Connect with us

EDITORIAL

Το τζούντο και οι άλλοι

Published

on

Το τζούντο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Το άθλημα δεν ακολουθεί μόνο το… δρόμο της ευγένειας (αυτό σημαίνει τζούντο), αλλά και το δρόμο του σωστού μάρκετινγκ, της ποιοτικής προβολής και της συνέπειας.

Η βράβευση του Ηλία Ηλιάδη με απονομή χρηματικού επάθλου 40.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες του στην προβολή του αθλήματος, καθώς και άλλων κορυφαίων αθλητών που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά, είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των θετικών ενεργειών της διεθνούς ομοσπονδίας.

Τα βήματα που έχουν κάνει η διεθνής και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τζούντο τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το άθλημα διαρκώς να εξαπλώνεται αποπνέοντας αξιοπιστία και μία υγιή φιλοσοφία που ανεβάζει τα στάνταρ. Αυτή η εικόνα προσελκύει χορηγούς και φέρνει ευμάρεια στο άθλημα.

Στο τζούντο κατάλαβαν εδώ και χρόνια, ότι ο αθλητής πρέπει να είναι στο επίκεντρο και κάνουν τα πάντα για να τον προβάλλουν, να τον βοηθήσουν και να τον επιβραβεύσουν. Μία χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να αναπτύσσεται στο τζούντο και παράγει αθλητές, χάρη στη βοήθεια που υπάρχει από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Με αυτή τη βοήθεια μπορεί και συμμετέχει σε αγώνες ανά τον κόσμο η ελληνική Εθνική ομάδα. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν τα καμπ που διοργανώνονται ανά την Ευρώπη και βοηθούν τους τζουντόκα να έχουν καλές προετοιμασίες και να βελτιώνονται. Με αυτή τη στήριξη μπορούν και δημιουργούνται σπουδαίοι αθλητές παγκοσμίου επιπέδου. Τέτοιοι είναι ο Μουστόπουλος, ο Αζωίδης, ο Ντανατσίδης και η Τελτσίδου.

Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική ομοσπονδία τζούντο που μπορεί και επιδεικνύει έργο.

Παράλληλα η παγκόσμια ομοσπονδία του τζούντο έχει βάλει ψηλά τον πήχη αναφορικά με την προβολή. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο το διαδίκτυο με on line μεταδόσεις, με πολλές φωτογραφίες και με ένα εξαιρετικό σύστημα στατιστικής. Δείχνει ότι οι αθλητές είναι στο επίκεντρο.

Με όλα αυτά το τζούντο έχει αφήσει τα υπόλοιπα λεγόμενα βαρέα αθλήματα χιλιόμετρα πίσω. Στην άρση βαρών η κάλυψη από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αλμάτι ήταν άθλια. Χωρίς αφιερώματα σε αθλητές που ξεχώρισαν, χωρίς διαφήμιση του προϊόντος, με χρονοκαθυστέρηση στα αποτελέσματα και με κακή στατιστική κάλυψη. Γενικότερα η άρση βαρών αντιμετωπίζει πρόβλημα προβολής, δεν μπορεί να δημιουργήσει σταρ σίστεμ.

Στην πυγμαχία η ιστοσελίδα της AΙΒΑ παραπέμπει στις εποχές που το διαδίκτυο βρισκόταν στα πρώτα του βήματα. Στην πάλη και στο τάε κβον ντο προσπαθούν να κάνουν τον τελευταίο καιρό κάποια βήματα προόδου, όμως ακόμη χρειάζονται πάρα πολύ δουλειά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/