Connect with us

STORY

Ιδού οι 32 εκλεκτοί!

Published

on

Ας κρατήσουν οι χοροί ή αν προτιμάτε ας αρχίσει η σάμπα! Μετά το χθεσινοβραδινό θριαμβευτικό «τσεκ ιν» της εθνικής Ελλάδας, το παζλ των 32 ομάδων που θα πετάξουν το προσεχές καλοκαίρι για τα γήπεδα της ποδοσφαιρομάνας Βραζιλίας, ολοκληρώθηκε και επισήμως (εκκρεμεί η τυπική υπόθεση της ρεβάνς με την Ιορδανία για την Ουρουγουάη). Το sportsfeed.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των διεκδικητών του 20ου βαρύτιμου τροπαίου, σε ένα Μουντιάλ που -τουλάχιστον από μουσικής πλευράς – υπόσχεται να μείνει αξέχαστο!

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Ζώνη Ευρώπης
Ομάδες: 13
Ελλάδα: Εθνική Ελλάδος, γεια σου! Πιστή στα ραντεβού της με τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2004 και μετά, η «γαλανόλευκη» συνεχίζει να γράφει ιστορία και θα είναι παρούσα σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου (και τρίτη συνολικά, μετά από εκείνες του 1994 στις Η.Π.Α. και 2010 στη Ν. Αφρική). Τρίτη και φαρμακερή…
Ισπανία: Οι «φούριας ρόχας» γλυκάθηκαν για πρώτη φορά το 2010 στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ και θα ήθελαν όσο τίποτα να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους. Όντας αυτή τη στιγμή η Νο.1 ομάδα στον πλανήτη, έχουν ως στόχο να γίνουν η πρώτη εθνική που πετυχαίνει το «ριπίτ», μετά τις Βραζιλία (1958-1962) και Ιταλία (1934-1938). Αν δεν ξεφουσκώσουν…
Γερμανία: Η προσωποποίηση της σταθερότητας. Τα «πάντσερ» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες σε επίπεδο Μουντιάλ, καθώς πέρα από τους 3 τίτλους τους (1954, 1974, 1990) έχουν 4 χαμένους τελικούς, 4 τρίτες θέσεις και 1 τέταρτη θέση! Γερμανική εγγύηση.
Ιταλία: Είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 4 τρόπαια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (ας όψεται το πέναλτι του «μικρού Βούδα» Ρομπέρτο Μπάτζιο…). Πάντα υπολογίσιμη, ειδικά αν πειστεί να επιστρέψει ο Ρωμαίος «καπιτάνο» Φραντσέσκο Τότι.
Αγγλία: Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Τα «λιοντάρια» έχουν μείνει στις δάφνες του μοναδικού τους τροπαίου (1966), έχοντας πέσει θύματα τόσο της αδικαιολόγητης υπεροψίας τους, όσο και της ξενομανίας της Πρέμιερ Λιγκ που έχει πνίξει την εγχώρια παραγωγή. Αν ο Γουέιν Ρούνεϊ κάνει το τουρνουά της ζωής του…
Γαλλία: Προκρίθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά με το στανιό, εν μέσω φρικτών παραπόνων για τη διαιτησία μετά το… χάντμπολ του Ανρί κόντρα στο ΕΪΡΕ (να’ ναι καλά ο μεσιέ Πλατινί). Τους λείπει η πολύ μεγάλη προσωπικότητα τύπου Ζιντάν, ενώ πέφτουν πολύ συχνά θύματα της εσωτερικής τους φαγωμάρας.
Ολλανδία: Οι αιώνιοι δεύτεροι και φιναλίστ του πρόσφατου Μουντιάλ «οράνιε» (1974, 1978, 2010) φαίνεται ότι κάτι χρωστούν στους εαυτούς τους. Ευλογημένοι παραδοσιακά με μία εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή, ψάχνουν το συστατικό της επιτυχίας που τους διαφεύγει εδώ και χρόνια.
Βέλγιο: Κατά πολλούς τα «μαύρα άλογα» της φετινής κούρσας, οι Βέλγοι διαθέτουν ίσως την πιο ταλαντούχα φουρνιά ποδοσφαιριστών στην ιστορία τους. Έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 25,2 έτη, υπερηχητική ταχύτητα και ονόματα όπως αυτά των Αζάρ, Φελαϊνί, Μιραλάς και Λουκάκου, οι «κόκκινοι διάβολοι» απειλούν να αποτελέσουν την έκπληξη του φετινού Μουντιάλ.
Πορτογαλία: Δύο λέξεις – Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι αιώνιοι «λούζερ» Ίβηρες έχουν την τύχη να διαθέτουν αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό τους ένα πυρηνικό όπλο, το οποίο διαλύει ό,τι βρει στον διάβα του. Αν η μηχανή του CR7 διατηρήσει την απόδοσή της στις ίδιες υψηλές στροφές μέχρι το καλοκαίρι, τότε ίσως οι Πορτογάλοι ξεπεράσουν την 4η θέση του 2006.
Ελβετία: Αν ενώσεις την ξακουστή ελβετική ακρίβεια με την ασύγκριτη γερμανική πειθαρχία, τότε έχεις ένα καλοκουρδισμένο ρολόι! Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Γερμανού «στρατηγού» Ότμαρ Χίτσφελντ και την αξιοποίηση μίας εξαιρετικής γενιάς εμιγκρέδων (από Αλβανία, Τουρκία κ.λ.π.), οι Ελβετοί βρίσκονται στο τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ τους, στοχεύοντας στην υπέρβαση (τα προημιτελικά του 1954).
Ρωσία: Η «αρκούδα» μπορεί να βρυχάται, αλλά για την ώρα δεν τρομάζει. Κατεξοχήν ομάδα ψυχολογίας, η Ρωσία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από την αγωνιστική αστάθεια που τη διακρίνει. Σε αυτό δεν βοηθούν καθόλου και οι συνεχείς αλλαγές ξένων προπονητών, σε μία απελπισμένη προσπάθεια εξεύρεσης αγωνιστικής ταυτότητας. Στη χειμωνιάτικη Βραζιλία, οι Ρώσοι θα ποντάρουν στην ιταλική φινέτσα του Φάμπιο Καπέλο…
Κροατία: Γνωστή και ως «Βραζιλία της Ευρώπης», χάρη στα μαγικά κατορθώματα της γενιάς των Μπόμπαν και Σούκερ, η Κροατία ελπίζει να αποδείξει στην… αυθεντική Βραζιλία ότι εξακολουθεί να αποτελεί υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη. Αν και είναι δύσκολο να επαναλάβουν την 3η θέση του 1998, εν τούτοις οι Κροάτες είναι παραδοσιακά επικίνδυνοι.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η «Σταχτοπούτα» της φετινής διοργάνωσης είναι από τα Βαλκάνια και η εθνική μας το ένιωσε στο πετσί της από πρώτο χέρι! Οι χτυπημένοι αλύπητα από τον πόλεμο Βόσνιοι κέρδισαν με το σπαθί τους την παρθενική πρόκριση σε Μουντιάλ, σκοράροντας κατά ριπάς (30 γκολ σε 10 ματς) και με τους Τζέκο, Ιμπίσεβιτς και Πιάνιτς σε φόρμα ελπίζουν να μην περάσουν απαρατήρητοι…

Ζώνη Λατινικής Αμερικής
Ομάδες: 6
Βραζιλία: Η οικοδέσποινα «πεντακαμπεάο» (5 φορές πρωταθλήτρια) φέρνει τη γιορτή του ποδοσφαίρου πίσω στη χώρα που το λατρεύει, για πρώτη φορά μετά το «καταραμένο» 1950. Καθοδηγούμενοι από το άστρο του νέου της ειδώλου, Νεϊμάρ, οι «καριόκας» θα εύχονται μόνο να μη βρουν στον τελικό την Ουρουγουάη…
Αργεντινή: Μήπως ήρθε η στιγμή για τον Λιονέλ Μέσι να επισφραγίσει ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου; Η σκιά του Ντιέγκο Μαραντόνα παραμένει βαριά για το αστέρι της Μπάρτσα, όμως στα χώματα της άσπονδης γειτόνισσας Βραζιλίας, ίσως ο Λίο μπορέσει να εκπληρώσει το -άπιαστο από το 1986- όνειρο των πιστών της «αλμπισελέστε»…
Ουρουγουάη: Ο εφιάλτης της Βραζιλίας επιστρέφει! Αν και κινδύνεψε να μείνει έξω από το πάρτι του Ιουνίου (5η θέση στα προκριματικά), τελικά η «σελέστε» ξεπέρασε άνετα το εμπόδιο της Ιορδανίας στα μπαράζ και θα θέλει όσο τίποτα να επαναλάβει τη «μαύρη 16η Ιουλίου 1950», όταν επικράτησε με 1-2 της διοργανώτριας Βραζιλίας στο κατάμεστο Μαρακανά, βυθίζοντας στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος.
Κολομβία: Τα «παιδιά» του Βαλντεράμα, του Ασπρίγια και του Χιγκίτα επιστρέφουν για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1998. Ένας Ραδαμέλ Φαλκάο μπορεί όμως να φέρει την άνοιξη;
Χιλή: Παίζει το πιο «σέξι» ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τους ειδικούς και το απέδειξε στο πρόσφατο 0-2 επί της Αγγλίας μέσα στο Γουέμπλεϊ. Διαθέτει μία καταπληκτική φουρνιά, με επικεφαλής τους Αλέξις Σάντσες και Εντουάρντο Βάργκας.
Ισημερινός: Το Εκουαδόρ αποτελεί την όψιμη δύναμη στη Λατινική Αμερική, πετυχαίνοντας την τρίτη παρουσία του σε Μουντιάλ, μόλις τα 12 τελευταία χρόνια (2002, 2006 οι προηγούμενες). Αρχηγός και μεγάλο της αστέρι ο Αντόνιο Βαλέντσια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ζώνη Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής
Ομάδες: 4
Η.Π.Α.: Δεν ήταν δυνατόν να γίνεται Μουντιάλ στην πίσω αυλή του σπιτιού τους και οι Γιάνκηδες να μη δώσουν το παρόν! Με τον θρυλικό Γιούργκεν Κλίνσμαν στον πάγκο και επικεφαλής τους Λάντον Ντόνοβαν και Γιόζι Άλτιντορ, οι Αμερικανοί θα λάβουν μέρος στο έβδομο συνεχόμενο Μουντιάλ τους. Με τέτοιους αντιπάλους στα προκριματικά…
Μεξικό: Τέλος καλά όλα καλά για την «τρι» (από το «τρικολόρ»), η οποία ναι μεν αγχώθηκε λόγω της συμμετοχής της στα μπαράζ, αλλά τελικά προκρίθηκε άνετα, κάνοντας πλάκα κόντρα στους Νεοζηλανδούς (συνολικό σκορ 9-3). Ποντάρουν στο ταλέντο τους, αλλά και στο άστρο του Χαβιέ «Τσιτσαρίτο» Ερνάντεζ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (35 γκολ σε 57 ματς).
Κόστα Ρίκα: Οι Κοσταρικανοί συμμετέχουν για 4η φορά σε Μουντιάλ (πιο πρόσφατη το 2006) και ευελπιστούν να ξεπεράσουν τη φάση των «16», που είχαν πετύχει στην Ιταλία το 1990. Βασικό τους όπλο ο επιθετικός της Φούλαμ, Μπράιαν Ρουίζ, που σκόραρε 3 φορές στα προκριματικά.
Ονδούρα: Στην τρίτη τους εμφάνιση σε τελική φάση, οι «κατράτσος», ορκισμένοι εχθροί της Κόστα Ρίκα, θα έχουν στον πάγκο τους έναν έμπειρο Κολομβιανό. Ο Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ είχε οδηγήσει το Εκουαδόρ στη φάση των «16» το 2006 στη Γερμανία και ελπίζει να πετύχει μία ακόμη έκπληξη, βασιζόμενος στον Γουίλσον Παλάσιος, που βγάζει εδώ και χρόνια το ψωμί του στην Πρέμιερσιπ.

Ζώνη Αφρικής
Ομάδες: 5
Καμερούν: Τα «αδάμαστα λιοντάρια» έβαλαν έναν Γερμανό στη μηχανή τους και δεν το μετάνιωσαν, αφού ο κοσμογυρισμένος Βόλκερ Φίνκε τα οδήγησε εύκολα στο έβδομο Μουντιάλ της ιστορίας τους. Το «τοτέμ» της ομάδας δεν είναι άλλο από τον αρχηγό και ρέκορντμαν σε γκολ και συμμετοχές Σαμουέλ Ετό (55 γκολ σε 112 ματς).
Νιγηρία: Οι «σούπερ αετοί», παλιοί γνώριμοι και πρώτα «θύματα» της εθνικής Ελλάδας, είναι και πάλι εδώ. Έχοντας τον αέρα της υπεροχής από την πρόσφατη κατάκτηση του Κόπα Άφρικα, οι Νιγηριανοί ποθούν όσο τίποτε να φέρουν επιτέλους μία διάκριση στη «μαύρη ήπειρο».
Ακτή Ελεφαντοστού: Ίσως η πιο ταλαντούχα αφρικανική ομάδα, οι «ελέφαντες» των Ντιντιέ Ντρογκμπά, Γιάγια και Κόλο Τουρέ, και Ζερβίνιο θέλουν να δικαιώσουν τις πολύ υψηλές προσδοκίες των συμπατριωτών τους, μετρώντας ως τώρα πικρές απογοητεύσεις, ειδικά στο Κόπα Άφρικα. Αυτό θα είναι το τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ τους και μάλιστα με έναν Γαλλοτυνήσιο, τον πολύπειρο βετεράνο μέσο Σαμπρί Λαμουσί, στο τιμόνι.
Γκάνα: Τα «μαύρα αστέρια», καθοδηγούμενα από τους χαρισματικούς Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, Σούλεϊ Μουντάρι και Ασαμόα Γκιάν, έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής και συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Απόδειξη ότι «σκόρπισαν» με το συνολικό 7-3 την άλλοτε πανίσχυρη Αίγυπτο καθ’ οδόν προς τη Βραζιλία.
Αλγερία: Οι Βορειοαφρικανοί ήταν η τελευταία ομάδα που σφράγισε το εισιτήριο στην αφρικανική ζώνη, έχοντας τον γυρολόγο Βόσνιο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς για καθοδηγητή. Αν και δυσκολεύτηκαν αρκετά στα πλέι οφ κόντρα στη Μπουρκίνα Φάσο (3-3 συνολικό σκορ), τελικά προκρίθηκαν χάρη στα 2 εκτός έδρας γκολ τους. Φυσικός τους ηγέτης, ο σταρ της Βαλένθια Σοφιάν Φενγκουλί (3 γκολ στα προκριματικά).

Ζώνη Ασίας & Ωκεανίας
Ομάδες: 4
Ιαπωνία: Οι «σαμουράι», με τον πολύπειρο Ιταλό Αλμπέρτο Τζακερόνι στον πάγκο τους, ελπίζουν οι Βραζιλιάνοι να τους… ανταποδώσουν τη γούρικη φιλοξενία του 2002 στη Γιοκοχάμα (όταν και κατέκτησαν τον 50 τους τίτλο κόντρα στη Γερμανία). Αυτό θα είναι το 5ο συνεχές τους Μουντιάλ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν η πρώτη ομάδα (πλην Βραζιλίας) που έκλεισε θέση για τα τελικά. Μεγάλο τους όπλο ο χαρισματικός μέσος Κεϊσούκε Χόντα, που θα είναι παίκτης της Μίλαν από τον Ιανουάριο.
Νότιος Κορέα: Η έτερη μεγάλη δύναμη της ασιατικής ζώνης, παίρνει μέρος στο 8ο συνεχόμενο Μουντιάλ της, με κορυφαία στιγμή την 4η θέση που κατέλαβε το 2002… εντός έδρας. Μπορεί να τρόμαξε ελαφρώς για να προκριθεί, αφού έχασε εντός έδρας από το Ιράν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, αλλά τελικά προκρίθηκε ως δεύτερη, γλιτώνοντας τα μπαράζ.
Ιράν: Οι Πέρσες έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, κλέβοντας την τελευταία αγωνιστική από τη Ν. Κορέα την πρώτη θέση του ομίλου τους. Οι αντίπαλοί μας κατά την αρχαιότητα μοιράζονται ένα κοινό με την εθνική Ελλάδος, αφού έχουν κι εκείνοι για τεχνικό τους έναν Πορτογάλο, τον πολύπειρο από τη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κάρλος Κεϊρόζ. Αν τώρα κληρωθούν με την εθνική μας, θα μιλάμε για την… απόλυτη δικαίωση του Γιάννη Ζουγανέλη, στο διαφημιστικό σποτ του ΟΠΑΠ!
Αυστραλία: Εκτός από την εθνική μας ομάδα, το ελληνικό ενδιαφέρον θα στραφεί και στον πάγκο των «καγκουρό», καθώς εκεί θα βρίσκεται ο 48χρονος Έλληνας ομογενής Άγγελος Ποστέκογλου! Ο 53χρονος έκανε εξαιρετική καριέρα στην ομάδα Βίκτορι της Μελβούρνης, πείθοντας τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας να του εμπιστευθούν τα κλειδιά της ομάδας. Πάντως, πλην του πρώην άσου της Έβερτον, Τιμ Κέιχιλ, οι Αυστραλοί παρουσιάζονται αποδυναμωμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές.

Τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης
Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας έχει ήδη καθοριστεί με βάση την επίσημη κατάταξη των ομάδων (FIFA ranking) και θα αποτελείται από τις 7 πρώτες ομάδες (οι 4 ευρωπαϊκές), συν τη διοργανώτρια Βραζιλία. Αντιθέτως, υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα για την επικύρωση των υπόλοιπων τριών γκρουπ, τα οποία πάντως λογικά θα καταρτιστούν με γεωγραφικά κριτήρια. Έτσι, από τις εναπομείνασες 9 ευρωπαϊκές ομάδες, οι 8 αναμένεται να τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ, με τη μία που… περισσεύει να είναι εκείνη που βρίσκεται χαμηλότερα απ’ όλες στην κατάταξη της ΦΙΦΑ. Η Γαλλία, λοιπόν, λογικά θα πάρει θέση στο 3ο γκρουπ, μαζί με τις πέντε αφρικανικές ομάδες και τις δύο εναπομείνασες ομάδες της Νοτίου Αμερικής (Χιλή, Εκουαδόρ).
Τέλος, στο 2ο γκρουπ αναμένεται να τοποθετηθούν οι τέσσερις εκπρόσωποι της Ασίας (θυμίζουμε πως εκεί ανήκει και η Αυστραλία) και οι τέσσερις εκπρόσωποι της ΚΟΝΚΑΚΑΦ. Γι’ αυτό τον λόγο, η Εθνική Ελλάδος θα αποφύγει όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες, εκτός από την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία (που βρίσκονται στο 1ο γκρουπ). Αναλυτικά τα πιθανά γκρουπ δυναμικότητας:
1ο γκρουπ:
Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία, Αργεντινή, Κολομβία, Βέλγιο, Ουρουγουάη, Ελβετία.
2ο γκρουπ:
Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν, Ν. Κορέα, Κόστα Ρίκα, Η.Π.Α., Ονδούρα, Μεξικό.
3ο γκρουπ:
Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν, Γκάνα, Αλγερία, Χιλή, Εκουαδόρ, Γαλλία.
4ο γκρουπ:Η ημερομηνία της κλήρωσης
Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Βοσνία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κροατία.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη ΦΙΦΑ, η κλήρωση για τον καταρτισμό των 8 ομίλων της τελικής φάσης θα διεξαχθεί στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κόστα ντο Σαουίπε της πολιτείας Μπαΐα στη βορειοανατολική Βραζιλία, στις 6 Δεκεμβρίου 2013 (13:00 τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/