Connect with us

STORY

Η dream team του ΝΒΑ

Published

on

Πρεμιέρα σήμερα για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αυτό του ΝΒΑ. Άλλωστε η ομάδα που τελικά κατακτά τον τίτλο, ονομάζεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ, αθλητικοί συντάκτες που λατρεύουν τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, φτιάχνουν τις δικές τους ομάδες με τους κατά τη γνώμη τους, κορυφαίους όλων των εποχών. Άλλοι επέλεξαν του καλύτερους, άλλοι τους θεαματικότερους και κάποιος τα πιο… κακά παιδιά.

Θανάσης Νικολάου
Sportsfeed.gr, Alpha Radio
Πόιντ γκαρντ
Τζον Σταρκς (βασικός)
Εκτός του ότι έχει περίπου το ίδιο όνομα με τον Iroman, μέχρι την εποχή που εμφανίστηκε στο ΝΒΑ ο Άλεν Άιβερσον ήταν ο πιο ατρόμητος κοντός του πρωταθλήματος (έχει παίξει και στο φοβερό πρωτάθλημα WBL όπου υπήρχε όριο ύψους το 1,96). Πίπεν και Τζόρνταν ακόμα θυμούνται το κάρφωμα (το περίφημο The Dunk) στα… μούτρα και με το αριστερό μάλιστα από τον Σταρκς.
Μαρκ Τζάκσον (αναπληρωματικός)
Στις καλές του σεζόν στους Νικς, υπήρξε από τους πιο δημιουργικούς πασέρ. Ίσως ο πιο αργός πλέι μέικερ των 90s, με υποψία μπάκας, όπως και ο πρωταθλητής Ντένις Τζόνσον των Σέλτικς.
Σούτινγκ γκαρντ
Λατρέλ Σπρίουελ (βασικός)
Από τα μεγαλύτερα… χαμένα ταλέντα του ΝΒΑ. Πήγε να πνίξει τον προπονητή του στους Γουόριορς (Καρλέσιμο), όμως στους Νικς έμοιαζε με κλώνο του Τζόρνταν. Παραλίγο να πάρει μόνος του το πρωταθλημα το 1999, με τους Νικς να παίζουν όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας, για να φτάσουν στον τελικό και να χάσουν τον τίτλο από ένα σουτ του Έιβερι Τζόνσον.
Ρέτζι Μίλερ (αναπληρωματικός)
Ο κορυφαίος σύγχρονος σουτέρ του ΝΒΑ. Ο πιο αντιπαθητικός-καλός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ.
Σμολ φόργουορντ
Τσαρλς Μπάρκλεϊ (βασικός)
Το πραγματικό του προσωνύμιο είναι «The round mount of rebound» (Το στρόγγυλο βουνό των ριμπάουντ) και όχι το εξευγενισμένο Σερ Τσαρλς. Κοντός, χοντρός αλλά με τεράστια ενέργεια τα έβαζε ακόμα και με τον Σακίλ Ο’ Νιλ.
Εξέβιερ Μακντάνιελ (αναπληρωματικός)
Άλλος ένας κοντός, αλλά δυναμικός με εξαιρετικό σουτ, φόργουορντ. Έχοντας στην ομάδα τον Ironman (Σταρκς), δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει εκτός ο X-man. Έπαιξε και στον Ηρακλή, οπότε η επιλογή του είναι αυτονόητη.
Πάουερ φόργουορντ
Ντένις Ρόντμαν (βασικός)
Αν βγάλεις τα τατουάζ, τις προκλητικές εμφανίσεις, τα πολύχρωμα μαλλιά, τα ατελείωτα πάρτι και τις συλλήψεις, σου μένει ο κορυφαίος ριμπάουντερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς. Μόλις 2,03 αλλά τα 20 ριμπάουντ (από τα οποία τα μισά επιθετικά) τα είχε στο τσεπάκι σε κάθε παιχνίδι. Με αυτόν οι Μπουλς έγιναν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών και οι Πίστονς η πιο… αλήτικη.
Ρικ Μαχόρν (αναπληρωματικός)
Χάλια επιθετικός, βρώμικος αμυντικός αλλά στην bad boys team είναι ο αρχηγός. Σεβασμός για την εκπληκτική εκτός φάσης… κωλιά στον αντιπαθητικό Λάρι Μπερντ.
Σέντερ
Μόουζες Μαλόουν (βασικός)
Υπήρξε ο Σακίλ Ο’ Νιλ της εποχής του, στο πιο κοντό. Έπαιζε με… κώλο στο καλάθι. Ναι. Έσπρωχνε με τα οπίσθια και έφτανε ακριβως κάτω από τη μπασκέτα και μετά το δίποντο ήταν εύκολη υπόθεση. Συνήθως έπαιρνε και το φάουλ.
Μπιλ Λαμπίρ (αναπληρωματικός)
Και όμως αυτός ο ασπρουλιάρης μονοκόμματος ξυλοκόπος είχε εξαιρετικό τρίποντο σουτ. Αλλά στην ομάδα δε θα μπει για το λόγο αυτό. Μπαίνει για να μην πλησιάζει κανένας Τζόρνταν, Μπράιαντ, Έρβινγκ και Τζέιμς στη ρακέτα χωρίς να φεύγει με μώλωπες και αφού πρώτα έχει σκουπίσει το παρκέ. Μακράν ο πιο βρώμικος παίκτης που έχει πατήσει στα παρκέ του ΝΒΑ.
Προπονητής: Τσακ Ντέιλι
Ήταν ο προπονητής της Ντριμ τιμ. Της αυθεντικής. Θα τον εμπιστευτώ. Άλλωστε δική του έμπνευση ήταν τα κακά παιδιά του Ντιτρόιτ.

Γιώργος Συρίδης
Φως των Σπορ, Καθημερινή, Sportsfeed.gr, Alpha radio
Πόιντ γκαρντ
Μάτζικ Τζόνσον (βασικός)
Θα έκανε όλους τους υπόλοιπους ακόμα καλύτερους, πλέι μέικερ πάνω από δύο μέτρα και τεράστια προσωπικότητα.
Τζον Στόκτον (αναπληρωματικός)
Παίκτης ομάδας, παίκτης που έκανε τους μέτριους καλούς και τους καλούς σταρ… Απαραίτητος.
Σούτινγκ γκαρντ
Μάικλ Τζόρνταν (βασικός)
Χρειάζεται και εξήγηση; Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.
Κόμπι Μπράιαντ (αναπληρωματικός)
Είναι ότι καλύτερο έχει υπάρξει στο ΝΒΑ μετά τον κορυφαίο όλων των εποχών.
Σμολ φόργουορντ
Τζούλιους Έρβινγκ (βασικός)
Ο “γιατρός” υπήρξε δεινός σκόρερ, λάτρης του θεάματος και σταρ. Θα έφερνε πολύ κόσμο στο γήπεδο ξανά.
Λεμπρόν Τζέιμς (αναπληρωματικός)
Ίσως ο πιο πλήρης φόργουορντ που έχει εμφανιστεί ποτέ στο ΝΒΑ, τώρα που κερδίζει και τίτλους, δεν χάνει την θέση του.
Πάουερ φόργουορντ
Καρλ Μαλόουν (βασικός)
Δεν μπορεί να υπάρχει ο Στόκτον και να μην υπάρχει το έτερον ήμισυ. Άλλωστε δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ είναι…
Τιμ Ντάνκαν (αναπληρωματικός)
Από τότε που εμφανίστηκε στο ΝΒΑ είναι ο κορυφαίος ψηλός σε διάρκεια. Ο πιο έξυπνος φόργουορντ – σέντερ στην ιστορία του αθλήματος.
Σέντερ
Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (βασικός)
Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Πρωτοπόρος, ηγέτης και πρωταθλητής.
Μπιλ Ράσελ (αναπληρωματικός)
Και μόνο που έχει πάρει 10 πρωταθλήματα με τους Σέλτικς φτάνει για να προσφέρει την εμπειρία του… Τεράστιος σέντερ!
Προπονητής: Φιλ Τζάκσον
Τα 11 δακτυλίδια του πρωταθλητή τα λένε όλα…

Βασίλης Βλαχόπουλος
Libero 107,4
Πόιντ γκαρντ
Μάτζικ Τζόνσον (βασικός)
Βασικός εκφραστής του Showtime των Λέικερς, ενός στιλ παιχνιδιού που προκάλεσε επανάσταση, μετατρέποντας το μπάσκετ σε ακόμη πιο ελκυστικό προϊόν. Υπήρξε από τους ακρογωνιαίους λίθους της μετατροπής του αθλήματος σε ένα από τα δημοφιλέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κόμπι Μπράιαντ (αναπληρωματικός)
Υποχρεωτικά διαφοροποιώ θέση και ρόλο και αδικώ μερικούς θρύλους του ΝΒΑ. Όπως όμως είπε και ο Τζόρνταν. «μόνο ο Κόμπι θα μπορούσε να με κερδίσει γιατί μου έκλεψε τις κινήσεις».
Σούτινγκ γκαρντ
Μάικλ Τζόρνταν (βασικός)
Ευλογημένοι όσοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τον μεγαλύτερο αθλητή όλων των εποχών. Συμβάδιζε με τη τελειότητα, είναι απίθανη και άτυπη οποιαδήποτε σύγκριση μαζί του.
Τζούλιους Έρβινγκ (αναπληρωματικός)
Κατέκτησε μόλις μία φορά το χρυσό δαχτυλίδι, υπήρξε από τους πιο θεαματικούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Εδώ, μετράει και η μαρτυρία του πατέρα μου, ο οποίος τον παρακολούθησε live.
Σμολ φόργουορντ
Λάρι Μπέρντ (βασικός)
Παραμερίζεται η αντιπάθεια για τους Σέλτικς και πρυτανεύει η μπασκετική λογική. Ηγέτης, νικητής, ο Μπέρντ διέθετε μοναδική μπασκετική οξυδέρκεια, απίστευτη εκτελεστική δεινότητα, απλά αγωνίστηκε σε λάθος ομάδα.
Λε Μπρον Τζέιμς (αναπληρωματικός)
Η ιστορία έγραψε ότι χρειάστηκε να αλλάξει ομάδα για να πάρει πρωτάθλημα, όπως όμως θα τον συμπεριλάβει στο Top5 των… NBA LEGENDS, όταν σταματήσει τη καριέρα του. Ουδείς είχε τα δικά του σωματικά προσόντα.
Πάουερ φόργουορντ
Τσαρλς Μπάρκλεϊ (βασικός)
Γνωρίζετε πολλά 4αρια ύψους 1.96 που να κυριαρχούσαν κάτω από τα καλάθια; Επιλέγεται γιατί θα ταίριαζε με τους περιφερειακούς. Συνειδητά, αδικώ τον Τιμ Ντάνκαν, αλλά ο σερ Τσαρλ θα είναι μέσα.
Μπιλ Ράσελ (αναπληρωματικός)
Γιατί είναι αδύνατο να μείνει εκτός ομάδας ο 11 φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, πέντε φορές MVP και πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος.
Σέντερ
Ουίλτ Τσάμπερλειν (βασικός)
Κυρίαρχος εντός και εκτός παρκέ, αν κρίνουμε και από την ομολογία περί του αριθμού των γυναικών που «κατάφερε». Δεν πήρε τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο Ράσελ, αλλά ήταν αξεπέραστος.
Σακίλ Ο’ Νιλ (αναπληρωματικός)
Το μόνο που δεν κατάφερε ήταν να πάρει πρωτάθλημα με τους Ορλάντο Μάτζικ. Δυστυχώς, έπαιξε σε διαφορετική εποχή από τον Τσάμπερλεϊν. Γιατί μόνο ο τελευταίος θα μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια. Οι υπόλοιποι απλά εφήρμοσαν τακτική.
Προπονητής: Πατ Ράιλι
Με τέσσερις Λέικερς στην ομάδα, δεν θα μπορούσα να μην επιλέξω τον Ράιλι. Συνυπολογίζοντας και το χολιγουντιανό στιλ του. Μετρ στην διαχείριση μπασκετικών διασημοτήτων. Εξάλλου, με αυτούς τους παίκτες, χρειάζεσαι διαχειριστή και όχι προπονητή.

Νίκος Κούδας
Sportsfeed.gr
Πόιντ γκαρτ

Τζον Στόκτον (βασικός)
Ο καλύτερος πασέρ όλων των εποχών. Το απόλυτο μυαλό της Τζαζ.
Νικ Βαν Έξελ (αναπληρωματικός)
«Nick the quick»,το καλύτερο τρίποντο υπό πίεση ever. Εκρηκτικός, ατίθασος, ηγετικός.
Σούτινγκ γκαρντ
Μάικλ Τζόρνταν (βασικός)
‘’Everybody wants to be like Mike’’. Απλά ο καλύτερος.
Κόμπι Μπράιαντ (αναπληρωματικός)
Ό,τι πιο κοντινό έχουμε δει στον Τζόρνταν. Κι ακόμη «χτίζει» την κληρονομιά του.
Σμολ φόργουορντ
Μάτζικ Τζόνσον (βασικός)
Ο βασιλιάς του ‘’Show Time’’. Όπως είπε ο συμπαίκτης του Τζέιμς Γουόρθι: «Δε νομίζω να υπάρξει άλλο πόιντ γκαρντ με ύψος 2.06 που να χαμογελάει ενώ σε γελοιοποιεί». Επιλέγω να του αλλάξω θέση, για να χωρέσει στην πεντάδα ο Στόκτον. Έτσι και αλλιώς ο Μάτζικ, έπαιζε σε όλες τις θέσεις.
Λάρι Μπερντ (αναπληρωματικός)
«Απεχθάνομαι να χάνω περισσότερο από όσο μ’ αρέσει να κερδίζω». Η επιτομή του παίκτη-μαχητή.
Πάουερ φόργουορντ
Ντέιβιντ Ρόμπινσον (βασικός)
Επιβλητικός, δυνατός, γρήγορος, με τρομερή άνεση στο σκοράρισμα.
Ρόμπερτ Χόρι (αναπληρωματικός)
Το παρατσούκλι «Mr. Clutch» (αυτός που σκοράρει με τη λήξη του χρόνου τα νικητήρια καλάθια) δεν του δόθηκε τυχαία. Κρύο αίμα, καυτό χέρι στις κρίσιμες στιγμές, γεννημένος για δαχτυλίδια.
Σέντερ
Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (βασικός)
Ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA. Ο απόλυτος κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα και πνευματικός πατέρας του ‘’Skyhook’’.
Σακίλ Ο’ Νιλ (αναπληρωματικός)
Απλά φαινόμενο της φύσης. Θηριώδης, τρομακτικός αμυντικός, σκόρερ ολκής. Αν έβαζε τις μισές βολές που έχασε, θα ήταν πρώτος σκόρερ.
Προπονητής: Πατ Ράιλι
Ο εμπνευστής και δάσκαλος του ‘’Show Time’’. Εξαιρετικός και στο κοουτσάρισμα, αλλά και στο χτίσιμο ομάδων (τώρα με το Μαϊάμι).

Κώστας Κούσης
Ελευθεροτυπία, Μετροσπόρ, BasketPlus.Gr
Πόιντ γκαρντ
Μάτζικ Τζόνσον (βασικός)
Το χαμόγελο του έφερε το ΝΒΑ σε όλον τον κόσμο. Πλέιμεικερ 2.06 δεν είναι και το πιο σύνηθες πράγμα.
Κόμπι Μπράιαντ (αναπληρωματικός)
Είναι ο καλύτερος… ατομιστής όλων των εποχών, που έχει πάρει μόνος του παιχνίδια και τίτλους. Ασύγκριτος αγωνιστής.
Σούτινγκ γκαρντ
Μάικλ Τζόρνταν (βασικός)
Δεν περιγράφω άλλο… Είναι ο καλύτερος, αυτός που άλλαξε το παιχνίδι.
Τζούλιους Έρβινγκ (αναπληρωματικός)
Αυτά που έκανε αυτός πρώτος, τα έκαναν όλοι οι άλλοι μαζί μετά δέκα και είκοσι χρόνια. Φυσικά και ήταν αυτός που κάρφωσε πρώτος απ’ την προσωπική, και έδωσε τον όρο showtime στο ΝΒΑ. Αυτά φτάνουν…
Σμολ φόργουορντ

Λάρι Μπερντ (βασικός)
Ένας απ’ τους πιο πλήρεις παίκτες, όχι μόνο σουτέρ, όχι μόνο πασέρ, όχι μόνο ριμπάουντερ, αλλά ένας μαχητής που παράλληλα ήταν και winner.
Λεμπρόν Τζέιμς (αναπληρωματικός)
Είναι το επόμενο big thing, μετά τον Τζόρνταν. Οι σωματομετρικές του διαστάσεις και η πλαστικότητα του είναι ασύγκριτα, ενώ το ταλέντο του ακόμη έχει να… δώσει.
Πάουερ φόργουορντ
Μπιλ Ράσελ (βασικός)
Ισως ο καλύτερος ψηλός όλων των εποχών. Σίγουρα ο καλύτερος αμυντικός όλων των εποχών. Με αυτό το όπλο πήρε έντεκα τίτλους. Καθόλου άσχημα…

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (αναπληρωματικός)
Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ δε θα μπορούσε να λείπει. Η ραβέρσα έμεινε στο χρόνο, όμως λίγοι θυμούνται πόσο αποτελεσματικός ήταν και με άλλους… τρόπους.
Σέντερ

Ουίλτ Τσάμπερλειν (βασικός)
Δεν είναι μόνο ότι πέτυχε 100 πόντους σε έναν αγώνα. Ήταν ο πιο κυριαρχικός σέντερ στο ΝΒΑ, ίσως μαζί με τον παρακάτω κύριο…

Σακίλ Ο’ Νιλ (αναπληρωματικός)
Όσο κωμικός είναι τώρα, με τα σόου του και τις ταινίες, τόσο τρομακτικός ήταν για τους αντιπάλους στα καλά του χρόνια. Κυρίαρχος στις ρακέτες, πήρε 4 τίτλους.
Προπονητής: Φιλ Τζάκσον

Τα δαχτυλίδια που έχει κερδίσει δε χωρούν στα δυο του χέρια, οπότε μόνο αυτό αρκεί. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα όμως. Η διαχείριση παικτών όπως ο Τζόρνταν, το δίδυμο Κόμπι-Σακίλ και η τριγωνική επίθεση (μαζί με τον Τεξ Ουίντερ) δείχνουν ότι ήταν ο καλύτερος σε… όλα.

Δημήτρης Χρυσάνθης
Ελεύθερος Τύπος
Πόιντ γκαρντ
Μάτζικ Τζόνσον (βασικός)
Άλεν Άιβερσον (αναπληρωματικός)
Σούτινγκ γκαρντ
Μάικλ Τζόρνταν (βασικός)
Κόμπι Μπράιαντ (αναπληρωματικός)
Σμολ φόργουορντ
Λεμπρόν Τζέιμς (βασικός)
Τζούλιους Έρβινγκ (αναπληρωματικός)
Πάουερ φόργουορντ
Τσαρλς Μπάρκλεϊ (βασικός)
Σον Κεμπ (αναπληρωματικός)
Σέντερ
Χακίμ Ολάζουον (βασικός)
Σακίλ Ο’ Νιλ (αναπληρωματικός)
Ο λόγος που τους επέλεξα είναι ένας και μοναδικός, κοινός για όλους. Fun to watch. Τίποτα άλλο. Άλλωστε το μπάσκετ στην Αμερική είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα σόου.
Προπονητής: Φιλ Τζάκσον
Μόνο και μόνο γιατί έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί και τα δάχτυλα των ποδιών του για να χωρέσει τα δαχτυλίδια του…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/