Connect with us

EDITORIAL

Γκάφα από Ομπάμα και ΣΙΑ

Published

on

Λιγότερες από 50 μέρες έχουν απομείνει για την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας καλά κρατεί. Με αφορμή το νόμο περί ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς και προπαγάνδας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, μποϊκοτάρουν τους Αγώνες και ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Νιλ Γουίλσον εξηγεί τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση τους αυτή στη διεκδίκηση των Αγώνων του 2024 από τις χώρες τους.

του Νιλ Γουίλσον*

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δε θα παραστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Ούτε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, όπως και ο ομόλογός του, της Γαλλίας Φρανσουά Oλάντ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εκφράσουν την εναντίωση τους στη συμπεριφορά των Ρώσων απέναντι στους ομοφυλόφιλους, αλλά και στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Πούτιν, η οποία απαγορεύει κάθε δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς ή προπαγάνδας.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η σημασία που έχει αυτή η κίνηση των τριών ηγετών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τη Ρωσία και τη ΔΟΕ, έχει το βάρος μια νιφάδας χιονιού.
Τα μποϊκοτάζ δεν είναι αποτελεσματικά, είτε πρόκειται για μαζικά είτε για ατομικά. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία ξανά και ξανά.
Αυτοί που… υποφέρουν από τα μποϊκοτάζ, είναι αυτοί που τα κάνουν. Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έχουν μακρά μνήμη. Το Παρίσι θα πρέπει να διαγράψει τις όποιες ελπίδες έχει για να φιλοξενήσει τους Αγώνες το 2024 (στην ψηφοφορία που θα γίνει το 2017), το ίδιο και οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ επιλεχθεί για υποψήφια. Ο Μπαράκ Ομπάμα (δεν έχει παραστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες) δεν κατάφερε να κερδίσει ψήφους για την ίδια του την πόλη (Σικάγο) όταν αυτή ήταν υποψήφια, μένοντας εκτός διαδικασίας από τον πρώτο γύρο. Αυτή τη φορά εξασφάλισε την απόρριψη όποιας πόλης επιλεχθεί από τις ΗΠΑ, πολύ καιρό πριν από την ψηφοφορία.
Αν ο Ομπάμα, ο Oλάντ και Γκάουκ ήθελαν να εκφράσουν αποτελεσματικά την αντίθεση τους για την αντιομοφυλοφική πολιτική των Ρώσων, θα μπορούσαν θα μπορούσαν να το κάνουν με μία ροζ κορδέλα στο πέτο, ή μία καρφίτσα με το ουράνιο τόξο. Αυτό θα έστελνε πιο ισχυρό μήνυμα στα εκατομμύρια που θα τους παρακολουθούσαν στην τελετή έναρξης, από ότι κάποιοι… μικρόβαθμοι πολιτικοί να τους αντικαθιστούν στις θέσεις που προοριζόταν γι’ αυτούς.
Για τους αθλητές υπάρχει και η τρίτη λύση. Η εταιρεία American Apparel δημιούργησε σειρά t-shirt που… φωνάζει πιο δυνατά από οποιοδήποτε μποϊκοτάζ. Χωρίς να παραβιάζει οποιοδήποτε ρωσικό νόμο ή κανόνα της ΔΟΕ, καταφέρνει να “επιτίθεται” με ιδιοφυές τρόπο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τα μπλουζάκια με την επωνυμία Principle 6, προβάλλουν τον αριθμό του άρθρου της ΔΟΕ, το οποίο αναφέρεται ρητά σε οποιαδήποτε διάκριση εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, φυλής, θρησκείας, φύλου και οποιασδήποτε άλλης.
Αν και δεν μπορεί να αποτελέσει επίσημη ενδυμασία ομάδας σε αγώνες εντός των εγκαταστάσεων, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους αθλητές, τους παράγοντες και τους θεατές να φορούν το μπλουζάκι όταν δεν βρίσκονται στο Ολυμπιακό χωριό ή στους δρόμους του Σότσι. Πως θα μπορούσε άλλωστε η ΔΟΕ να απαγορεύσει το ίδιο της το άρθρο.
Η αθλήτρια σνόουομπορτ της Αυστραλίας, Μπελ Μπρόκχοφτ η οποία πρόσφατα δημοσιοποίησε την ομοφυλοφιλία της, ήδη δήλωσε πως θα φορέσει το συγκεκριμένο μπλουζάκι. “Είναι απλό, πολύ ισχυρό και πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα μετά τους Αγώνες”, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα.
Μέλη της ΔΟΕ (ίσως όχι πολλά) θα λάβουν το μήνυμα ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι πιο αύστηροί προς τους διοργανωτές των Αγώνων ώστε να εφαρμόζεται πιστά το γράμμα και το πνεύμα του Ολυμπιακού κινήματος
Το μήνυμα που στέλνουν ο Ομπάμα και οι υπόλοιποι ηγέτες με την απουσία τους, είναι πως η ΔΟΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε σημαίνουν κάτι για τους ίδιους. Οι χώρες τους όμως θα το μετανιώνουν για κάθε μέρα που θα ακολουθήσει…

*Ο Νιλ Γουίλσον κάλυψε δημοσιογραφικά τους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Μόναχο το 1972. Από τότε κάλυψε εννέα θερινούς και εννέα χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορες εφημερίδες, όπως η “The Independent” και η “Daily Mail” στην οποία έχει εργαστεί 19 χρόνια ως συντάκτης στίβου και Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει βραβευθεί ως ο κορυφαίος αθλητικός συντάκτης της Βρετανίας, το 1984 και είναι ο συγγραφέας επτά βιβλίων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/