Connect with us

EDITORIAL

Αγαπημένη είναι μόνο μία

Published

on

Από το μακρινό 1986 όταν η Εθνική ομάδα του μπάσκετ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, κάθε φορά που ξεκινάει τις προσπάθειες της σε κάποιο τουρνουά το συναίσθημα παραμένει το ίδιο παιδικό όπως τότε.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Γλυκιά προσμονή μέχρι το τζάμπολ του αγώνα και την επόμενη μέρα με μία μπάλα μπάσκετ παραμάσχαλα, προς αναζήτηση αντιπάλων σε κάποιο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της γειτονιάς. Τότε ήταν ο Νίκος Γκαλης που είχε φορτώσει το καλάθι των Παναμέζων με 53 πόντους, σήμερα είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Εμβληματικός παίκτης και σημείο αναφοράς του ελληνικού αθλητισμού ο πρώτος, φυσικός διάδοχος (έχει πάρει το χρίσμα από τον Νικ) ο δεύτερος. Οι δυο τους, μαζί με τους διόσκουρους τους (Γιαννάκης και Διαμαντίδης) είναι ο λόγος που η Εθνική ομάδα μπάσκετ, έχει χαρακτηριστεί ως η Επίσημη Αγαπημένη ομάδα, όλων των Ελλήνων.

Τί και αν η αντίστοιχη του ποδοσφαίρου πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών κατακτώντας το Euro; Ποτέ δεν κατάφερε να μπει στην καρδιά του Έλληνα με τον τρόπο που το έκανε η ομάδα του μπάσκετ. Άλλωστε η πρώτη αγάπη είναι και παντοτινή.

Σήμερα ξεκινά το 38o Ευρωμπάσκετ (όπως μας μάθαμε να το λέμε το 1987) και η Εθνική, θεωρείται μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία και τη Ρωσία ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο. Ίσως και για κάτι παραπάνω. Γιατί όχι το χρυσό.
Σίγουρα τα πράγματα για την ελληνική ομάδα θα ήταν καλύτερα αν στην αποστολή ήταν και οι Διαμαντίδης, Κουφός, Καλάθης και Σχορτσανίτης. Όμως ακόμα και χωρίς αυτούς, η Εθνική ομάδα με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη δείχνει να έχει το ευρωπαϊκό μομέντουμ του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι ήταν το ξεκάθαρο αουτσάιντερ που όμως έκανε το 2Χ2 στην Ευρωλίγκα και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία τη δεύτερη φορά.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι, προς το παρόν δείχνει να ταιριάζει περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους προπονητές (πλην Γιαννάκη) που κάθισαν στον πάγκο της Εθνικής. Ο Ιταλός έχει αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ της Εθνικής, που παρουσιάζεται άκρως επιθετική. Φυσικά το μεγάλο όπλο της ομάδας παραμένει το die hard ένστικτο που της εμφύτευσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τους παίκτες να παλεύουν το παιχνίδι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ακόμα και αν η διαφορά φαντάζει απίθανο να ανατραπεί.

Το βράδυ της 22ης Σεπτεμβρίου, στο Στόζιτζε Αρένα της Λιουμπλιάνα, ο Αντώνης Φώτσης θα σηκώνει το 18 κιλών και 24 πολύτιμων λίθων τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης και ο Βασίλης Σπανούλης θα προσθέτει ακόμα έναν τίτλο MVP στη συλλογή του. Ευχή ή πρόβλεψη, θα φανεί στην πορεία. Ακόμα όμως και αν η Εθνική ομάδα μπάσκετ αποτύχει παταγωδώς στη Σλοβενία, δεν πρόκειται να αλλάξει το στάτους των Ελλήνων. Θα παραμείνει η επίσημη αγαπημένη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/