Connect with us

TOP

Στο στόχαστρο η FINA για το ντόπινγκ

Published

on

Όλο και πληθαίνουν οι οι φωνές εναντίον της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τη στάση που κρατά στο θέμα του ντόπινγκ, με τους Αμερικανούς να αυξάνουν την πίεση για αλλαγή στρατηγικής.

Οι Αμερικανοί ήταν ξεκάθαροι στο μήνυμα τους προς τον Μαρκουλέσκου (φωτογραφία). «Κόντρα στον Φελπς και τη Λεντέκι θέλουμε μόνο καθαρούς αθλητές». Γι’ αυτό το λόγο έχει κανονιστεί για τις αρχές του νέου έτους συνάντηση της αμερικάνικης ομοσπονδίας, της ένωσης Αμερικανών προπονητών και της FINA. Φυσικά το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με μία συνάντηση.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως από τη FINA θα πρέπει να αφαιρεθεί ο αντί-ντόπινγκ έλεγχος και να δοθεί σε ανεξάρτητο φορέα. Ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης Μπαχ είναι ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης προπονητών, Τζον Λέοναρντ, ο οποίος εξέφρασε την ακραία άποψη πως οι πιθανότητες να είναι καθαροί οι αγώνες στο Ρίο είναι… μηδενικές. «Ότι έχει συμβεί με τους Ρώσους στο στίβο, συμβαίνει και στην κολύμβηση» τόνισε ο Λέοναρντ, ενώ ο κορυφαίος Ολλανδός προπονητής, Γιάκο Βερχάερεν τόνισε πως «οι κολυμβητές έχουν χάσει την πίστη τους στο συστημα. Υπάρχουν αμφιβολίες για τους τρόπους που το σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η αδιαφάνεια τους ενοχλεί».

Η FINA κάνει τον… Κινέζο
Πριν από λίγο καιρό, η 17χρονη Κινέζα Γουέινγι Κινγκ βρέθηκε νεκρή μετά την προπόνηση. Ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Κίνας για διάκριση στους Αγώνες του Ρίο. Περιέργως, η κινεζική ομοσπονδία προχώρησε με ταχύρυθμες διαδικασίες την ταφή της κοπέλας, δίχως να γίνει αυτοψία όπως ζήτησε η οικογένεια της.
Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, που έχει ξεσηκώσει εναντίον των Κινέζων την παγκόσμια κολυμβητική κοινότητα. Άλλωστε υπάρχει και το βεβαρημένο ποινικό μητρώο, από το 1994 όταν η γυναικεία ομάδα της Κίνας, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης είχε κερδίσει τα 12 από τα 16 αγωνίσματα και λίγους μήνες αργότερα αποδείχθηκε πως υπήρξε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Μεγάλη δυσφορία έχει προκαλέσει και η αποσιώπηση της τιμωρίας του Σουν Γιανγκ ο οποίος τιμωρήθηκε από τη FINA με τρεις μήνες για χρήση διεγερτικών ουσιών τον Μάιο του 2014. Και ενώ ο ίδιος ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του αμέσως, η FINA δεν κοινοποιησε τίποτα, παρά μόνο επτά μήνες αργότερα όταν είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
Οι φωνές που εναντιώνονται στις πρακτικές της FINA και κυρίως του Ρουμάνο, Κορνέλ Μαρκουλέσκου που είναι ο ισχυρός άνδρας, όλο και αυξάνονται. «Θα θέλαμε πολύ να δούμε την παγκόσμια ομοσπονδία να λειτουργεί με διαφάνεια εφαρμόζοντας τους κανόνες. Έχουμε τον Ράιαν Κόχρεϊν που διεκδικεί το ίδιο μετάλλιο με τον Σουν Γιανγκ. Θα θέλαμε λοιπόν πολύ να μάθουμε πως χειρίστηκε το θέμα η FINA και τα στοιχεία της έρευνας της, προκειμένου να καταλήξει στην τιμωρία του Σουν Γιανγκ, των τριών μηνών» δήλωσε το στέλεχος της Καναδικής κολυμβητικής ομοσπονδίας, Αχμέντ Ελ Αγουάντι.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Σουν Γιανγκ από τα μεγάλα ονόματα που έχει βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 400μ. ελεύθερο, Νοτιοκορεάτς Παρκ Ταε Χβαν και η Ρωσίδα Γιούλια Εφίμοβα είναι αθλητές που έχουν εκτίσει ποινές και πλέον μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Και ο Καναδάς όμως, υποστηρίζει την πρόταση του Μπαχ για ανεξάρτητες αρχές αντι-ντόπινγκ. «Τους ελέγχους δεν πρέπει να τους κάνουν οι ομοσπονδίες. Δεν πρέπει να είναι στη θέση να πρέπει να τιμωρήσουν τους σταρ των αθλημάτων τους, όταν αυτοί είναι το βασικό προϊόν τους που τους αποφέρει τεράστια έσοδα. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και αυτό επηρεάζει πολλά πράγματα» τόνισε ο Καναδός αξιωματούχος.

Η αμαρτωλή FINA
Από ότι φαίνεται, η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης δεν απέχει πολύ από αυτήν του ποδοσφαίρου όσον αφορά την αδιαφάνεια. Όπως ο Μπλάτερ, έτσι και ο Μαρκουλέσκου φρόντισε στην τελευταία σύνοδο που έγινε τον Ιούλιο, να διασφαλίσει την ισχύ του, επεκτείνοντας το όριο ηλικίας στους παράγοντες, προκειμένου να παραμείνει ο υπέργηρος Μαλιόνε στη θέση του προέδρου για να μπορεί να ελέγχεται από τον δαιμόνιο Ρουμάνου.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου αθλητικών επιστημών της Δανίας, η FINA στην αξιολόγηση της δημοκρατικότητας ως ομοσπονδία και της διαφάνειας, είχε πάρει χαμηλότερο βαθμό και από την… πρωταθλήτρια FIFA! Όχι αδικαιολόγητα…
Χαρακτηριστικό της αυταρχικότητας του Μαρκουλέσκου, είναι και το θέμα που δημιουργήθηκε από το θάνατο του Αμερικανού κολυμβητή του οpen water, Φραν Κρίπεν. Ο Ντικ Πάουντ κλήθηκε να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του κατά τη διάρκεια του αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η FINA αρνήθηκε κάθε συνεργασία με τον Καναδό δικηγόρο, μέχρι που ο ίδιος πήγε στα ΜΜΕ και κοινοποίησε την υπόθεση.
Όσο θα πλησιάζουν οι Αγώνες του Ρίο, τόσο θα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη FINA του Μαρκουλέσκου. Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στον αθλητισμό, αποβάλλει κάθε τι παλιό και διεφθαρμένο έχει απομείνει στο σύστημα. Η αρχή έγινε με το πανίσχυρο ποδόσφαιρο όπου ο παντοκράτορας Μπλάτερ και ο Νο2 σε ισχύ, Πλατινί έχουν βρεθεί εκτός και κινδυνεύουν με κυρώσεις. Ακολούθησε το Νο2 άθλημα, ο στίβος με τον Λαμίν Ντιάκ να βρίσκεται με το ένα πόδι στη φυλακή. Ο κολύμβηση, ως το άθλημα Νο3 παίρνει σειρά…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/