Connect with us

INTERVIEW

Βασιλιάς χωρίς στέμμα

Published

on

Σύμφωνα με τους αριθμούς, ο Νίκος Γέμελος πρόκειται για έναν από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στην Ελλάδα, όλων των αθλημάτων. Παρά τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια, τις διακρίσεις στους Ολυμπιακούς και τα 25 πρωταθλήματα Ελλάδας, χάνει το τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς, από αλλοδαπούς συναδέλφους του, που κερδίζουν απλά μια πρόκριση στα τελικά ενός ποδοσφαιρικού Euro.

συνέντευξη στον Θανάση Νικολάου
[email protected], follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Κώστας Αμοιρίδης
[email protected], follow me @amiridiskostas

Τελευταία μεγάλη επιτυχία του κόουτς Γέμελου, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από το Σπύρο Γιαννιώτη, στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, στο παγκόσμιο της Βαρκελώνης. Στην ίδια διοργάνωση, στο ομαδικό αγώνισμα, οι αθλητές του Γιαννιώτης, Φωκαϊδης και Αραούζου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Τα τελευταία χρόνια, θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές κολύμβησης σε παγκόσμιο επίπεδο και οι προτάσεις από το εξωτερικό για να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα, ήταν ουκ ολίγες. Προς το παρόν πάντως αντέχει στις πιέσεις του άκρατου και γεμάτου χορηγών επαγγελματισμού, παραμένοντας ένας ερασιτέχνης που ανταγωνίζεται και κερδίζει χώρες με μακροχρόνια παράδοση στην κολύμβηση.

Κόουτς, που οφείλεται η ραγδαία εξέλιξη του open water στην Ελλάδα;
Το open water άρχισε να ενδιαφέρει όταν έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Κακά τα ψέμματα, οτιδήποτε βρίσκεται εκτός Ολυμπιακού κύκλου δεν έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στο φίλαθλο κοινό, εκτός και αν πρόκειται για κάποιο άθλημα όπως το αμερικάνικο ποδόσφαιρο το οποίο υποστηρίζεται από έναν τεράστιο μηχανισμό μάρκετινγκ. Εμείς ασχοληθήκαμε το 2007 και τρέξαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Δε χάσαμε την ευκαρία και δεν αφήσαμε το open water να μας φύγει. Όπως έγινε με την κολύμβηση πισίνας, όπου μετά από τις ελληνικές επιτυχίες, το άθλημα αφέθηκε και έκανε κοιλιά, όσον αφορά σε διεθνές επίπεδο. Το αντίθετο ακριβώς έγινε με τα αγωνίσματα ανοιχτής θάλασσας. Από το 2007 που το πιάσαμε, μέχρι σήμερα είμαστε διαρκώς παρόντες στις επιτυχίες. Δεν έχουμε κάνει καθόλου κοιλιά και αυτό έχει βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα.

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με την ανοιχτή θάλασσα και έφερε και επιτυχίες.
Με τον Σπύρο ταιριάξαμε απόλυτα καθώς έχουμε την ίδια νοοτροπία και με τη δική μας επιμονή δε χάθηκε το άθλημα από την Ελλάδα. Βλέποντας τον Γιαννιώτη που αποτελεί πρότυπο για τους μικρότερους αθλητές, να προπονείται σκληρά και να μην τα παρατάει παρά τις αντίξοες συνθήκες, άρχισε να δημιουργείται μία πρώτη υποδομή στο άθλημα. Από την άλλη πλευτά και εγώ δε δίνω δικαιώματα χαλάρωσης σε κανέναν και ακολουθούμε τις εξελίξεις για να μπορούμε να διατηρηθούμε σε υψηλό επίπεδο παγκοσμίως. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά, ότι είμαστε εντελώς καθαροί και ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό.

Αν τυχόν είχαμε περισσότερη βοήθεια θα έτριβαν τα μάτια τους. Επειδή είμαστε πολύ οργανωτικοί και δουλευταράδες, αν είχαμε τους χορηγούς που έχουν οι αντίπαλοι μας, δε θα μας έπιαναν μέσα στο νερό.

Υπάρχει η υποδομή για να συνεχιστεί η ελληνική παρουσία σε υψηλό επίπεδο;
Η Λυμπερτά, η Αραούζου, ο Φωκαϊδης, ο Αρνιακός, ο Καλαφάτης, ακόμα και νεότερα παιδιά όπως ο Δημήτρης Νέγρης που πήρε αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό νέων και είναι γεννημένος το 1998, είναι αυτοί που ακολουθούν τον Γιαννιώτη και κρατάνε το άθλημα ψηλά δίνοντας του εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον.

Μπορούμε να πούμε, ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι παγκόσμια δύναμη στην ανοιχτή θάλασσα;
Με τους αθλητές που κατεβαίνουμε σε κάθε διοργάνωση, έχουμε ποσοστό επιτυχίας 90%. Συνήθως συμμετέχουμε στους αγώνες με τέσσερις αθλητές και συγκομιδή μας είναι τρία μετάλλια και πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα. Άλλες χώρες διαθέτουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό αθλητών από εμάς και στα δικά μας επίπεδα επιτυχίας δεν μπορούν να φτάσουν. Ναι, θεωρώ πως είμαστε παγκόσμια υπερδύναμη στο open water. Άλλωστε ταιριάζει και περισσότερο στη νοοτροπία του Έλληνα, γιατί μπορεί να είναι ένα ατομικό αγώνισμα κολύμβησης, όμως έχει και τη σωματική επαφή, την κόντρα και την τακτική.

Πόσο μόνοι νιώθετε και πόσο μειονεκτικά απέναντι σε άλλες ομάδες που λειτουργούν επαγγελματικά έχοντας μεγάλα επιτελεία στην υπηρεσία των αθλητών και χορηγούς να παρέχουν σημαντική οικονομική στήριξη.
Είμαστε μόνοι μας 100% και μόνο η ελληνική κολυμβητική ομοσπονδία βρίσκεται δίπλα μας για να βοηθήσει σε θέματα προετοιμασίας. Από την άλλη πλευρά, δεν ασχολούμαστε με αυτό το άθλημα για να βγάλουμε λεφτά. Αν μαζί με τα μετάλλια έρχονται και τα χρήματα, καλώς να έρθουν, δεν είναι όμως ο αυτοσκοπός μας. Το κάνουμε για να είμαστε πρώτοι. Αυτό το πράγμα λοιπόν, η χαρά που μας δίνει η πρώτη θέση μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, δεν πληρώνεται με τα λεφτά όλου του κόσμου. Ακόμα και τώρα που το συζητήμε ανατριχιάζω. Η συγκίνηση των τελευταίων μέτρων, λίγο πριν από τον τερματισμό και την κατάκτηση της πρώτης θέσης, δεν έχει αντίτιμο. Σίγουρα βλέπουμε τους άλλους αθλητές δίπλα μας που είναι με τους μασέρ, τους διατροφολόγους, τους γιατρούς και κάπου μας πιάνει λίγο το παράπονο που εμείς για να μην κάνουμε πολλά έξοδα ταξιδεύουμε μία μέρα πριν αγωνιστούμε και όχι μέρες πριν για να κάνουμε και προπόνηση στη διαδρομή.

Θα αλλάζατε επίπεδο, αν αγωνιζόσασταν επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους αθλητές;
Αν τυχόν είχαμε περισσότερη βοήθεια θα έτριβαν τα μάτια τους. Επειδή είμαστε πολύ οργανωτικοί και δουλευταράδες, αν είχαμε τους χορηγούς που έχουν οι αντίπαλοι μας, δε θα μας έπιαναν μέσα στο νερό.

Σε έχουν προσεγγίσει άλλες ομάδες ή αθλητές για να συνεργαστούν μαζί σου;
Η αλήθεια είναι πως ναι. Έχω δεχθεί προτάσεις να αναλάβω ομάδες άλλων χωρών, όπως επίσης μου έχουν ζητήσει και ξένοι αθλητές να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν προπονήσεις με το δικό μου γκρουπ. Δεν αποκλείω τίποτα και ίσως κάποια στιγμή να έρθει και αυτό.

Η πολιτεία είναι απούσα στην προετοιμασία, όμως στις επιτυχίες πάντα εμφανίζεται για να κλέψει λίγη δημοσιότητα. Αυτό δε σε ενοχλεί;
Θέλω να ξεκαθαρίσω, πως όταν κάποιος πολιτικός μας καλεί να μας συγχαρεί, εμείς αποδεχόμαστε την πρόσκληση όποιος και αν είναι, καθώς αποτελεί εκπρόσωπο του λαού. Όπως συνέβη και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς δεν αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια, αλλά του προεδρικού θεσμού.

Αισθάνεσαι κάποια πικρία που ενώ τα τελευταία χρόνια θεωρείσαι ο πιο επιτυχημένος προπονητής ατομικού αθλήματος, αυτό δε σου έχει αναγνωριστεί εντός Ελλάδας;
Εκείνη την ώρα που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ψοφορορίας, η αλήθεια είναι πως με πειράζει. Ίσως μία πρόκριση στα τελικά του Euro από την Εθνική του ποδοσφαίρου να θεωρείται σημαντικότερο επίτευγμα από την κατάκτηση δύο παγκόσμιων μεταλλίων στην κολύμβηση. Ίσως κάποιοι θεωρούν πως ένα ατομικό άθλημα είναι πιο εύκολο από ένα ομαδικό. Μπορεί κάποια στιγμή να κερδίσω και πανγαλαξιακό μετάλλιο και τότε να ψηφιστώ ως ο καλύτερος. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και θα ψηφίσει όπως νομίζει. Όπως και να το κάνουμε πάντως τα ατομικά είναι αθλήματα και τα ομαδικά είναι… παιχνίδι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/