Connect with us

EDITORIAL

Τα χρήματα της Oλυμπιακής προετοιμασίας του ΣΕΓΑΣ στα… φιλικά σωματεία

Published

on

«Εμείς βάζουμε τα πάντα στη Διαύγεια, αν και δεν είμαστε υποχρεωμένοι», υποστηρίζει ο Κώστας Παναγόπουλος όταν του γίνεται οποιαδήποτε ερώτηση για οικονομικά ζητήματα που αφορούν στον ΣΕΓΑΣ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Εκεί ανατρέξαμε κι εμείς όταν βρήκαμε πώς διέθεσε η αρχαιότερη ομοσπονδία τα 57.000 ευρώ που πήρε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το 2019 για την Oλυμπιακή προετοιμασία. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, βέβαια, μας διευκρίνισε ότι το ποσό δόθηκε για την αγορά υλικού.
Εμείς, πάντως, επιμένουμε ότι με βάση την περιγραφή στη Διαύγεια πρόκειται για χρήματα που αφορούσαν στην Ολυμπιακή προετοιμασία (ενίσχυση της προσπάθειας των αθλητών δηλαδή) και μένει να δούμε εάν συμφωνούν ο Μανώλης Κολυμπάδης, ο Γιάννης Καρράς και ο Σπύρος Ζαννιάς. Ειδικά οι δύο πρώτοι που προσυπογράφουν όλα τα παραστατικά και τα εγκρίνουν ή τα απορρίπτουν. Ο τελευταίος προτιμάει έναν πιο διακριτικό ρόλο. Στην εποχή μας, άλλωστε, γιατί να χαλάει τη ζαχαρένια του και τις όποιες σχέσεις δημιούργησε στο παρελθόν;

Πάμε, όμως, στην ουσία. Από τις λίστες που δημοσίευσε το Sportsfeed, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο ΣΕΓΑΣ δίνει χρήματα σε συγκεκριμένους συλλόγους. Να τους πάρω με τη σειρά. Έχουμε και λέμε: Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Αθλητικός Όμιλος Χανίων «Ο Κύδων», Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Θεσσαλίας, Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού «Βικέλας Βέροιας», Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού Δράμας, Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου, Ένωση Σωματείων ΣΕΓΑΣ Βορείου Πελοποννήσου, Γυμναστική Εταιρία Κεφαλληνίας, Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας, Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης, Γυμναστικός Σύλλογος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης.

Η απάντηση για τα σωματεία της λίστας; «Όταν χρειάζεται να κάνεις ένα μίτινγκ, για το οποίο απαιτούνται υλικά, δίνεις τα χρήματα σε φιλικό σωματείο που θα κάνει έγκαιρα τη δουλειά», λένε από τον ΣΕΓΑΣ. Κι εδώ έρχεται να δημιουργηθεί η εύλογη απορία: «Αφού τα χρήματα πηγαίνουν σε φιλικά σωματεία, τα παραστατικά για την αγορά του αθλητικού υλικού υπάρχουν;». 

Σύμφωνα με τους παράγοντες της ομοσπονδίας, τα εντάλματα είσπραξης καλύπτουν την ΕΟΕ. Με το επιχείρημα ότι κι εκείνη καταβάλει τα κονδύλια στις ομοσπονδίες μέσω του ίδιου τρόπου. Εμείς διαφωνούμε και θεωρούμε ότι απαιτούνται αποδείξεις και τιμολόγια. Όπως αυτά που αναφέρονται στην ίδια λίστα για έργα και παροχή υπηρεσιών. Κι εδώ γεννάται ένα δεύτερο εύλογο ερώτημα: «Γιατί σε τρεις περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη ή απαραίτητη η συνεργασία με μία εταιρεία και στις άλλες τα χρήματα διατέθηκαν μέσω των φιλικών σωματείων;».

Η απάντηση του ΣΕΓΑΣ είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, έπρεπε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Έτσι, όμως, δίνεται το δικαίωμα στις φαρμακόγλωσσες να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα στην Κρήτη μοιράστηκαν επειδή υπήρχε καλή σχέση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού που ήθελε να ενισχύσει την κομματική επιρροή στα Χανιά και όχι μόνο. 

Με αυτά και με αυτά, οι απορίες αυξάνονται. Και μένει να δούμε ποια στάση θα κρατήσει η ΕΟΕ, αν και μιλάμε για χρήματα που δόθηκαν υπέρ της Ολυμπιακής προετοιμασίας πριν από την απόφαση της Ολομέλειας που κατέστησε σαφές ότι εφεξής πρέπει να ενημερώνονται και οι αθλητές, για τους οποίους ζητήθηκαν τα χρήματα.

Α, μην ξεχάσουμε και άλλη μία εύλογη απορία από κάποιον που τριγυρίζει στους διαδρόμους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και κόβει το μάτι του. «Πώς γίνεται να δίνονται χρήματα για αθλητικό υλικό ανά τρίμηνο ή δίμηνο; Επαναλαμβάνονται τα μίτινγκ;». Τι να απαντήσουμε κι εμείς; Άλλοι έχουν τα γένια και τα χτένια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!