Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΣΑΠ

Published

on

Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ μετά τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος είναι μία από τις κρίσιμες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Μια ματιά στην ατζέντα του ΔΣ (στην οποία έχουν προσκληθεί κι οι νεοφώτιστες, ΑΕΚ και ΑΕ Κομοτηνής) αρκεί για να το καταλάβει κανείς καθώς θα συζητηθούν:
-Επικύρωση της βαθμολογίας αγωνιστικής περιόδου 2017-18.
-Συμμετοχή ομάδων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα 2018-19.
-Αναβάθμιση των ρόλων των Κομισαρίων και θέματα διαιτησίας.
-Αγωνιστικά πρόστιμα.
-Αριθμός αλλοδαπών αθλητών.
-Χορηγίες.
-Τηλεοπτικά θέματα, συνεργασία με ΕΡΤ Α.Ε.
-Αλλαγές νομικού καθεστώτος ΕΣΑΠ και ΤΑΑ σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο.
-Αδειοδοτήσεις 2018.
-Νομικά και άλλα θέματα.
-Eνημέρωση, αποφάσεις για την δραστηριότητα της Volley League Associations (VLA) όπου πρόσφατα έγινε μέλος της ΕΣΑΠ.

Και μόνο η αναφορά στο καυτό ζήτημα του αριθμού των αλλοδαπών αθλητών αρκεί για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του ΔΣ, καθώς πέρσι τέτοια εποχή η ΕΣΑΠ είχε αποφασίσει να ζητήσει αύξηση των κοινοτικών για να ακολουθήσει το σίριαλ που ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Μόνο που όπως αναφέρει και η προκήρυξη του πρωταθλήματος που έληξε, η απόφαση για 5 κοινοτικούς ισχύει μόνο για φέτος, αλλά το σημαντικό στοιχείο στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι άλλο. Κι έχει να κάνει με την Υπουργική απόφαση του 2014 του Γιάννη Ανδριανού, με την οποία οι αλλοδαποί αθλητές στην βόλεϊ λιγκ αυξήθηκαν από 3 σε 4, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ (και είχε δοθεί ως “αντάλλαγμα” για την εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης).
Εκείνη η συμφωνία είχε διάρκεια δύο ετών, αλλά λόγω της καθυστερημένης εφαρμογής της αδειοδότησης, πήρε παράταση μέχρι το 2018.
Ουσιαστικά όμως από την επόμενη σεζόν επιστρέφουμε στο καθεστώς των τριών ξένων (Υπουργική απόφαση Μπιτσαξή τον Αύγουστο του 2010) κι εδώ αρχίζουν τα… ζητήματα.
Πέρσι η ΕΣΑΠ ήθελε να περάσουν οι 5 κοινοτικοί για τρία χρόνια, αλλά η σθεναρή αντίσταση του ΠΑΣΑΠ έφερε την πρόταση της ΕΟΠΕ για μονοετή εφαρμογή.
Κι ένα χρόνο αργότερα η Ομοσπονδία δύσκολα θα μπορέσει να ψηφίσει ξανά υπέρ της αύξησης των ξένων αθλητών…
Κι αν οι ξένοι είναι το δέντρο, το δάσος από πίσω έχει να κάνει με την αλλαγή καθεστώτος των ΤΑΑ, τα χορηγικά και τα τηλεοπτικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, προβλέπεται η μετατροπή των ΤΑΑ σε ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και όχι σε κάποια άλλη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας. Αν όντως ισχύει αυτό, τα πράγματα απλοποιούνται γιατί οι ΙΚΕ μπορούν να έχουν ακόμη και 1 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και οι πρόεδροι-μέτοχοι-εταίροι δεν θα κινδυνεύουν με κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας (παρά μόνο αν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο). Από κει και πέρα θα έχουν ξεχωριστό ΑΦΜ από το Ερασιτεχνικό σωματείο (με τα χρέη να τους ακολουθούν διαχρονικά) και γενικότερα θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη οργάνωση.
Στα χορηγικά με τον ΟΠΑΠ εδώ και μια εξαετία να μειώνει κάθε χρόνο το ποσό, είναι ένα ερωτηματικό αν συνεχίσει να υπάρχει, ενώ στα τηλεοπτικά η λογική λέει ότι και πάλι ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα “καθαρίσει” για να μείνει το πρωτάθλημα στην ΕΡΤ (και με τα 250 χιλιάρικα που έδωσε φέτος), με την ελπίδα ότι του χρόνου πέρα από τις μεταδόσεις θα υπάρχει τουλάχιστον και μια εκπομπή…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/