Connect with us

STORY

Μια διαδρομή… μυθική

Published

on

Αν η διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα θεωρείται κλασσική και από το 490π.Χ. μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς, τότε η διαδρομή προς την κορυφή του Ολύμπου θεωρείται… μυθική. Ο ορειβατικός μαραθώνιος που διοργανώνει ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλητικά δρώμενα στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, αθλητές αναζητούν νέες προκλήσεις, χιλιάδες θεατές τους παρακολουθούν να φτάνουν στα όρια τους και οι χορηγοί τρίβουν τα χέρια τους για τη νέα βιομηχανία του αθλητισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα extreme sports έχουν ξεπεράσει τη φάση “μόδα” και πλέον απαιτούν ισότιμη αντιμετώπιση με τα παραδοσιακά αθλήματα. Οχι αδίκως καθώς η διεισδυτικότητα που έχουν αποκτήσει με την έξυπνη χρήση του διαδυκτίου, είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αρκετά Ολυμπιακά αθλήματα.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αποτέλεσει εξαίρεση, καθώς οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας προσφέρονται για να την ανάπτυξη των ακραίων αθλημάτων. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με ιστορία χιλιάδων ετών που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα.

Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 1986, όταν μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να παντρέψουν το αγώνισμα του κλασσικού ανώμαλου δρόμου με την ορειβασία και να δημιουργήσουν τον ορειβατικό μαραθώνιο

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτοπόρος του ακραίου αθλητισμού στην Ελλάδα. Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 1986, όταν μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να παντρέψουν το αγώνισμα του κλασσικού ανώμαλου δρόμου με την ορειβασία και να δημιουργήσουν τον ορειβατικό μαραθώνιο και ποια καλύτερη τοποθεσία για αναζήτηση διαδρομής, από τον Όλυμπο. Εκεί στο σπίτι του Δία, οι σύγχρονοι Έλληνες αποφάσισαν να τρέξουν στις πλαγιές που οι αρχαίοι πίστευαν ότι διέρχονταν τα μονοπάτια των θεών.

Η συνολική διαδρομή είναι 41.850 μέτρα, ξεκινά από υψόμετρο 920 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 2.650 μέτρα. Το μυθικό όνομα του Ολύμπου το οποίο αποτελεί σημείο αναφορά της παγκόσμιας μυθολογίας είναι ένας παράγοντας που έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στη διάδοση του αγώνα με αποτέλεσμα να δηλώνουν συμμετοχή αθλητές από όλο τον κόσμο.
Η ξεχωριστή φυσική ομορφιά του βουνού σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους είναι οι λόγοι που κάνουν τους αθλητές να θέλουν να επιστρέψουν και την επόμενη χρονιά για να ξαναγωνιστούν.

Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης ως εμπνευστής, είναι και ο διοργανωτής του “Ορειβατικού Μαραθώνιου Δρόμου Ολύμπου” όπως έχει ονομαστεί, και τελείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και του Δήμου Λιτοχώρου.
Ο αυριανός αγώνας είναι ο 27ος και οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7:39 59 πρωί από το σταθμό του Σταυρού που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και αφού διέλθουν μονοπάτια που φτάνουν ακόμα και στα 2.650 μέτρα υψόμετρο θα τερματίσουν στην πλατεία Λιτοχώρου. Να σημειωθεί πως στον αγώνα μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε αρκεί να είναι μεταξύ 18-65 ετών.
www.olympos-marathon.gr
www.facebook.com/groups/137534259604853

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/