Connect with us

EDITORIAL

Το unfair του ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Γιάννη Καλμαζίδη κι ο Γιόσκο Μιλένκοσκι

Published

on

Στις 13 Μαΐου ολοκληρώθηκε και τυπικά η σεζόν για τον ΠΑΟΚ με τον Δικέφαλο να χάνει στον 2ο τελικό του Λιγκ Καπ από τον ΠΑΟ. Πενήντα ημέρες αργότερα, η διοίκηση του Δικεφάλου και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΑΣ Θανάσης Κατσαρής, οδήγησαν τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία του τμήματος για μία ακόμη φορά στην πόρτα της εξόδου.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Για όσους τυχόν διαφωνήσουν με τον χαρακτηρισμό «πιο πετυχημένος προπονητής» να υπενθυμίσουμε ότι μ’ αυτόν στον πάγκο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ την σεζόν 2014-2015, το πρωτάθλημα του 2016 και το φετινό Κύπελλο (ενώ στο πρωτάθλημα του 2017 απολύθηκε με τη λήξη της κανονικής διάρκειας όπου ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει δεύτερος και ουσιαστικά δεν έχει καμία εμπλοκή μόνο στα 2 Κύπελλα το 2018 και το 2019).

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι έπρεπε να μείνει ο Καλμαζίδης και του χρόνου; Όχι φυσικά… Η ζωή δεν τελειώνει στον Καλμαζίδη και στον κάθε Καλμαζίδη. Κι είναι δικαίωμα της κάθε διοίκησης να αποφασίζει αν θα μείνει ή αν θα φύγει ένας προπονητής ή ένας παίκτης.

Αρκεί να του το ανακοινώνει και κυρίως να έχει μια ξεκάθαρη εξήγηση για τους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε την περασμένη Παρασκευή την κλασική τυπική ανακοίνωση με τις ευχαριστίες για το τέλός της συνεργασίας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μετά από εβδομάδες σιωπής είχε φροντίσει να… διαρρεύσει τις αποφάσεις του για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. Κι αυτό δείχνει πολλά…

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη ανάλυση, να τονίσουμε ότι σ’ ένα διαζύγιο σχεδόν ποτέ δεν φταίει μόνο η μία πλευρά. Τουλάχιστον δεν φταίει 100%. Προφανέστατα λάθη έγιναν κι από τους δύο… Κι αυτό ισχύει και τώρα. Θα μπορούσε ο Καλμαζίδης να είναι πιο διαλλακτικός στις όποιες επαφές έγιναν; Θα μπορούσε. Με μία μόνο διαφορά (την οποία τη μετρά ο καθένας όπως θέλει): Ο ΠΑΟΚ το έχει κάνει άλλες δύο φορές στον συγκεκριμένο άνθρωπο χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος… Κι αν υπάρχει τον ξέρουν αυτοί τους οποίους συμβουλεύεται ο πρόεδρος του ΑΣ γιατί ουδείς άλλος από την ομάδα δεν επιθυμούσε την αποχώρηση Καλμαζίδη.

Δυστυχώς το γυαλί που ράγισε με το σπασμένο τασάκι μετά τον πρώτο χαμένο ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό την σεζόν 2014-2015 (όπου ο ΠΑΟΚ πήρε τους πρώτους τίτλους στην ιστορία του) δεν κόλλησε ποτέ και προφανώς θα μείνει πάντα ραγισμένο.

Τότε ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί εντός έδρας με 3-2 από τους πράσινους στον πρώτο αγώνα της σειράς και στο τέλος του αγώνα ο Καλμαζίδης μπαίνοντας στο γραφείο του άκουσε ανθρώπους της διοίκησης να συζητούν για την εικόνα της ομάδας και τρομερά εκνευρισμένος έστειλε ένα τασάκι στον τοίχο φωνάζοντας «Τι κάνετε εδώ μέσα; Την κηδεία της ομάδας;».

Ο ΠΑΟΚ τελικά απέκλεισε τον ΠΑΟ και με σκούπα καθάρισε και τον Ολυμπιακό στους τελικούς, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Καλμαζίδης απολύθηκε και στην ιστορία έμεινε η ατάκα του Κατσαρή προς τον Βασίλη Κουρνέτα ο οποίος του εξέφρασε την απορία του για την αποπομπή του προπονητή: «Δεν έχετε ανάγκη από προπονητή εσείς». Βέβαια έξι μήνες αργότερα τον επανέφεραν στην ομάδα για να έρθει κι ο δεύτερος τίτλος (αν και ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει 4ος στην κανονική διάρκεια).

Ο Κατσαρής ποτέ δεν συγχώρεσε αυτό το επεισόδιο στον Έλληνα τεχνικό, ο οποίος συν τοις άλλοις ήταν ξεκάθαρος ως προς τους ρόλους και κυρίως τις σχέσεις διοίκηση-προπονητή, αλλά και τις σχέσεις με συγκεκριμένους κύκλους εκτός ομάδας, οι οποίοι φαίνεται παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα ζουν και βασιλεύουν.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε κι άλλες ιστορίες τρέλας, σ’ αυτήν την επταετή σχέση (με την τριπλή επιστροφή και τριπλή αποπομπή) ΠΑΟΚ-Καλμαζίδη, αλλά η ουσία δεν αλλάζει κι αυτή είναι ότι η συμπεριφορά του ΠΑΟΚ δεν αξίζει σε έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν την ιστορία του τμήματος.

Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα. Ο Δικέφαλος έχει συμφωνήσει από τα τέλη Μαΐου με τον Γιόσκο Μιλένκοσκι (ίσως πριν καν γίνει η επαφή με τον Καλμαζίδη, όπου σ’ εκείνο το ραντεβού είχε ειπωθεί ένα γενικό κι αόριστο περί μείωσης μπάτζετ και αιχμές για την απώλεια του φετινού τίτλου).

Ο Σκοπιανός τεχνικός έχει να επιδείξει μια σπουδαία καριέρα στην Τουρκία (κυρίως με τη Μάλι Μίλι Πιγιάνγκο), ενώ έφτασε και στον πάγκο της εθνικής Τουρκίας, την οποία οδήγησε στην 11η θέση στο Ευρωβόλεϊ 2017.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μίλησε με τον Δικέφαλο, αλλά ενώ την προηγούμενη επιλέχθηκε ο Νίκολα Ματιάσεβιτς (που δεν μακροημέρευσε) τώρα θα είναι στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Ο Μιλένκοσκι δεν είναι κάποιος μαθητευόμενος μάγος, άλλα ένας κανονικός προπονητής. Σίγουρα στο φινάλε της φετινής σεζόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένος για την παρουσία του στον Φοίνικα (η ομάδα με το πληρέστερο ρόστερ), αλλά έχοντας αναλάβει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο (6/12/2021) έχει και πολλές δικαιολογίες και άλλοθι καθώς έπρεπε να διαχειριστεί μια ομάδα που δεν είχε φτιάξει ο ίδιος.

Τώρα όμως χτίζει τη δική του ομάδα και θα κριθεί για τις δικές του επιλογές. Γιατί δική του επιλογή είναι ο Βραζιλιάνος Κόστα (ήταν μαζί στον Φοίνικα), ο ίδιος προφανώς έχει δώσει τις ευλογίες για να επιστρέψει ο Βαν Ντεν Ντρις ενώ εξακολουθεί να αναζητείται ο παρτενέρ του Ράπτη στην υποδοχή (κι η λίστα έχει και παλιούς γνώριμους, αλλά και νέα ονόματα…)

Για τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ είναι σίγουρα καλό ότι η σεζόν δεν θα ξεκινήσει με την πίεση του φαβορί (αυτή έχει πάει προ πολλού σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά) αρκεί να μετατρέψει τη συγκεκριμένη συνθήκη σε πλεονέκτημα για τον ίδιο και την ομάδα του.

ΥΓ: Πολλές οι συμπτώσεις στα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ κι αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για την επαναδραστηριοποίηση γνωστού μάνατζερ τότε πολλά αναπάντητα ερωτήματα θα βρουν τις απαντήσεις τους…
Παράλληλα θα γεννηθούν πολλά άλλα, για αυτά που έχουν προηγηθεί.

ΥΓ2: «Δεν μπορεί να διεξάγεται ένα πρωτάθλημα σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, αβοήθητο και να διέπεται από κανόνες πρώην Σοβιετικού τύπου». Τάδε έφη προ ημερών ο κύριος Βασίλης Σαββίδης, γενικός διευθυντής των Ναυπηγείων του Νεωρίου και άνθρωπος της ONEX, χορηγού εταιρίας του Φοίνικα. Μόνο μια απορία (την οποία θα αναλύσουμε συντόμως): Αυτό το κατάλαβε τώρα με το ζήτημα του 5ου ξένου ή το είχε καταλάβει νωρίτερα κι απλά ξεχνούσε να το πει; Γιατί δεν θυμόμαστε κάποιον από τον Φοίνικα να βγαίνει να μιλάει για το ότι το πρωτάθλημα δεν είχε ούτε φέτος χορηγό, ότι τα λεφτά της ΕΡΤ δεν έφταναν ούτε για ζήτω, ότι η ΕΡΤ δεν έδειξε όσα ματς θα έπρεπε την ομάδα του…
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σ’ αυτή την Σοβιετικού τύπου Λίγκα ο Φοίνικας είχε στο προηγούμενο ΔΣ τον Α’ αντιπρόεδρο, θέση την οποία κατέχει και στο νέο (που εκλέχθηκε σήμερα).

Αν για κάποιους το ζήτημα του 5ου ξένου (ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΕΣΑΠ) είναι η απόδειξη για διεξαγωγή πρωταθλήματος με κανόνες πρώην Σοβιετικού Τύπου, τότε καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί που είμαστα.

ΥΓ3: Αλήθεια γιατί 5 και όχι 6 ξένοι; Γιατί όχι 7; Δηλαδή το νούμερο των ξένων είναι το πρόβλημα του ελληνικού βόλεϊ; Προσωπικά το φωνάζω εδώ και χρόνια. Πλήρης απελευθέρωση και ο όποιος περιορισμός να αφορά το πόσοι είναι οι ξένοι εντός αγωνιστικού χώρου. ΑΛΛΑ πριν απ’ αυτό να έχουν γίνει όλα τα άλλα 100% επαγγελματικά! Κι όχι να έχουμε… Σοβιετικού τύπου ομάδες.

ΥΓ4: Στις πόσες ομάδες αν εμπλέκεται κάποιος παράγοντας υπάρχει πρόβλημα; Το ταραφλέξ τι σχέση έχει με τις στολές που θα φορά μια ομάδα; Πρόεδρος και γενικός γραμματέας από τον ίδιο σύλλογο;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/