Connect with us

EDITORIAL

Βόλεϊ λιγκ: Έρχεται… μεγάλο στοίχημα για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας

Published

on

Η σημερινή σύσκεψη των επαγγελματικών λιγκών με τον υφυπουργό Αθλητισμού έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα που προέκυψε με την διανομή των χρημάτων το 2021 και το οποίο απειλεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα φέτος.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Πριν περάσουμε στα σημερινά, να εξηγήσουμε (και να υπενθυμίσουμε) τι είχε συμβεί ο 2021 όταν δόθηκαν (προκαταβολικά) τα χρήματα για το 2022 επισημαίνοντας ότι η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί τότε ισχύει και σήμερα ως προς τα ποσά.

Συγκεκριμένα η KYA ανέφερε τα εξής:
Άρθρο 5
Διανεμόμενο Ποσό
1)Το ποσό που θα λαμβάνει η Γ.Γ.Α. από την ως άνω φορολογία, θα κατανέμεται ισόποσα σε έκαστο του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά ποσοστό 50% εις έκαστο.

2)Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

i.Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου – Super League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 50% και έως του ποσού των 22.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ii.Α2 Επαγγελματική Κατηγορία – Super League 2 – Football League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

III.Α1 Ανδρών Μπάσκετ – Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iv.Α1 Ανδρών Βόλεϋ – Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ν.Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 12% και έως του ποσού των 8.500.0ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

Που έγινε το λάθος το 2021 και γιατί δημιουργείται το πρόβλημα το 2023; Το 2021 μοιράστηκε το ίδιο (η σχεδόν το ίδιο) ποσό, που ήταν κάτι περισσότερο από 60 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός παίρνει το 50%, δηλαδή 30 εκατ. κι από αυτά το 50%, δηλαδή 15 εκατ. πηγαίνουν στην Super League 1.

Ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιος αποφάσισε αντι για 15 εκατ. να δοθεί το μάξιμουμ ποσό των 22 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μπάσκετ και το βόλεϊ να πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα. Το μπάσκετ είχε πάρει περίπου 4 εκατ. (ενώ το μάξιμουμ είναι 7.5) και το βόλεϊ 1.2 εκατ. (ενώ το μάξιμουμ είναι 4 εκατ.).

Το ποιος το αποφάσισε δεν το ξέρουμε, ωστόσο αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς βρίσκει πως η Super League 2 και η Basket League δεν πήραν το 15% των 30 εκατ. που τους αναλογούσε, αλλά το 20% από τα 15 εκατ. που περίσσεψαν (ήτοι 3 εκατ. αντί για 4.5!!!), ενώ το βόλεϊ πήρε το 8% από τα 15 εκατ. (1.2 εκατ.).

Τώρα λοιπόν που είναι να μοιραστούν ξανά τα χρήματα από το στοίχημα, η Super League 1 χωρίς να το έχει θέσει επισήμως, φέρεται να ζητά να πάρει και πάλι 22 εκατ. ευρώ. ωστόσο Super League 2, Basket League και Volley League αντιδρούν καθώς δεν θέλουν επ ουδενί να πάρουν και πάλι μειωμένο ποσοστό ή τουλάχιστον να πάρουν έστω ένα μεγαλύτερο ποσό από αυτά που πήραν πέρσι και τα οποία δικαιούνται βάσει νόμου.

Μόνο που στη σημερινή συνάντηση, η απουσία εκπροσώπου της Super League 1 δεν επέτρεψε να γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα για το πως θα μοιραστούν τα χρήματα, παρά μόνο να κατατεθούν οι προβληματισμοί των παρευρισκόμενων (Super League 2, Basket League και Volley League) για την όλη κατάσταση.

Μάλιστα αμέσως μετά ακολούθησε και έκτακτο ΔΣ της ΕΣΑΠ όπου ο κ. Ταρνατόρος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις με τις τρεις λίγκες να αποφασίζουν να κάνουν κοινές ενέργειες προς τη Super League 1, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην υπάρχει το αίσθημα της αδικίας σε κανέναν.

Η αλήθεια όμως είναι πως αν όντως η Super League 1 επιμείνει στη θέση της να διεκδικεί περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που της αναλογούν, τη λύση ΠΡΕΠΕΙ να τη δώσει η Πολιτεία (είτε αυτό είναι το Υπουργείο Οικονομικών, είτε είναι το Υφυπουργείο Αθλητισμού) εφαρμόζοντας τους νόμους που η ίδια ψήφισε.

ΥΓ: Οι εκτιμήσεις ότι οι ομάδες της βόλεϊ λιγκ θα πάρουν 240.000 χιλιάδες ευρώ ναι μεν είναι σωστές καθώς αυτά τα χρήματα τους αναλογούν ωστόσο κανείς δεν πιστεύει πως θα δοθούν… Ο εφικτός στόχος είναι οι 150 χιλιάδες (όσα ήταν και πρόπερσι, με τη διαφορά ότι τότε είχαμε 8 ομάδες).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/