Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Μάρτυρας του βόλεϊ

Published

on

Η απίστευτη ιστορία της νεαρής Ιρανο-Βρετανίδας Γκοντσέχ Γκαβαμί συνεχίζει να συγκλονίζει την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, καθώς η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις για αποφυλάκισή της. Το έγκλημά της; Ένας αγώνας βόλεϊ.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Μπορεί κάποιος, εν έτει 2014, να συλληφθεί και να εγκλειστεί στη φυλακή απλά και μόνο επειδή προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ; Αν είναι γυναίκα από το Ιράν, τότε ναι. Η 25χρονη φοιτήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου συνελήφθη στις 20 Ιουνίου μαζί με άλλες γυναίκες, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης για να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ των εθνικών ομάδων ανδρών του Ιράν και της Ιταλίας, στο πλαίσιο του γουόρλντ λιγκ. Από τότε κρατείται επί 103 ημέρες, 41 εκ των οποίων σε απομόνωση, στην περιβόητη φυλακή Εβίν της ιρανικής πρωτεύουσας, παραδοσιακό τόπο «μαρτυρίου» για χιλιάδες αντιφρονούντες του θεοκρατικού καθεστώτος. Αιτία, ένας αναχρονιστικός όσο και παράλογος νόμος που κρατάει από το 1979, ο οποίος απαγορεύει αυστηρά στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρικών ομάδων (από το 2012 και αγώνες βόλεϊ) σε δημόσιους χώρους.

Όπως ήταν φυσικό, τόσο η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB), όσο και η ΔΟΕ έσπευσαν να ζητήσουν την αποφυλάκιση της Γκαβαμί, στέλνοντας σχετικές επιστολές στην κυβέρνηση της χώρας της, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. «Το πρόβλημα στο Ιράν είναι πολύ ξεκάθαρο και είμαι ενάντιος σε ό,τι συμβαίνει», δηλώνει ο πρόεδρος της FIVB, δρ. Άρι Γκράτσα. «Έγραψα μία επιστολή στον πρόεδρο του Ιράν (Χασάν Ρουχανί), ζητώντας του να επανεξετάσει την κατάσταση και να απελευθερώσει την κοπέλα. Δεν έχω λάβει όμως ακόμη καμία απάντηση, αλλά ούτε και η ΔΟΕ που επίσης απέστειλε επιστολή στην Ολυμπιακή επιτροπή του Ιράν. Γιατί να συλλάβεις κάποιον που απλώς ήθελε να διασκεδάσει;», αναρωτήθηκε ο 71χρονος Βραζιλιάνος.

Η Γκαβαμί συμπλήρωσε 12 ημέρες σε απεργία πείνας και χθες δικάστηκε σε μία σύντομη διαδικασία 90 λεπτών με την κατηγορία της «προπαγάνδας εναντίον του καθεστώτος», και όχι της απλής παρακολούθησης του αγώνα βόλεϊ. Ο αδερφός της Γκοντσέχ, Ιμάν, που ζει στο Λονδίνο, δημιούργησε μία διαδικτυακή αίτηση με τον τίτλο «Φέρτε την αδερφή μου στο σπίτι, #FreeGhonchehGhavami», προκειμένου να ασκήσει πίεση στο ιρανικό καθεστώς, έχοντας συγκεντρώσει ήδη πάνω από 600.000 υπογραφές.

Η απόφαση αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να προειδοποιεί τους συνηγόρους που παραστάθηκαν να μη διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με τη δίκη στα ΜΜΕ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/