Connect with us

STORY

Στον παράδεισο η χειρότερη

Published

on

Προπονητής στη χειρότερη ομάδα στον κόσμο. Μία θέση που κανείς δε θα ήθελε. Όταν όμως η χειρότερη ομάδα στον κόσμο βρίσκεται σε έναν επίγειο παράδεισο όπου το καλοκαίρι είναι 365 μέρες το χρόνο με μέση θερμοκρασία τους 29 βαθμούς, το ξανασκέφτεσαι. Κάπως έτσι κατέληξε στην εθνική ομάδα των νήσων Τερκς και Καΐκος, ο Βρετανός δάσκαλος Μάθιου Γκριν.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ο Γκριν ήταν ποδοσφαιριστής της Χαλ. Όμως οι επιδόσεις του δεν ήταν τέτοιες που θα έκαναν την ομάδα να τον κρατήσει. Στη συνέχεια αποφάσισε να επικεντρωθεί στις σπουδές του και να γινει δάσκαλος. Κάπως έτσι βρέθηκε στις Μπαχάμες αναζητώντας δουλειά σε κάποιο σχολείο. Βρήκε αυτό που ήθελε στο σχολείο Τεμπλ Κρίστιαν, όπου εκτός από δάσκαλος έγινε και προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας των κοριτσιών. Κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα σχολείων από το 2001 μέχρι το 2007, ενώ για δύο σεζόν έπαιξε και ο ίδιος ποδόσφαιρο στην τοπική Γκράσχοπερς.
Το 2007, διάβασε μια αγγελία σύμφωνα με την οποία τα νησιά Τερς και Καΐκος έψαχναν προπονητή για την εθνική τους ομάδα. Αμέσως απάντησε και μετακόμισε από τις Μπαχάμες για να αναλάβει τη χειρότερη ομάδα του κόσμου, δηλώνοντας στο βιογραφικό του, πως εκτός από τη σχολική ομάδα των κοριτσιών έχει υπάρξει και προπονητή σε ομάδα… μιας παμπ στο Χαλ.

Τα νησιά Τερκς και Καΐκος βρίσκονται στην Καραϊβική, περίπου 700 χιλιόμετρα από την ακτή του Μαϊάμι. Είναι Βρετανική επαρχία και ο πληθυσμός τους μετά βίας φτάνει τους 30.000 κατοίκους από τους οποίους το 1/3 είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 τουρίστες τα επισκέπτονται, ενώ θεωρούνται από τους πιο ακριβούς προορισμούς της Καραϊβικής. Ο μεγαλύτερος αθλητής που έχουν αναδείξει, είναι Ντελάνο Γουίλιαμς ο οποίος το 2012 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής νέων στα 200μ. στον στίβο. Φυσικά ο Γουίλιαμς αγωνίζεται πλέον με την ομάδα της Βρετανίας.

Φτάνοντας στα νησιά Τερκς και Καΐκος, ο Γκριν αντίκρυσε παραλίες που δεν είχαν ούτε στις Μπαχάμες, με τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά και καταπράσινα τοπία. Αντί όμως να ξαπλώνει στις παραλίες και να απολαμβάνει δροσερές πίνα κολάδες, αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει την ομάδα των νησιών, ως τη χειρότερη του κόσμου. Φυσικά αποδέχθηκε το σπίτι που του παραχωρήθηκε και πρόκειται για μια εξωτική βίλα περιτριγυρισμένοι από φοίνικες, με θέα τον ωκεανό.

Το εγχείρημα του Γκριν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στα νησιά υπάρχουν μόνο έξι ομάδες στις οποίες οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι αλλοδαποί υπάλληλοι ξενοδοχειακών μονάδων. Ο συνολικός αριθμός των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα των νησιών, είναι… 25. Φυσικά υπάρχουν και ταλαντούχοι νεαροί οι οποίοι όμως επιλέγουν να αποδεχθούν υποτροφίες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το μεγαλύτερο… αστέρι των Τερκς και Καΐκος, είναι ο Γκάβιν Γκλίντον. Ένας 34χρονος επιθετικός ο οποίος αγωνίζεται στη Μικάντο Ναμ Ντίνχις. Μιας βιετναμέζικης ομάδας, β’ κατηγορίας. Ο Γκλίντον είναι ο πρώτος σκόρερ της εθνικής, με τέσσερα γκολ σε οκτώ συμμετοχές.

Να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των μελών της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίου, είναι 209. Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκονται τρεις ομάδες με μηδέν βαθμούς αξιολόγησης. Η εθνικές του Μπουτάν, του Σαν Μαρίνο και των νήσων Τερκς και Καΐκος. Το Μπουτάν βρίσκεται στη νότια Ασία και έγινε μέλος της ΦΙΦΑ το 2000 και από τότε έχει κερδίσει τρία από τα 40 παιχνίδια που έχει δώσει. Το Σαν Μαρίνο, είναι παλαιότερο μέλος, αλλά από τα 118 παιχνίδια, εχει κερδίσει μόλις ένα. Το 2004, κόντρα στο Λίχτεσταϊν με 1-0. Όσον αφορά την ομάδα των νήσων Τερκς και Καΐκος, είναι μέλος της ΦΙΦΑ από το 1996 και την πρώτη της νίκη τη σημείωσε το 2006 επί των νήσων Κάιμαν. τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει δώσει αγώνα καθώς δεν συμπληρώνει τον αριθμό των παικτών που χρειάζεται. Τελευταία αναμέτρηση, το 2011 κόντρα στις Μπαχάμες, από τις οποίες ηττήθηκε 10-0…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/