Connect with us

INTERVIEW

Το ελληνικό μπιτς βόλεϊ επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Published

on

Η περίοδος πρόκρισης για τα περισσότερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ξεκινήσει. Μεταξύ αυτών και το μπιτς βόλεϊ των γυναικών, το οποίο ήταν απών το 2016 στο Ρίο, στη χώρα όπου το άθλημα είναι από τα πιο δημοφιλή. Η Δήμητρα Μαναβη και η Κωνσταντίνα Τσοπούλου έγιναν ομάδα μετά τους Αγώνες του 2016 και είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν το ελληνικό μπιτς βόλεϊ να συμπληρώσει μια οκταετία αποχής από Ολυμπιακούς Αγώνες.

συνέντευξη Πηνελόπη Γκιώνη
[email protected]
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Πως προέκυψε να γίνετε ζευγάρι;
Κωνσταντίνα: Τον Οκτώβρη του 2017, αρχίσαμε να συζητάμε για πρώτη φορά με τη Δήμητρα. Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η συνεργασία αποτελούσε στην ουσία «μονόδρομο», δεδομένης της γενικότερης κατάστασης στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν πλέον αθλήτριες να στοχεύουν να ασχοληθούν με το μπιτς βόλεϊ σε επαγγεματικούς ρυθμούς το οποίο είναι συνυφασμένο των οικονομικών απαιτήσεων και δυσκολιών του αθλήματος. Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη, συγκυρία που διευκόλυνε πολύ την απόφαση μας αυτή καθώς μπορούμε να δουλεύουμε συστηματικά σε ένα οργανωμένο πλαίσιο καθημερινώ προπονήσεων που πραγματοποιούνται στο Avant garde Sports Club στο Χωριό της Ειρήνης.
Δήμητρα: Για καλή μας τύχη τα ζευγάρια που παίζαμε πέρσι αποφάσισαν να αγωνιστούν μαζί το 2018 και έτσι εμείς γίναμε ομάδα! Μας άρεσε από την αρχή η ιδέα γιατί είμαστε από την ίδια πόλη, έχουμε κοινούς στόχους που θεωρώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο άθλημα μας και είχαμε πίστη και εμπιστοσύνη στο προπονητικό μας team. Πώς να μην πάει ψηλά αυτή η ομάδα;

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για ένα άθλημα όπως το μπιτς βόλεϊ;
Κωνσταντίνα: Είναι πάρα πολλές. Όσοι πιστεύουν ότι είναι παρόμοιο με το βόλεϊ σάλας κάνουν μεγάλο λάθος. Αρχικά, στο μπιτς βόλεϊ η ύπαρξη της άμμου είναι η βασικότερη διαφορά που καθιστά το άθλημα πολύ διαφορετικό και δύσκολο. Επίσης, η παράμετρος «καιρικές συνθήκες» (όπως ο ήλιος, η ζέστη, ο αέρας, ενδεχομένως και το κρύο σε κάποιες περιοχές που ενδεχομένως πραγματοποιούνται τουρνουά και συμμετέχεις), όπου πρέπει να μπορείς να διαχειρίζεσαι και να τις προσαρμόζεις συνεχώς στο παιχνίδι σου.
Δήμητρα: Οι απαιτήσεις για το μπιτς βόλεϊ είναι διαφορετικές ανάλογα με τον βαθμό που ασχολείται ο καθένας. Είναι ένα πανέμορφο άθλημα που μπορούν να ασχοληθούν μικρά παιδιά έως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας για χόμπι. Εκεί οι απαιτήσεις δεν είναι πολλές φτάνει μόνο η διάθεση! Στον πρωταθλητισμό είναι διαφορετικά. Εκεί χρειάζονται καταρχήν φυσικές ικανότητες όπως δύναμη, ταχύτητα και αλτικότητα. Είναι πολύ δύσκολο άθλημα και χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια, από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου και να παραμένεις με καθαρό μυαλό εκεί. Εκτός από αυτά χρειάζονται και οι πνευματικές ικανότητες πολύ υπομονή και πίστη! Πιο πολύ απ όλα χρειάζεται πάθος και αγάπη για το άθλημα. Είναι παιχνίδι και πρέπει να το ευχαριστιέσαι!

 

Από το 1996 που μπήκε το μπιτς βόλεϊ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών, η Ελλάδα δεν είχε συμμετοχή το 1996 και το 2016. Το 1996 δεν είχε ομάδα, το 2016 δεν πήρε την πρόκριση για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Που οφείλεται αυτό;
Κωνσταντίνα: Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα σχεδόν όλα τα χρόνια πρωταγωνιστούσε στο άθλημα έχοντας πάρει πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το άθλημα μας έχει «χάσει πολύ», δεν υπάρχει η οικονομική στήριξη που υπήρχε στο παρελθόν και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει ένα σύστημα που να βγαίνουν αθλητές-αθλήτριες που να είναι σε θέση να ακολουθήσουν και να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία που έκαναν αθλήτριες του παρελθόντος.

Πλέον, είμαστε μετρημένες στα δάχτυλα του ενος χεριού αυτές που ααχολολυμαστε με το μπιτς βόλεϊ. Ωστόσο έχουμε ανάγκη να βρεθούν στο χώρο κι αλλες αθλήτριες και να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες που θα μπουν σ’αυτό το δρόμο. Η ομοσπόνδια είναι αυτή που πρώτα απ’ όλα πρέπει να μεριμνήσει γι αυτό, να μας στηρίξει και να βοηθήσει την όλη προσπάθεια μας η οποία πραγματικά είναι πολύ δύσκολη.

Δήμητρα: Από τη δική μας οπτική γωνία, ως αθλητρίες, οι λόγοι αποκλεισμού αφορούν κυρίως την οργάνωση εντός και εκτός των γηπέδων.

Οι συνεχείς εναλλαγές τόσο αθλητριών όσο και τεχνικού τιμ καθώς και η αδυναμία οικονομικής υποστήριξης εκ των έσω, δεν προσέφεραν σταθερότητα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις.

Αυτή τη στιγμή είστε η Νο1 ομάδα της Ελλάδας. Πόσο δύσκολο είναι για την κορυφαία ελληνική ομάδα να καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το Τόκιο;
Κωνσταντίνα: Το να προκριθεί μια ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από την παγκόσμια κατάταξη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το έπιπεδο των ομάδων έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες πλέον υψηλου επιπέδου και ο ανταγωνισμος είναι τεράστιος. Το παγκόσμιο σύστημα των αγώνων περιλαμβάνει πάρα πολλά τουρνουά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω των οποίων συλλέγεις βαθμούς. Επομένως, πρώτα από όλα απαιτείται να ακολουθείς και να αγωνίζεσαι σε όσα περισσότερα τουρνουά γίνεται για να μαζεύεις βσθμούς και να ανεβαίνεις βαθμολογικά.
Δήμητρα: Τη χρονιά που μας πέρασε κάναμε πολύ καλή δουλειά. Όχι μόνο στην Ελλάδα που φτάσαμε στην κορυφή αλλά και στο εξωτερικό! Κυνηγήσαμε αρκετά τουρνουά και μαζέψαμε παραπάνω βαθμούς από όσους περιμέναμε! Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρουμε μέσω βαθμολογίας να πάρουμε την πρόκριση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα τα τουρνουά εντός και εκτός Ευρώπης και να μπαίνουμε στις 10 καλύτερες ομάδες σε κάθε μας συμμετοχή. Πράγμα πολύ δύσκολο και λόγω οικονομικών θεμάτων, λόγω μακρινών ταξιδιών που δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα και λόγω ανταγωνισμού υψηλού επιπέδου ο στόχος είναι πολύ δύσκολος! Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος για να πάρεις την πρόκριση, μέσω continental! Ξεκινάνε φέτος αυτά τα τουρνουά πρόκρισης και είναι χωρισμένα σε φάσεις. Στόχος είναι να φτάσουμε στην τελική φάση και εκεί όλα μπορούν να συμβούν. Έχουμε και τα δύο χαρτιά ανοιχτά και θα παλέψουμε για την πρόκριση!

Η ομοσπονδία είναι στο πλευρό σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε και η ομάδα που έφερε τις επιτυχίες το 2018;
Κωνσταντίνα: Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είχαμε τη στήριξη της ομοσπονδίας που θα θέλαμε. Τα πληρώνουμε σχεδόν όλα μόνες μας. Ακόμα και το προπονητικό μας τιμ, οι φυσιοθεραπευτές και ο διατροφολόγος πληρώνοναι από εμάς. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και η οικονομική στήριξη της ομοσπονδίας είναι καθοριστική και αναγκαία για εμάς. Από το Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει να μετράνε και οι βαθμοί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα έχουμε από φέτος μαζί μας και την οικονομική στήριξη της ομοσπονδίας προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που μπορούμε.
Δήμητρα: Αν αναλογιστεί κανείς την υποστήριξη που λαμβάνουν άλλοι αθλητές με αντίστοιχες διακρίσεις, τότε εμείς μπορούμε να θεωρηθούμε αδικημένες αφού δεν έχουμε λάβει κατι παρόμοιο. Καλύπτουμε όλα μας τα έξοδα. Προπονητές, τεχνικό τιμ καθώς και τα ταξίδια για τις διοργανώσεις που που συμμετέχουμε. Ανεξάρτητα από αυτό, είμαστε περήφανες να βουτάμε στην άμμο για το ενθόσημο και για όσο μας επιτρέπεται θα το πράττουμε.

Πότε ξεκινάτε τους αγώνες;
Οι αγωνιστικές μας υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν για εμάς στη Χάγη στις 2 Ιανουάριο. Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι μήνες προετοιμασίας για εμάς ώστε να είμαστε όσο πιο έτοιμες γίνεται για το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά της χρονιάς για το οποίο και ανυπομονούμε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/