Connect with us

STORY

Αυτός που έλειπε

Published

on

Τέτοια εποχή δύο χρόνια πριν ουδείς θα στοιχημάτιζε ότι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης θα ήταν από τα βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας. Κι όμως ο 29χρονος φόργουορντ – σέντερ μοιάζει να είναι το “κομμάτι” που έλειπε από την ελληνική φροντ λάιν τα περασμένα χρόνια.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Το 2011 ο Μαυροκεφαλίδης κλήθηκε από τον Ηλία Ζούρο για την προετοιμασία της Εθνικής ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Ήταν παρών στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής, αλλά διεμήνυσε στους ανθρώπους της ομοσπονδίας και τον Ζούρο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην προετοιμασία για λόγους ιδιαιτέρως προσωπικούς. Υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα με την μητέρα του Μαυροκεφαλίδη και θα έπρεπε να απουσιάσει εκείνο το χρονικό διάστημα.

Την ίδια περίοδο ήταν σε εκκρεμότητα και η επιλογή ομάδας για τον Μαυροκεφαλίδη. Επέλεξε την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, γιατί ήθελε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και γιατί τα χρήματα ήταν περισσότερα από αυτά που προσέφερε ο Ολυμπιακός για την ανανέωση του συμβολαίου του. Η παρουσία του Λουκά στην Αγία Πετρούπολη στη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής εξόργισαν τους επιτελείς της ομοσπονδίας και για λόγους περισσότερο παραδειγματισμού προς τους υπόλοιπους η ΕΟΚ πήγε το θέμα στη FIBA καταγγέλοντας τον Μαυροκεφαλίδη.

Οι σχέσεις ήταν τεταμένες έκτοτε. Πέρσι ο Μαυροκεφαλίδης ήταν τραυματίας και δεν κλήθηκε. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Ο 29χρονος παίκτης έκανε εξαιρετική σεζόν στην Σπαρτάκ, ωρίμασε από την διετία του στη Ρωσία και τα πολλά παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με όσα έδινε ως παίκτη του Ολυμπιακού στην Ελλάδα (60-70 αγώνες σε VTB λίγκα, ρωσικό πρωτάθλημα και Γιούροκαπ με 25 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο δεν συγκρίνονται με τα 15 λεπτά στον Ολυμπιακό σε αγώνες Ευρωλίγκας και τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό).
Αυτή τη φορά ήταν παρών στην προετοιμασία της Εθνικής και έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι πατάει πολύ σταθερά στα πόδια του. Τόσο που ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι δικαιούται μια θέση στην 12αδα. Οι αγώνες στο τουρνουά του Στρασβούργου έδειξαν στον Αντρέα Τρινκιέρι ότι ο Μαυροκεφαλίδης είναι “σίγουρος” για την 12αδα.

Το πως και το γιατί εξηγεί με τεχνική ανάλυση ο Στέφανος Δέδας, προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε ο Μαυροκεφαλίδης δύο χρόνια στην Σπαρτάκ, αφού ο Δέδας υπήρξε βοηθός του Γιούρι Ζντοβτς. “Ο Λουκάς ωρίμασε πολύ στην Σπαρτάκ και η παρουσία του στη Ρωσία για δύο χρόνια τον ολοκλήρωσε σαν παίκτη. Έπαιξε πολλούς περισσότερους αγώνες υψηλού επιπέδου, όντας ο ίδιος πρωταγωνιστής. Πέρσι ήταν ο πιο σταθερός παίκτης στην Ευρώπη κατά την άποψή μου αναλογικά με τον ρόλο του στην ομάδα. Θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα στην φροντ λάιν της Εθνικής γιατί είναι ο μοναδικός παίκτης αυτή τη στιγμή στην ομάδα που μπορεί να παίξει το ίδιο καλά και τις δύο θέσεις των ψηλών. Ο Ζντοβτς τον βοήθησε να βελτιώσει τις αμυντικές αδυναμίες που είχε ως φόργουορντ, το λέει άλλωστε ο ίδιος ο Λουκάς αυτό. Επιθετικά του έδωσε την ελευθερία να κάνει το παιχνίδι του. Ο Λουκάς είναι εξαιρετικός δεύτερος δημιουργός μέσα στο παιχνίδι, έμαθε να διαβάζει σωστά τις φάσεις, έγινε καλός πασέρ και βελτίωσε πολύ το τρίποντό του”, είπε ο Δέδας.

Πράγματι, ο Μαυροκεφαλίδης είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος ψηλός που ταιριάζει με όλους τους υπόλοιπους. Μπορεί να παίξει ανά πάσα στιγμή και με τον Βουγιούκα και με τον Μπουρούση ως “4αρι”, αλλά με την ίδια ευχέρεια μπορεί να είναι σέντερ έχοντας δίπλα του έναν εκ των Φώτση, Καϊμακόγλου ή Πρίντεζη. Αυτό είναι που τον κάνει υπερπολύτιμο γι’ αυτήν την Εθνική και ο Τρινκιέρι το ξέρει καλά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/