Connect with us

EDITORIAL

Αθλητική παιδεία, λειψή

Published

on

Άλλη μία γιορτή των κορυφαίων της χρονιάς του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου ανήκει στο παρελθόν. Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών, με το πιο αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, όσον αφορά στην κορυφαία ομάδα και στον κορυφαίο προπονητή, των τελευταίων ετών.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Σχεδόν άπαντες άξιζαν και με το παραπάνω τον τίτλο που τους αποδόθηκε κατόπιν ψηφοφορίας. Σχεδόν όλοι, καθώς η βράβευση του Φερνάντο Σάντος και της Εθνικής ομάδας του ποδοσφαίρου, απέδειξε πως μεγάλος αριθμός Ελλήνων αθλητικογράφων διαθέτει ελάχιστη αθλητική παιδεία. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός πως ο προπονητής που δεν έχει κερδίσει ούτε έναν τίτλο κατά τη θητεία στην Ελλάδα (είτε σε σύλλογο είτε στην Εθνική) έχει ψηφιστεί δύο φορές (2011 και 2013) ως ο κορυφαίος του ελληνικού αθλητισμού. Να ξεκαθαρίσω πως ο Φερνάντο Σάντος είναι εξαιρετικός προπονητής, όμως τα επιτεύγματα του με την Εθνική ωχριούν μπροστά σε αυτά συναδέλφων του από το μπάσκετ, την κολύμβηση, την υδατοσφαίριση και το πινγκ πονγκ.
Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου. Το να βγει δεύτερη σε έναν όμιλο με ομάδες όπως η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Λετονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και το Λιχτενστάιν (το οποίο φτύσαμε αίμα για να νικήσουμε εκτός έδρας) μάλλον πρόκειται για… κατόρθωμα. Οι πολυεκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παρεπιμπτώντος εισπράττουν και ένα από τα μεγαλύτερα πριμ παγκοσμίως για την… απλή πρόκριση στους “32” του κόσμου, ψηφίστηκαν ως το κορυφαίο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.
Και εδώ, οι αθλητικοί συντάκτες έκαναν φάουλ. Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, πέτυχε κάτι που μόλις άλλες δύο ομάδες έχουν καταφέρει στην Ευρώπη και όχι 28 όπως έχει συμβεί με τις προκρίσεις των ευρωπαϊκών ομάδων σε παγκόσμια κύπελλα.
Η ιστορία έγραψε πως οι Έλληνες αθλητικογράφοι θεωρούν ότι μια πρόκριση σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου είναι πιο σημαντική από την κατάκτηση ενός χρυσού παγκόσμιου μεταλλίου στην κολύμβηση ή την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Αυτό έμεινε απο τη… γιορτή του ΠΣΑΤ. Αν αυτό δεν είναι έλλειψη αθλητικής παιδείας…

Για την ιστορία
Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά (όπως ο Κωστας Κεντέρης και ο Πύρρος Δήμας) ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, Σπύρος Γιαννιώτης με 1.951 πόντους (και όχι ψήφους αγαπητοί στον ΠΣΑΤ). Στην κατηγορία των γυναικών, κορυφαία αθλήτρια αναδείχθηκε η νεαρή κωπηλάτρια Κατερίνα Νικολαϊδου με 1.841 πόντους και κορυφαία ομάδα, η Εθνική Ανδρών Ποδοσφαίρου, με 1.743 πόντους. Όπως ήταν φυσικό (και το σωστό) κορυφαίος προπονητής της χρονιάς, αυτός που προπονούσε την κορυφαία ομάδα, ο Φερνάντο Σάντος με 1.655 πόντους. Στην κατηγορία των αθλητών με ειδικές ικανότητες και όχι με αναπηρία όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι, ο κολυμβητής Γιάννης Κωστάκης συγκέντρωσε 1.212 πόντους, η αθλήτρια στίβου Παρασκευή Καντζά 1.179 πόντους και η Εθνική ομάδα τένις με αμαξίδιο με 941 πόντους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/