Connect with us

INTERVIEW

Αννα, η υπεραθλήτρια

Published

on

Γεννημένη πριν από 30 χρόνια στο Τμπιλίσι της Γεωργίας, η Ουκρανή επταθλήτρια Άννα Μελνιτσένκο αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου τη Μόσχας. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, έχοντας μέχρι τότε ως μοναδικές της επιτυχίες, μία τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου (πένταθλο) το 2013 και μία επίσης τρίτη θέση στην πανεπιστημιάδα του 2007. Πριν από λίγες μέρες όμως, κατέκτησε την κορυφή και φιλοδοξεί να βάλει το όνομα της δίπλα σε αυτά των θρύλων του αγωνίσματος.

συνέντευξη στον Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Πως και επέλεξες να ασχοληθείς με το αγώνισμα του επτάθλου, το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο από όλα τα αγωνισματα του στίβου;
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο, ο τότε προπονητής μου δεν επέλεξε να αποκτήσω ειδίκσευση σε συγκεκριμένο άθλημα. Τα έκανα σχεδόν όλα. Με τον καιρό, αυτό έγινε… έπταθλο.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το στίβο;
Συγκριτικά με τις υπόλοιπες αθλήτριες αυτού του επιπέδου ξεκίνησα πολύ αργά. Ήμουν 15 χρονών όταν αποφάσισα να πάω σε ένα γήπεδο και να αρχίσω να δοκιμάζω διάφορα αγωνίσματα του στίβου.

Και μέχρι τα 15 τί έκανες;
Ασχολούμουν με το χόρο. Μάλιστα έχω κερδίσει και κάποιους τοπικούς διαγωνισμούς.

Λένε πως οι αθλητές του δεκάθλου και οι αθλήτριες του επτάθλου θεωρούνται υπεραθλητές καθώς προπονούνται για να είναι καλοί σε 10 και επτά αθλήματα αντίστοιχα. Εσύ νιώθεις υπεραθλήτρια;
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Για να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να είσαι καλός σε όλα τα αθλήματα. Δεν έχεις περιθώριο να αφήσεις κάποιο αγώνισμα στη μετριότητα. Αυτοί οι πόντοι που θα χάσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να συνδυάσουμε τη δύναμη των ρίψεων, την πλαστικότητα των αλμάτων, την ταχύτητα των σπριντ και την αντοχή των αποστάσεων. Λίγο να ξεφύγει η αναλογία, μπορεί να σε κάνει πολύ καλό σε έναν τομέα και πολύ κακό σε άλλο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου αγώνισμα από τα επτά του επτάθλου;
Αυτά στα οποία είμαι και καλύτερη. Τα 100μ. με εμπόδια και το μήκος.

Πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας, το περίμενες ότι θα έφτανες σε σημείο να κατακτήσεις το χρυσό μετάλλιο στο έπταθλο;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήθελα πάρα πολύ να ανεβώ στο βάθρο των νικητών αλλά ούτε στο πιο τρελό μου όνειρα δεν με είχα δει με το χρυσό μετάλλιο. Υπήρχαν πολύ δυνατές αθλήτριες με μεγάλες επιδόσεις που δε σου έδιναν το δικαίωμα να τοποθετήσεις τον ευατό σου πάνω από αυτές. Όμως ο αγώνας μας βγήκε ακριβώς όπως τον είχαμε προγραμματίσει και από ένα σημείο και μετά, απλά αρνούμουν να χάσω το χρυσό μετάλλιο.

Ως η κορυφαία στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέτεις; Αν και είναι λίγο μακρινό ακόμα, σκέφτεσαι το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016;
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τί μου ξημερώνει αύριο. Δεν μπορώ να πω από τώρα ποιος θα είναι ο στόχος μου το 2016. Απλά θέλω να είμαι γερή και βήμα βήμα, θα φτάσω και στους Ολυμπιακούς του Ρίο και τότε βλέπουμε τί θα γίνει. Άλλωστε το αγώνισμα είναι πολύ δύσκολο και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Όσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή, άλλο τόσο και περισσότερο είναι να διατηρηθείς σε αυτήν.

Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν μία προεδρική υποτροφία, 1000 ευρώ το χρόνο. Αυτό μάλλον είναι το έπαθλο μας για το χρυσό μετάλλιο, αλλά από την ημέρα που το είπαν μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει ξανά κάτι γι΄αυτό.

Ποια αθλήτρια θεωρείς την πιο δύσκολη αντίπαλο σου;
Δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση γιατί έχει φύγει η παλιά γενιά των αθλητριών του επτάθλου και έχουν εμφανιστεί καινούργιες οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει τις δυνατότητες τους. Όπως συνέβη με μένα που ούτε και γω το περίμενα να κατακτήσω το χρυσό στο παγκόσμιο.

Στο παρελθόν αθλήτριες όπως η Τζόινερ-Κέρσι, η Κλουφτ και Ένις οι οποίες κυριαρχούσαν στο αγώνισμα, είχαν προσελκύσει αρκετούς χορηγούς για να τις υποστηρίζουν οικονομικά. Αυτή τη στιγμή, είσαι το Νο1 στον κόσμο στο έπταθλο των γυναικών. Έχεις ανάλογη ανταπόκριση από τους χορηγούς;
Πολύ θα το ήθελα, αλλά δυστυχώς ο στίβος δεν είναι δημοφιλές άθλημα στην Ουκρανία και ειδικότερα το έπταθλο των γυναικών. Ίσως με την επιτυχία μου αυτή, να καταφέρω να προσελκύσω το ενδιαφέρον των χορηγών.

Πόση βοήθεια υπάρχει από το υπουργείο αθλητισμού της Ουκρανίας;
Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν μία προεδρική υποτροφία, 1000 ευρώ το χρόνο. Αυτό μάλλον είναι το έπαθλο μας για το χρυσό μετάλλιο, αλλά από την ημέρα που το είπαν μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει ξανά κάτι γι΄αυτό.

Εσύ έχεις κάποιο πρότυπο;
Ο σύντροφος μου ο Άλεξ, είναι αυτός που μου έχει διδάξει τις αξίες του αθλητισμού, την πειθαρχία και την επιμονή στο στόχο. Ακόμα μαθαίνω από αυτόν και αποτελεί το πρότυπο μου. Είναι ο καθοδηγητής μου και σε αυτόν οφείλω μεγάλο μέρος από όσα έχω πετύχει μέχρι στιγμής στον αθλητισμό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο σου;
Η νίκη είναι το κίνητρο όλων των αθλητών, το ίδιο ισχύει και για μενα. Όποτε αγωνίζομαι, θέλω να κερδίζω και να έχω καλή επίδοση. Αυτό με ενδιαφέρει μόνο και σε δεύτερο βαθμό, να δίνω χαρά στον προπονητή μου και την οικογένεια μου.

Πως γιόρτασες τη νίκη σου στη Μόσχα;
Ήμουν τόσο κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια που δεν είχα δυνάμεις για γιορτές και πανηγύρια. Μετά το τελευταίο αγώνισμα ένιωθα πως θα καταρρεύσω. Πονούσε όλο μου το κορμί. Όταν έφυγα από το γήπεδο, προτίμησα ένα ήρεμο δείπνο με το σύντροφο μου και τον προπονητή μου.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση που είχες μέχρι στιγμής;
Είμαι απολύ ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που με έχει απογοητεύσει. Ίσως ο τραυματισμός μου πέρσι κατά την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Υπάρχει κάποιος άλλος αθλητής στην οικογένεια;
Η μητέρα μου έπαιξε μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της και ο θείος της ήταν ποδηλάτης. Κανείς τους όμως δεν ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό.

Στην Ελλάδα έχεις έρθει ποτέ;
Όχι αλλά συζητώντας με τον Άλεξ που θα πάμε διακοπές όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες της σεζόν, η Ελλάδα ήταν μέσα στις επιλογές μας. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, αλλά πολύ θα ήθελα να σας επισκεφτώ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/