Connect with us

STORY

Απόλυτο ντέρμπι μίσους

Published

on

Η σέντρα του 188ου ντέρμπι ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα δοθεί σε λίγες ώρες στο Άνφιλντ. Ως γνωστόν, η έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι μία από τις πιο παραδοσιακές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από το μακρινό 1894. Όμως οι ρίζες αυτής της αντιπαλότητας είναι πολύ πιο βαθιές και επεκτείνονται σε κάθε πτυχή της ζωής των δύο εμβληματικών πόλεων του αγγλικού Βορρά. Όπως και λένε στο Νησί, αυτή η κόντρα είναι «παλιά όσο και ο χρόνος»…

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Το Κανάλι του μίσους
Η απόσταση ανάμεσα στο Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ είναι μόλις 34 μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα). Κι όμως τις δύο πόλεις θαρρείς πως τις χωρίζει ένας ωκεανός. Ή μάλλον… ένα ποτάμι, αφού από εκεί θεωρούν οι ιστορικοί ότι ξεκίνησε και όλη η ιστορία αυτής της βεντέτας.
Για την ακρίβεια, ως αιτία θεωρείται η κατασκευή του Καναλιού του Μάντσεστερ (Manchester Ship Canal) το 1887, κατά τη βιομηχανική επανάσταση. Οι έμποροι του Μάντσεστερ είχαν βαρεθεί να πληρώνουν τους δυσβάσταχτους φόρους που αναλογούσαν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους μέσω του ποταμού Μέρσεϊ (που βρίσκεται στο Λίβερπουλ) και έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους εμπορική δίοδο, που όταν τελικά εγκαινιάστηκε το 1894 ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, έκοψε τα μεροκάματα των λιμενεργατών του Λίβερπουλ, αφήνοντάς τους ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Σταδιακά, το Μάντσεστερ «πήρε κεφάλι» στην κούρσα της εμπορικής κυριαρχίας κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ το Λίβερπουλ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του ως το σημαντικότερο λιμάνι της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Αυτός ο ρόλος-κλειδί του Λίβερπουλ στα ναυτιλιακά, προσέδωσε στην πόλη και το ανάλογο πρεστίζ. Μάλιστα, θεωρείται ότι αυτό έκανε τους κατοίκους του πιο σνομπ σε σχέση με εκείνους του Μάντσεστερ, οι οποίοι έβγαζαν το ψωμί τους από την πιο… λαϊκή δουλειά των βαμβακουργείων. Από εκεί είχε προκύψει και το περιπαικτικό λογοπαίγνιο της εποχής, που έλεγε «Ο τζέντλεμαν από το Λίβερπουλ και ο άντρας από το Μάντσεστερ» (“The Liverpool gentleman and the Manchester man”).

Οι τραγωδίες που δεν τους ένωσαν
Όπως σε κάθε αντιπαλότητα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και αυτή έχει σημαδευτεί από στιγμές συμφοράς και για τις δύο πλευρές.
Η αεροπορική τραγωδία των «μπέμπηδων του Μπάσμπι» τον Φλεβάρη του 1958 στο Μόναχο έκανε την αρχή, με μία ολόκληρη φουρνιά «των ανθών του Μάντσεστερ» να φεύγουν άδοξα από τη ζωή. Λίγοι βέβαια ξέρουν ότι η Λίβερπουλ είχε προσφέρει τότε πέντε ποδοσφαιριστές της, προκειμένου η αποδεκατισμένη Γιουνάιτεντ να βγάλει ομαλά τη χρονιά…

Το ραντεβού των ανθρώπων του Λίβερπουλ με τον θάνατο έμελλε να δοθεί 31 χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1989, στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ. Ήταν ο ημιτελικός κυπέλλου κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν 96 φίλοι των «ρεντς» πέθαναν από ασφυξία και 776 τραυματίστηκαν, μετά από μία σειρά από σοβαρά λάθη της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ που οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της ομάδας στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν.

Δύο ανείπωτες τραγωδίες, οι οποίες όμως αντί να φέρουν πιο κοντά τους οπαδούς, συχνά γίνονται αιτία για σαρκαστικά συνθήματα και τραγούδια που διακωμωδούν τους νεκρούς. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ μιμούνται το μοιραίο αεροπλάνο με τα χέρια ανοιχτά, εκείνοι της Γιουνάιτεντ τραγουδούν «πάντα τα θύματα, δεν φταίτε ποτέ» (“always the victims, never your fault”), αναφερόμενοι στο σκάνδαλο που είχε δημιουργηθεί με την εφημερίδα «Sun», η οποία έριχνε το φταίξιμο για την τραγωδία στους ίδιους τους οπαδούς των «ρεντς».

Σκαθάρια εναντίον… Όασης
Όπως ήταν φυσικό, και η μουσική σκηνή δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης για τις δύο πόλεις.
Οι Μπιτλς έβαλαν το Λίβερπουλ στον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής, αποτελώντας συνώνυμό του από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα. Το σκοτεινό και υπόγειο “Cavern Club” όπου ξεκίνησαν να παίζουν τα «Σκαθάρια» είναι ακόμη σημείο-αναφορά της πόλης.
Ως εκεί όμως, λένε στο Μάντσεστερ, το οποίο έχει να καυχιέται για μία σειρά από διάσημα συγκροτήματα: Joy Division, New Order, Smiths, Stone Roses, Oasis. Και φυσικά όλοι μιλάνε ακόμα για την περίφημη “Hacienda”, το κορυφαίο κλαμπ της δεκαετίας των 80’s, το οποίο φιλοξένησε τις σπουδαιότερες μπάντες της εποχής.

Πάντως, αν και οι δύο πόλεις παραμένουν άσπονδοι φίλοι και η καζούρα ανάμεσα στους κατοίκους συνεχίζεται σταθερά, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά. Έτσι μόλις πριν από μερικά χρόνια, το Μάντσεστερ είχε υποστηρίξει ανοιχτά και με ιδιαίτερη θέρμη την υποψηφιότητα του Λίβερπουλ για να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2008, όπως και τελικά έγινε!
Όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο συγγραφέας και κάτοικος Λίβερπουλ, Κέβιν Σάμπσον, οι δύο πόλεις «έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία από όσα τολμούν να παραδεχτούν. Ίσως γι’ αυτό η κόντρα τους θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/