Connect with us

STORY

Η παραδοχή του Κατάρ

Published

on

Φαίνεται πως τελικά εκεί που υπάρχει καπνός, πράγματι υπάρχει και φωτιά. Λίγες ημέρες αφότου βγήκε στο φως η έρευνα-κόλαφος του βρετανικού “Guardian” για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους δεκάδες θανάτους στα εργοτάξια του Κατάρ, ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022, ήρθε και η επιβεβαίωση – παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως κατέστησε σαφές στη χθεσινή, επίσημη ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εργασίας του αραβικού εμιράτου, Σαλέχ αλ-Κουλαϊφι, η κυβέρνηση του Κατάρ πρόκειται να προσλάβει περισσότερους επιθεωρητές, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη διενέργειας έκτακτων εφόδων και αυστηρών ελέγχων στα εκατοντάδες ανοιχτά εργοτάξια που υπάρχουν στη χώρα. Σκοπός τους θα είναι να εξασφαλίσουν την ορθή τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της εργατικής νομοθεσίας, από τις πολυάριθμες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. Επίσης, οι επιθεωρητές θα υποχρεώσουν τις εργοδότριες εταιρείες να προσλάβουν εξειδικευμένους διερμηνείς, προκειμένου να αντιμετωπίζουν άμεσα την υποβολή αιτημάτων, παραπόνων και φυσικά καταγγελιών από τους περίπου 1,2 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

«Η κυβέρνηση του Κατάρ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης. Δε θα διστάσουμε να αναλάβουμε την απαραίτητη δράση, προκειμένου να προστατέψουμε τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών», τόνισε ο αλ-Κουλαϊφι.
Φυσικά, η λήψη αυτής της δέσμης αυστηρών μέτρων δεν είναι τυχαία και έρχεται εν μέσω της γενικής κατακραυγής που προκλήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για τις χαμένες ζωές των, νεπαλέζων κυρίως, εργατών, αλλά και της επερχόμενης διάσκεψης της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ, που θα λάβει χώρα μέσα στην εβδομάδα στη Ζυρίχη.

Εκεί, αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το μείζον θέμα του ενδεχόμενου μετακίνησης της διεξαγωγής του τουρνουά τον χειμώνα (κίνηση που υποστήριξαν ήδη τα 54 κράτη-μέλη της ΟΥΕΦΑ), λόγω της αφόρητης ζέστης που θα επικρατεί στο Κατάρ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως, όμως, ήδη διέρρευσε από πηγές της παγκόσμιας ομοσπονδίας, βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η εξέταση των καταγγελιών σχετικά με τους θανάτους και φυσικά η επίσημη αντίδραση της καταριανής κυβέρνησης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/