Connect with us

STORY

Προβληματικά Μουντιάλ

Published

on

Το παγκόσμιο κύπελλο δεν είναι ξένο σε… μπελάδες παντός τύπου, όπως αποδεικνύει η 84χρονη ιστορία του θεσμού.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Οι πρώτες διοργανώσεις απονέμονταν από τα συνέδρια της ΦΙΦΑ δια ορισμού. Η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη ήταν τα ποδοσφαιρικά επίκεντρα της εποχής, όμως τις δύο ηπείρους χώριζε ο Ατλαντικός ωκεανός και επίπονο ταξίδι 3 εβδομάδων με το πλοίο! Έτσι, το 1920 στην Ουρουγουάη πήραν μέρος μόλις 4 ευρωπαϊκά έθνη, ενώ τα δύο επόμενα (1934 και 1938) διεξήχθησαν σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα. Αυτό προκάλεσε την οργή των Λατινοαμερικάνων, αφού είχαν την εντύπωση ότι η τοποθεσία θα εναλλασσόταν ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Έτσι οι Αργεντινή και Ουρουγουάη μποϊκόταραν το γαλλικό Μουντιάλ του 1938, αναγκάζοντας τη ΦΙΦΑ να προβεί στην κυκλική απονομή της διοργάνωσης.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τη διοργάνωση για 12 χρόνια, μέχρι το 1950 και το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Και επειδή όπως φαίνεται η ιστορία κάνει κύκλους, και τότε οι διοργανωτές αντιμετώπισαν κατασκευαστικά προβλήματα, μην καταφέρνοντας να ολοκληρώσουν τα έργα στην ώρα τους. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο «μαύρος τελικός» του Μαρακανά να διεξαχθεί ενώ στις κερκίδες υπήρχαν ακόμη σκαλωσιές!

Οι προετοιμασίες για το Μουντιάλ της Χιλής το 1962, σημαδεύτηκε από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τον Μάιο του 1960. Ενώ όλα πήγαιναν κατ’ ευχή, ο Εγκέλαδος χτύπησε αλύπητα με έναν σεισμό 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά! Οι βλάβες που προκλήθηκαν στις εθνικές υποδομές ήταν τεράστιες, όμως χάρη στην εμπνευσμένη καθοδήγηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Κάρλος Ντίτμπορν, ο οποίος έμεινε στην ιστορία με τη φράση «Επειδή δε μας απέμεινε τίποτα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το ξαναχτίσουμε», η Χιλή ανέκαμψε σε χρόνο ρεκόρ.

Το Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966 σημαδεύτηκε από την κλοπή του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ» (της προηγούμενης έκδοσης, με τη θεά Νίκη), τρεις μήνες πριν τη σέντρα. Το αγαλματίδιο είχε κλαπεί από μία γυάλινη προθήκη στην κεντρική αίθουσα της εκκλησίας Μεθοδιστών στο Γουεστμίνστερ, όπου εκτίθετο για λόγους προώθησης της διοργάνωσης. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε για την ανεύρεσή του ήταν μνημειώδες. Τελικά ο από μηχανής θεός του Μουντιάλ ήταν… τετράποδος, και τον έλεγαν Πικλς! Το συμπαθές μόνγκρελ ξετρύπωσε το πολύτιμο λάφυρο σε μία γειτονιά του Λονδίνου, τυλιγμένο μέσα σε εφημερίδες, μυρίζοντας πίσω από τη ρόδα ενός αυτοκινήτου. Η ρέπλικα που είχε κατασκευαστεί κατ’ εντολή της αγγλικής ομοσπονδίας, σε περίπτωση που το αυθεντικό κύπελλο δεν βρισκόταν, βρίσκεται σήμερα στο Μάντσεστερ, στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της χώρας.

Η διοργάνωση του 1986 ανατέθηκε άρον-άρον στο Μεξικό, παρόλο που η ίδια χώρα είχε διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και το 1970! Αιτία ήταν η αποτυχία της Κολομβίας (που είχε αναλάβει αρχικά την τιμή) να αντεπεξέλθει οικονομικά στο βάρος της αποπεράτωσης των απαιτούμενων έργων.

Ίσως στην πιο αμφιλεγόμενη επιλογή όλων των εποχών, η παγκόσμια ομοσπονδία απένειμε τη διοργάνωση του 2022 στο βαθύπλουτο εμιράτο του Κατάρ. Και σχεδόν 10 χρόνια πριν ακουμπήσουν μπάλα οι παίκτες, τα ουκ ολίγα προβλήματα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον Σεπ Μπλάτερ: ημερομηνία διεξαγωγής τον χειμώνα ή μέσα στο καυτό αραβικό καλοκαίρι, μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου», παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με τη γνωστή υπόθεση Ζαχίρ Μπελούνις κ.α. συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/