Connect with us

ΡΙΟ 2016

Βαθιά ύφεση στην αγορά ακινήτων

Published

on

Δεκάδες διαμερίσματα παραμένουν στα αζήτητα τη στιγμή που η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Περασμένα μεγαλεία τείνει να αποδειχθεί η αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων κατά μήκος της παραλίας του Ρίο. Οι κατασκευαστές παλεύουν να τα ξεφορτωθούν καθώς δεκάδες κατοικίες που χτίστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν μένουν για την ώρα χωρίς ιδιοκτήτη. Η κρίση στην αγορά ακινήτων στο πάλαι ποτέ περιζήτητο Ρίο έχει αναγκάσει τους κτηματομεσίτες να προσφέρουν μέχρι και δωρεάν συντήρηση των κατοικιών ή ηλεκτρικές συσκευές για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δε θα συνέβαινε. Η αγορά ακινήτων θα έπρεπε να βρίσκεται στα ύψη μιας και τα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικόπεδα «φιλέτα» και οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες προσδίδουν αίγλη. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει πως οικονομική ύφεση αναμένεται όταν όμως ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθώς αποχωρεί το τεράστιο κύμα των τουριστών. Αλλά το Ρίο πρωτοτυπεί διότι η οικονομία του επιδεινώθηκε απότομα τη στιγμή που υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων που χτίστηκαν με αφορμή αυτούς τους Αγώνες.
Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις των κτηματομεσιτικών γραφείων έχει αποδειχθεί το Ολυμπιακό χωριό το οποίο σχεδιάστηκε ως χώρος φιλοξενίας 18.000 αθλητών και που στη συνέχεια τα πολυτελή διαμερίσματα θα διατεθούν στο κοινό. Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει 31 πύργους, τροπικούς κήπους και πισίνες. Τα πρώτα διαμερίσματα άρχισαν να πωλούνται μετά το περσινό παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Πόσα έχουν πωληθεί μέχρι τώρα; Γύρω στα 230 σε σύνολο 3.604 διαμερισμάτων. Ούτε καν το 10%! Μπροστά στον κίνδυνο τα διαμερίσματα να μείνουν στα αζήτητα οι κτηματομεσίτες επιστράτευσαν μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς της Βραζιλίας, την Φερνάντα Μοντενέγκρο (υποψήφια για βραβείο Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού το 1998 για την ταινία «Κεντρικός Σταθμός»).

Η καθίζηση του νομίσματος και η ανεργία
Πέρα από το φιάσκο των πωλήσεων του Ολυμπιακού χωριού, οι τιμές στα διαμερίσματα του Ρίο έχουν μειωθεί 12% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 10% και μετά την καθίζηση του βραζιλιάνικου νομίσματος πολλά σπίτια έχουν χάσει τη μισή τους αξία σε σχέση με πέρυσι. Το δρόμο της ύφεσης ακολουθούν ακόμα και τα ενοίκια γραφείων. Μπορεί κάποτε το Ρίο να είχε ξεπεράσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη στο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο και να ήταν η πιο ακριβή real estate αγορά ολόκληρης της Αμερικής αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Όπως έχει αλλάξει και αναφορικά με την απασχόληση. Το υπουργείο εργασίας της Βραζιλίας εκτιμά πως στο Ρίο έχουν χαθεί 48.500 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής – ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στη χώρα – εν μέσω του τεράστιου σκανδάλου των καρτέλ με δωροδοκίες που είχαν στήσει κατασκευαστικές εταιρίες επιβαρύνοντας τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, υπάρχουν και χειρότερα. Η βύθιση των τιμών των ακινήτων μπορεί να είναι προπομπός μιας ακόμα πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης στην πόλη με την ανεργία να ανεβαίνει όσο τα Ολυμπιακά έργα ολοκληρώνονται.
Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις χρυσές δουλειές που έκαναν όλοι όσοι δραστηριοποιούνταν στα ακίνητα την περίοδο προηγούμενων αθλητικών διοργανώσεων. Πιο τρανό παράδειγμα τα 1.480 διαμερίσματα που πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο συγκρότημα Βίγια ντο Παν που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τους αθλητές των παναμερικανικών αγώνων το 2007. Ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Παές, διαβλέπει μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς δήλωσε σε συνέντευξή του πως μετά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συνεχίσει τα έργα υποδομών. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Ρίο 2016», Κάρλος Άρθουρ Νουζμάν, ανέφερε πως η πόλη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και απάντησε στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για τα απούλητα διαμερίσματα: «Όταν ολοκληρωθούν οι Αγώνες, εμένα η υποχρέωσή μου είναι να παραδώσω τα κλειδιά στο Ολυμπιακό χωριό» για να συμπληρώσει αργότερα πως «η κτηματομεσιτική αγορά εμπεριέχει ρίσκο. Είναι μακροπρόθεσμη αγορά. Δεν έχω αμφιβολία πως μετά τους Αγώνες η αγορά θα πάρει τα πάνω της».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/