Connect with us

TOP

Τί είδαμε και ακούσαμε στις εκλογές της ΚΟΕ

Published

on

Σε «fast track» εξελίχθηκε η διαδικασία της γενική συνέλευσης και της εκλογικής διαδικασίας στην ΚΟΕ. Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία, περίπου τρεις ώρες μετά είχε ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση και στις τέσσερις το μεσημέρι υπήρχε και εκλογικό αποτέλεσμα για μια από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας.

Για την ακρίβεια, για την «πιο επιτυχημένη ομοσπονδία του ελληνικού αθλητισμού», βάσει των λεγομένων του προέδρου της. Κάτι που ο ίδιος τεκμηρίωσε υποστηρίζοντας ότι οι «μόνοι μας πήραμε τόσα μετάλλια όσα δεν πήραν στο σύνολό τους όλες οι υπόλοιπες 27 Ολυμπιακές ομοσπονδίες».
Το αρχικό προσκλητήριο στο ξενοδοχείο «London» στην Γλυφάδα, αγαπημένο προορισμό της ΚΟΕ, μιλούσε για τις 9:00 το πρωί. Ο περισσότερος κόσμος έφτασε μια ώρα μετά, ωστόσο, όταν θεωρητικά είχε οριστεί η έναρξη της «επαναληπτικής γενικής συνέλευσης σε περίπτωση μη απαρτίας».
Απαρτία βέβαια υπήρξε. Έξω από την αίθουσα είχαν αναρτηθεί οι καταστάσεις με τα σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου, τα οποία στο σύνολό τους ήταν 197 (ενώ 275 ήταν στη διπλανή λίστα των μη εχόντων δικαίωμα ψήφου). Μέσα στην αίθουσα έδωσαν το παρών 180 εκπρόσωποι σωματείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα ήταν ακριβώς δίπλα από εκείνην που ελάμβαναν το πρωινό τους οι ένοικοι του ξενοδοχείου. Όλο και κάποιοι εκπρόσωποι σωματείων πέρασαν από το πλούσιο μπουφέ. Έτσι κι αλλιώς όμως η ΚΟΕ είχε φροντίσει ώστε με την ολοκλήρωση της ΓΣ, αυτός ο μπουφές να είναι στην διάθεσή τους.
Φιλέτο χοιρινό, κοτόπουλο, αλμυρές κρέπες, πατάτες φούρνου και πένες περιελάμβανε η δυνατότητα επιλογής φαγητών που πρόσφερε η ΚΟΕ στα μέλη της, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Όσοι ψήφιζαν είχαν την δυνατότητα αμέσως μετά να τσιμπήσουν, κάποιοι βέβαια έκαναν και το αντίθετο. Ίσως και κάποιοι να έφαγαν και να μην ψήφισαν καθόλου.
Άλλωστε από τα 180 άτομα, 144 προσήλθαν στην κάλπη, δηλαδή άλλα 36 επέλεξαν την αποχή. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι, η κάλπη κρατήθηκε ανοιχτή με αίτημα του προέδρου Δημήτρη Διαθεσόπουλου περίπου ως τις δύο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάποιοι νόμιζαν ότι θα τραβήξει η ψηφοφορία μέχρι την δύση του ηλίου και πήγαν σε κάποιο κοντινό καφέ, ωστόσο αν και ειδοποιήθηκαν και υποτίθεται ότι αναμένονταν, δεν επέστρεψε ποτέ κανείς τους – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ο δικαστικός αντιπρόσωπος έκλεισε την κάλπη και ξεκίνησε η καταμέτρηση.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η καταμέτρηση από τη μία πλευρά της αίθουσας, πριν καν βγει αποτέλεσμα, ξεκινούσε και η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ στην άλλη πλευρά της ίδιας αίθουσας. Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος χωρίς να περιμένει το τυπικό αποτέλεσμα μάζεψε τα άλλα 20 μέλη και πριν λήξει η καταμέτρηση, ήδη είχε κάνει την κατανομή των αξιωμάτων.

Ο διάδοχος Διαθεσόπουλος
Η αίθουσα στην μέση της είχε μια μικρή πισίνα, έτσι, για να μην λείπει το υγρό στοιχείο από την γενική συνέλευση της ομοσπονδίας υγρού στίβου. Δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση αλλά γέμισε από τους αντιπροσώπους των σωματείων. Πολλά όμως ήταν τα τεχνικά προβλήματα, καθώς τα μεγάφωνα λειτουργούσαν στο μπροστινό της τμήμα, όχι όμως και στις πίσω θέσεις όπου συχνά μετά βίας ακουγόταν τι έλεγε το προεδρείο.
Όταν λέμε προεδρείο, εννοούμε τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο που με συνοπτικές διαδικασίες εξελέγη και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Ήταν άλλωστε ο απόλυτος άρχων της όλης εκδήλωσης. Οικοδεσπότης και πρόεδρος, με την γνωστή ρητορία του αλλά και τις… εξάρσεις του, όταν συνειδητοποιούσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Δεν δίσταζε από μικροφώνου να τα βάλει με συνεργάτες του και άλλα μέλη του ΔΣ, ενίοτε για την αργοπορία τους, ενίοτε για την φασαρία που προκαλούσαν όταν μιλούσε κάποιος άλλος ομιλητής, κατά βάση ο ίδιος. Άλλωστε αν κράτησε δυόμισι ώρες μάξιμουμ στο σύνολό της η γενική συνέλευση σαν διαδικασία, τις δύο αγόρευε ο Διαθεσόπουλος.
Και αν από τον υπόλοιπο εναπομείναντα χρόνο αναζητήσουμε ποιος μίλησε περισσότερο, την απάντηση θα την βρούμε στο όνομα του γιου του Μιχάλη, ο οποίος έλαβε τον λόγο για να εξηγήσει τον νέο πειθαρχικό κώδικα. Ήταν και ο πιο νέος από όσους έλαβαν τον λόγο και ανέπτυξε ένα θέμα που ενδιέφερε πολλούς από τους παρευρισκόμενους.
Σε αρκετούς δόθηκε η αίσθηση πάντως ότι αυτή η εμφάνιση του Μιχάλη Διαθεσόπουλου ήταν και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής της οικογένειας για την ανάδειξη της διάδοχης κατάστασης στην ΚΟΕ, όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης του Δημήτρη. Άλλωστε και οι λίγοι εκπρόσωποι σωματείων που μίλησαν, για την ανάγκη ανανέωσης έκαναν λόγο.

Ευγενική αντιπολίτευση
Ένας εκπρόσωπος σωματείου από την Κεφαλονιά κάνοντας με… ευγενικό τρόπο αντιπολίτευση, ζήτησε από τον πρόεδρο «στις επόμενες εκλογές να βρεις νέα παιδιά και να αλλάξεις το μισό συμβούλιο και να παραδώσεις σε νέους ανθρώπους». Επίσης έκανε έκκληση «να δοθούν λεφτά στα σωματεία, τι να τα κάνουμε τα μετάλλια αν δεν έρχονται λεφτά, πόσο θα αντέξουμε;».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας εκπρόσωπος σωματείου της Νίκαιας που πήρε τον λόγο, αφού εξήρε βέβαια το έργο της απερχόμενης διοίκησης, ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι να έρθουν τα χρήματα που δικαούμαστε και που πηγαίνουν στους άλλους» προτείνοντας μάλιστα και ορισμένες δραστικές λύσεις, όπως να «πιάσουμε τους 300 της Βουλής και να τους φοβερίσουμε».
Μόλις άλλος ένας από το σώμα της ΓΣ θέλησε να πάρει τον λόγο, ανέβηκε στο βήμα και αποκάλυψε ότι ζήτησε τον λόγο γιατί ήθελε να ενημερώσει την ΓΣ ότι ένας αθλητής του συλλόγου του είχε κάπου μια επιτυχία και θεώρησε σκόπιμο να πάρει τον λόγο και να το αναφέρει. Ευτυχώς το παράδειγμά του δεν το ακολούθησαν οι υπόλοιποι 179 εκπρόσωποι σωματείων και η ΓΣ έληξε σχετικά γρήγορα.

Απαντήσεις για όλα
Ο Διαθεσόπουλος είχε πάντως διάθεση για απαντήσεις για όλα, αν και τις περισσότερες τις είχε δώσει στον μακροσκελή μονόλογό του, που είχε προηγηθεί.
Σε σχέση με την έλλειψη χρημάτων, υποστήριξε ότι όλα οφείλονται στην οικονομική κρίση, ότι η ομοσπονδία έχει τους λιγότερους πόρους στην μεταπολιτευτική ιστορία της από το 1974, ότι παρόλα αυτά ότι δεν χρωστάει ούτε ευρώ σε κανέναν, είτε πρόκειται για εφορίες, ΙΚΑ κλπ είτε για προπονητές, οδοιπορικά αθλητών κλπ. Επίσης, υποστήριξε ότι όσα χρήματα έρχονται από χορηγίες πηγαίνουν στις ομάδες μέχρι κεραίας και δεν κρατάει η ΚΟΕ δεκάρα, ούτε για τα τηλέφωνα που κάνει για να κλείσει αυτές τις χορηγίες.
Σε σχέση με την ανάγκη ανανέωσης του ΔΣ, υποστήριξε ότι και το νέο ΔΣ είναι ανανεωμένο κατά μεγάλο ποσοστό αλλά πρόσθεσε: «Το χρήσιμο είναι η ηλικία ή η δυνατότητα για προσφορά; Τι να κάνω έναν 30ρη που θα έρχεται μια φορά το μήνα και μετά τσιγάρο, πρέφα και καφέ, σε σχέση με τον 70ρη που φτύνει αίμα; Ποιος είναι πιο χρήσιμος; Πρέπει να κοιτάω την ηλικία στην ταυτότητα και όχι την γνώση, την πείρα και την διάθεση για προσφορά;».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε: «Δεν έχουμε κανένα βίτσιο να ξαναείμαστε εδώ. κάθε άλλο. Και εμάς μας κουράζει πολλά χρόνια. Κάποιοι έχουν πάνω από μισό αιώνα στην κολυμβητική ομοσπονδία, δεν έχουμε νομίζετε να κάνουμε άλλα πράγματα στην ζωή μας. Είδατε όμως κανέναν να έρθει για τις εκλογές; Κανένας δεν ήρθε». Σε σχέση με αυτές, τόνισε στο τέλος της ομιλίας του: «Εμένα αν θέλετε βγάλτε με τελευταίο, θα είναι τιμή μου να προηγηθούν οι άλλοι 20 συνάδελφοί μου».
Έτσι και αλλιώς βέβαια και που το έλεγε, ήξερε ότι πρώτος θα έβγαινε, για αυτό και λίγο αργότερα προήδρευσε στο πρώτο ΔΣ της νέας εποχής πριν καν γίνει η καταμέτρηση. Αλλά τα νούμερα, τα οποία αξιοποίησε κατά κόρον ο Διαθεσόπουλος για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, είναι επίσης αδιάψευστα και δείχνουν ότι είναι πρόεδρος με την ψήφο του 27% των σωματείων που έχει στην δύναμή της η ΚΟΕ.
Το υπόλοιπο 73% είτε εξέφρασε την βούλησή του ρίχνοντας λευκό ή άκυρο, είτε απείχε με ηχηρό τρόπο από την διαδικασία αν και παραβρέθηκε στην Γενική Συνέλευση είτε (στην συντριπτική πλειοψηφία) δεν είχε δικαίωμα ψήφου, αλλά παρόλα αυτά παραμένει μέλος της δύναμης της ΚΟΕ χωρίς δικαίωμα έκφρασης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/