Connect with us

STORY

Γεννήστε το φθινόπωρο

Published

on

Θα θέλατε το παιδί σας να γίνει κάποτε Ολυμπιονίκης, αθλητής παγκόσμιας κλάσης ή έστω καλύτερο στα σπορ από τα υπόλοιπα παιδιά; Η λύση υπάρχει και είναι πολύ απλή: γεννήστε το φθινόπωρο!

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου του Έσεξ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal Of Sports Medicine, η οποία φέρει τον τίτλο “Athletic Performance and Birth Month: Is the Relative Age Effect More than just Selection Bias?” (Αθλητικές επιδόσεις και μήνας γέννησης: Είναι το φαινόμενο της σχετικής ηλικίας κάτι περισσότερο από απλή μεροληψία επιλογής;).

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μήνας γέννησης επηρεάζει την απόδοση σε τρία τεστ σωματικών λειτουργιών (καρδιοαναπνευστικής αντοχής, δύναμης λαβής και ισχύος του κάτω μέρους του σώματος), τόσο στα παιδιά, όσο και κατ’ επέκταση στους ενήλικες. Μελετώντας 8.550 μαθητές μεταξύ 10-16 ετών από 26 δημόσια σχολεία του Έσεξ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά είχαν γεννηθεί τον μήνα Νοέμβριο διέθεταν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα δύναμης και φυσικής κατάστασης γενικότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, και ειδικά σε σχέση με εκείνα που ήταν γεννημένα κατά τους θερινούς μήνες (ιδίως τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο). Επιπλέον, όπως προέκυψε από τα συγκριτικά στοιχεία που διατηρούσαν τα μαιευτήρια στο αρχείο τους, τα μωρά του Οκτωβρίου ήταν αρκετά ψηλότερα, βαρύτερα και περισσότερο μυώδη κατά την ημέρα της γέννησής τους από όλα τα υπόλοιπα, πλην εκείνων που είχαν γεννηθεί τον Σεπτέμβριο και φυσικά τον Νοέμβριο.

Η εξήγηση που έδωσαν οι Βρετανοί επιστήμονες ήταν απλή: τα βρέφη που γεννιούνται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες επωφελούνται από τη μακρύτερη έκθεσή τους στη βιταμίνη D (γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου”) κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, το οποίο είναι και το πλέον καθοριστικό όσον αφορά την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος στον άνθρωπο. Αυτό εξηγεί τον λόγο που τα μωρά του Οκτωβρίου γεννιούνται κατά κανόνα μεγαλύτερα, μιας και οι μαμάδες τους απολαμβάνουν τη μέγιστη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δηλαδή μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Έτσι αυτή είναι μία πολύ πιθανή αιτία που τα… φθινοπωρινά μωρά τους τείνουν να αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, αποκτώντας σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και δυνατότητα ταχύτερης επιτάχυνσης, δηλαδή σημαντικότατες δεξιότητες στον χώρο του αθλητισμού.

Πάντως ένα αναπάντεχο, όσο και ενδιαφέρον, εύρημα του πειράματος είχε να κάνει και με την οικονομική κατάσταση των παιδιών ανάλογα με τον μήνα γέννησής τους. Συγκεκριμένα, τα ισχυρότερα παιδιά, των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, προέρχονταν κατά κανόνα από οικογένειες πλουσιότερες απ’ ό,τι εκείνες των παιδιών που είχαν γεννηθεί τους άλλους μήνες. Μία εικασία των ερευνητών -χωρίς να μπορεί βεβαίως να αποδειχθεί- αναφορικά με το γεγονός είναι ότι οι πιο εύρωστοι οικονομικά γονείς φροντίζουν να προγραμματίζουν την ημερομηνία γέννησης των “βλασταριών” τους, προκειμένου να του προσφέρουν μία καλύτερη αφετηρία στη ζωή.

Αν λοιπόν θέλετε η παιδική ομάδα του γιου ή της κόρης σας να μην έχει αντίπαλο, και ίσως κάποτε να τους καμαρώσετε στο ψηλότερο σκαλί κάποιου βάθρου, θα ήταν καλό να ρίξετε μία ματιά στον… ζωδιακό κύκλο των ίδιων αλλά και των συναθλητών τους, όπως ακριβώς δηλαδή και ο Αργεντινός προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος έχει ωστόσο μία αδυναμία στους Διδύμους!

Διάσημοι αστέρες του φθινοπώρου
Αλεξάντερ Καρέλιν (παλαιστής, Ρωσία, 19/9/1967)
Σερένα Γουίλιαμς (τενίστρια, ΗΠΑ, 26/9/1981)
Κέβιν Ντουράντ (καλαθοσφαιριστής, ΗΠΑ, 29/9/1988)
Ίαν Θορπ (κολυμβητής, Αυστραλία, 13/10/1982)
Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (τενίστρια, Τσεχοσλοβακία, 18/10/1956)
Πελέ (ποδοσφαιριστής, Βραζιλία, 23/10/1940)
Ντιέγκο Μαραντόνα (ποδοσφαιριστής, Αργεντινή, 30/10/1960)
Νάντια Κομανέτσι (γυμνάστρια, Ρουμανία, 12/11/1961)
Ράιαν Γκιγκς (ποδοσφαιριστής, Ουαλία, 29/11/1973)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/