Connect with us

STORY

Κύκνοι εναντίον δράκων

Published

on

“Cymru am byth”, δηλαδή «Ουαλία για πάντα», είναι το επίσημο μότο της περήφανης αυτής χώρας που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή που μοιάζει όμως επίσης παντοτινή είναι και η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Κάρντιφ και Σουόνσι, οι οποίες διασταυρώνουν αύριο στις 18:00 τα ξίφη τους στο απόλυτο ουαλικό ντέρμπι.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

«Ήταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες…». Αυτή είναι η περίφημη εισαγωγή του κλασικού μυθιστορήματος του Κάρολου Ντίκενς «Ιστορία δύο πόλεων». Και η ιστορία αυτών των δύο σημαντικότερων πόλεων της Ουαλίας, έχει αναμφίβολα γνωρίσει όλων των ειδών τις καταστάσεις: από την εξορία του παρελθόντος στις μικρότερες κατηγορίες, στη σημερινή εποχή των πάμπλουτων ιδιοκτητών και της διεθνοποίησης της κόντρας τους μέχρι τη μακρινή Ασία! Αύριο όμως, ένα νέο κεφάλαιο θα μπει στο πάνθεον της μεγάλης αυτής έριδας, καθώς για πρώτη φορά στην αιωνόβια (για την ακρίβεια 101 ετών) ιστορία τους, η Κάρντιφ Σίτι και η Σουόνσι Σίτι θα αναμετρηθούν στο «ντέρμπι της νότιας Ουαλίας» ως ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

Η ιστορία μίας κόντρας
Το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο ντέρμπι διεξήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 1912, όταν η Σουόνσι υποδέχτηκε την Κάρντιφ στο παλιό της γήπεδο Βετς Φιλντ, με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 1-1.
Το παράδοξο όμως είναι ότι τα… αίματα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων άρχισαν να ανάβουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα ιστορικά στοιχεία της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι οπαδοί της Σουόνσι είχαν ταξιδέψει στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό κυπέλλου του 1927, προκειμένου να υποστηρίξουν την Κάρντιφ κόντρα στην Άρσεναλ! Η Κάρντιφ νίκησε με 1-0 και ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως «Η μέρα που το κύπελλο ξέφυγε εκτός Αγγλίας», στη μία και μοναδική μέχρι και σήμερα φορά που το FA Cup δεν κατέληξε στα χέρια αγγλικής ομάδας.
Η απαρχή του μίσους ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων εντοπίζεται στο 1978. Ήταν η χρονιά που ο γεννημένος στο Κάρντιφ και πρώην επιθετικός της ομάδας των «bluebirds», Τζον Τόσακ, άφηνε τη μεγάλη καριέρα του στη Λίβερπουλ για να αναλάβει τον ρόλο του παίκτη-προπονητή στη Σουόνσι. Ο Τόσακ ανέστησε τους μέχρι τότε παραπαίοντες «κύκνους», οδηγώντας τους από τη Δ’ στην έκτη θέση της Α’ κατηγορίας, ενώ παράλληλα η ομάδα της γενέτειράς του ακολουθούσε την ακριβώς αντίθετη πορεία, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στη Γ’ κατηγορία. Οι διαρκείς επιτυχίες της Σουόνσι ήταν αυτές που ξεχείλισαν το ποτήρι για τους οπαδούς της Κάρντιφ. Στην κλιμάκωση της έντασης συνετέλεσε καθοριστικά και η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία της θατσερικής Βρετανίας τη δεκαετία του’80, που οδήγησε στην εξάπλωση της μάστιγας του χουλιγκανισμού. Τα πράγματα δεν θα ήταν ποτέ πια τα ίδια…

Αντιπαλότητα πέρα από το ποδόσφαιρο
Αν και τις δύο πόλεις χωρίζουν μόλις 40 μίλια (64 χλμ.), εν τούτοις οι… άσπονδοι γείτονες βρίσκουν ένα σωρό λόγους για να καβγαδίζουν. Μία από τις βασικότερες αιτίες είναι η παραδοσιακή κόντρα πρώτης και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το Κάρντιφ των 335.145 κατοίκων, με το Σουόνσι των 179.485 ψυχών να διατρέχεται από το κλασικό σύνδρομο του… παραμελημένου παιδιού. Συνέπεια της διοικητικής υπεροχής του Κάρντιφ είναι και η συγκέντρωση των σημαντικότερων πολιτικών εξουσιών στην πόλη, όπως η έδρα του «Πρώτου Υπουργού της Ουαλίας» που είναι ο επικεφαλής της ουαλικής κυβέρνησης, με τους κατοίκους του Σουόνσι να γκρινιάζουν για ευνόητους λόγους.
Μία ακόμη αφορμή για καβγά αποτελεί το εθνικό σπορ της χώρας και βασικό σύμβολο της ταυτότητας των Ουαλών, που δεν είναι άλλο από το ράγκμπι. Εδώ όμως το Σουόνσι παίρνει την άτυπη ρεβάνς από την πρωτεύουσα, καθώς η τοπική ομάδα «Ospreys» (ψαραετοί) κυριαρχεί με άνεση επί των «Μπλε» του Κάρντιφ.

Η χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης
Η ιστορική άνοδος της Σουόνσι στην Πρέμιερσιπ το 2011, η οποία έγινε η πρώτη Ουαλική ομάδα που το κατάφερε, αποτέλεσε το καλύτερο κίνητρο για την Κάρντιφ να ακολουθήσει στα χνάρια της μισητής αντιπάλου. Καθοδηγούμενοι από μία κοινοπραξία οπαδών του συλλόγου, οι «κύκνοι» όχι απλά γλίτωσαν από τη χρεωκοπία και τον υποβιβασμό στις ερασιτεχνικές κατηγορίες το 2003, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασαν για τα καλά τους γείτονές τους υπό τις οδηγίες του (νυν προπονητή της Λίβερπουλ) Μπρένταν Ρότζερς. Δύο χρόνια μετά, οι «bluebirds» κέρδισαν το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ του 2013 και πέτυχαν να γίνουν οι δεύτεροι εκπρόσωποι της χώρας στη μεγάλη κατηγορία. Σε αυτό συνετέλεσε η εξαγορά της ομάδας το 2010 από τον βαθύπλουτο Μαλαισιανό μεγιστάνα Βίνσεντ Ταν (εξέχων μέλος της λίστας “Forbes”, με εκτιμώμενη περιουσία 1,3 δισ. δολάρια), ο οποίος με το που ανέλαβε συγκρούστηκε με όλες τις παραδόσεις της Κάρντιφ! Εν μια νυκτί άλλαξε το κλασικό μπλε χρώμα της φανέλας σε κόκκινο, καθώς και το παραδοσιακό σήμα της ομάδας, από το μπλε χελιδόνι (bluebird) σε έναν κατακόκκινο ουαλικό δράκο. Οι λόγοι καθαρά επιχειρηματικοί, αφού ο Ταν επιδιώκει να κάνει το μεγάλο άνοιγμα στην τεράστια αγορά της Ασίας. Τα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού των δύο αντιπάλων έγιναν άμεσα αισθητά, αφού το αυριανό παιχνίδι θα παρακολουθήσουν, πέρα από τους 28.000 οπαδούς εντός του Κάρντιφ Σίτι Στείντιουμ, πολλά εκατομμύρια τηλεθεατών από 220 διαφορετικές χώρες. Άλλωστε, το χρήμα στην Πρέμιερ Λιγκ ρέει άφθονο, με την άνοδο της Σουόνσι το 2011 να είχε υπολογιστεί σε 58 εκατομμύρια λίρες όφελος στην τοπική οικονομία, με το νούμερο να έχει φυσικά πολλαπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φετινά κέρδη των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια λίρες!
Όπως φαίνεται, ο κόκκινος δράκος βρυχάται και πάλι, καθώς η Ουαλία μπαίνει πλέον για τα καλά στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Η προϊστορία των μονομάχων
Αγώνες: 105
Νίκες Κάρντιφ: 43
Νίκες Σουόνσι: 35
Πρώτο ντέρμπι: Ισοπαλία 1-1 στην έδρα Βετς Φιλντ της Σουόνσι (Σεπτέμβριος 1912)
Πιο πρόσφατο: Νίκη 0-1 της Κάρντιφ στο Λίμπερτι Στέιντιουμ της Σουόνσι (Φεβρουάριος 2011).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/