. Δοκιμάστε το.
Να σημειώσω ότι στη Ρώμη, σπάνια πληρώνει κάποιος με μετρητά. Θυμάμαι από το 2011 όλοι πληρώνουν με κάρτα. Αν ρωτήσεις Ρώμαίο θα σου πει ότι με μετρητά πληρώνουν μόνο οι μαφιόζοι.
Πάμε στα αξιοθέατα. Πεταμένα λεφτά το Κολοσσαίο. Ότι βλέπεις από έξω, αυτό είναι. Ένας εντυπωσιακός όγκος που το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάποτε εκεί μέσα έκαναν (και) ναυμαχίες. Δεν αξίζει η αναμονή για να μπείτε στο μουσείο του Βατικανού. Πολλές ώρες, μεγάλες ουρές για να δείτε την Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου. Πολύ εντυπωσιακή, αλλά πραγματικά δεν αξίζει τόση αναμονή για να σηκώσεις το κεφάλι σου ψηλά και να τη χαζέψεις. Επίσης δεν αξίζει να ανέβεις στο θόλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Αν τσιγκουνευτείς να πληρώσεις το ασανσέρ είναι 500 σκαλοπάτια. Αν δεν τσιγκουνευτείς γλιτώνεις περίπου τα μισά. Όλα αυτά για να δεις την πλατεία του Βατικανού από ψηλά… Το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε στη Ρώμη, που να είναι ψηλότερο από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Μόνο στη νέα πόλη, το Έουρ χτίζουν ψηλότερα.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε μουσείο προτιμήστε την πινακοθήκη (στη Βίλα Μποργκέζε) όπου θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Επίσης, κοντά στο Φόρο Ιτάλικο είναι το μουσείο σύγχρονης τέχνης που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε και το έχει σχεδιάσει η συγχωρεμένη Ζάχα Χαντίντ.

Παγωτό (Gelato – τζελάτο) να τρώτε όπου βρίσκετε. Παντού ωραίο είναι. Στο Πάνθεον κοντά είναι η Gelateria Della Palma που έχει 150 διαφορετικές γεύσεις παγωτού.

Περισσότερα στο αυριανό σημείωμα.


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/