Connect with us

EDITORIAL

Τα κέρδη από το ντέρμπι

Published

on

Μπορεί σε ένα ντέρμπι που υπάρχει ένας νικητής να αναδεικνύονται και οι δύο κερδισμένοι; Κι, όμως, μπορεί! Το ντέρμπι του Σαββάτου (2/11) στο “Απόστολος Νικολαΐδης” έληξε με το τρίποντο να προστίθεται στη βαθμολογία του Ολυμπιακού, αλλά με οφέλη και για τους δύο “αιώνιους”. Με κέρδη, πάνω στα οποία μπορούν να επενδύσουν πράσινοι και ερυθρόλευκοι στην πορεία της σεζόν. Έστω και αν είναι διαφορετικοί οι στόχοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Διότι στο τριφύλλι εξακολουθούν να μαθαίνουν, όπως υπογράμμισε μετά από τη λήξη του ντέρμπι ο Γιάννης Αναστασίου, ενώ στον Πειραιά νοιάζονται μόνο για να περνούν το μήνυμα ότι παραμένουν μπροστά από κάθε άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Εμπιστοσύνη και στήριξη
Το χειροκρότημα που πήραν οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τους οπαδούς τους στη λήξη του ντέρμπι αποτέλεσε επιβράβευση για την προσπάθειά τους. Αλλά και ένδειξη στήριξης. Είναι το σημαντικότερο κέρδος για το τριφύλλι, το οποίο προσπαθεί να χτίσει μία νέα ομάδα. Κάθε νέος παίκτης θέλει να αντιλαμβάνεται ότι απολαμβάνει του κόσμου, ότι έχει στο πλευρό του τους οπαδούς. Αν και με τους λίγους ανεγκέφαλους, οι “πράσινοι” θα στερηθούν τον κόσμο τους στα επόμενα ματς. Το δεύτερο κέρδος για τον Πααθηναϊκό ήταν η αυτοπεποίθηση που απέκτησαν οι νεαροί παίκτες. Καταδικασμένους τους είχαν όλοι πριν από την έναρξη του ντέρμπι. Αλλά οι πιτσιρικάδες είδαν στα μάτια τον αντίπαλό τους. Διεκδίκησαν τη νίκη. Στις λεπτομέρειες γνώρισαν την ήττα, αλλά ήταν σαφές σε κάθε φάση ότι οι νεαροί παίκτες πίστευαν πως μπορούσαν. Και με την ίδια νοοτροπία θα πάνε στον δεύτερο γύρο στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Μέντες
Είχε χαρακτηριστεί “αδύναμος κρίκος” και ο Γιάννης Αναστασίου δεχόταν σκληρή κριτική επειδή τον εμπιστευόταν. Αλλά ο πρώην μέσος του Άγιαξ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στην Ελλάδα. Ήλεγξε απόλυτα την κυκλοφορία στη μεσαία γραμμή, εγκλώβισε τους Φουστέρ και Σαβιόλα, ενώ βοήθησε στο μαρκάρισμα του Μήτρογλου, όταν ο
επιθετικός του Ολυμπιακού έβγαινε εκτός περιοχής. Κυρίως, όμως, ο Μέντες ήταν αλάνθαστος στην κυκλοφορία της μπάλας. Αν είχε βάλει και το γκολ στο 43΄, θα γινόταν το νέο είδωλο στον Παναθηναϊκό.

Τριανταφυλλόπουλος
Του χρέωσε ο Γιάννης Αναστασίου το γκολ του Μήτρογλου, ενώ έχασε και μία εξαιρετική ευκαιρία. Αλλά είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός αποκτάει ένα εξαιρετικό δεξί μπακ χάρη στην επιμονή του προπονητή του να μετακινήσει τον Τριανταφυλλόπουλο. Αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματά του και απέναντι στον Φουστέρ και στον Κάμπελ, αλλά και στον Βάις. Με σημαντικές προωθήσεις και συμμετοχή στην ανάπτυξη με καλές εμπνεύσεις. Στα υπέρ του ότι έπαιζε συνήθως με τη μία.

Ρισβάνης
Όταν ο Σαβιόλα πήγε προς την πλευρά του, ο πιτσιρικάς του Παναθηναϊκού είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις. Περιόρισε τον Αργεντινό σε μία απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Μεγαλύτερη εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ρισβάνης επιχειρούσε να ανοίξει το παιχνίδι με κάθετες πάσες. Άλλοτε μακρινές στην πλάτη των Μανωλά, Σιόβα και άλλοτε πιο
κοντινές για τους Πράνιτς, Ζέκα. Δικαιώνει και αυτός τον Αναστασίου για την επιμονή του να τον καθιερώσει.

Μπορεί και στην… κόλαση
Το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού είναι η δυνατότητά του να αντέχει στις καυτές έδρες. Από τον αγώνα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, η ποδοσφαιρική πιάτσα εξέφραζε την αμφιβολία της για το αν μπορούσαν οι “ερυθρόλευκοι” να σταθούν όρθιοι σε γήπεδα που η ανάσα των οπαδών αγγίζει τον σβέρκο των ποδοσφαιριστών. Στο “Απόστολος Νικολαϊδης”, όμως, ο Μίτσελ και οι παίκτες έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις. Επίσης απέδειξε ο Ολυμπιακός ότι δεν βολεύεται με την ισοπαλία ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και την έδρα. Ακόμα και στη Λισαβόνα διεκδίκησε τη νίκη μετά από την ισοφάριση της Μπενφίκα. Δεν συμβιβάζονται οι Πειραιώτες και η νοοτροπία τους παραπέμπει σε μεγάλη ομάδα. Πάμε, όμως, και στα ατομικά κέρδη. Τι οφέλη αποκόμισε ο Ολυμπιακός από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Σαλίνο
Ο Βραζιλιάνος κυριάρχησε στη δεξιά πτέρυγα για περίπου μισή ώρα. Χωρίς βοήθεια από τον Κάμπελ, ο Σαλίνο ανέβηκε πολλές φορές και αν ολοκλήρωνε τις τελικές πάσες του ή τις σέντρες του, τότε θα γινόταν ο άνθρωπος του αγώνα.

Χολέμπας
Ξεπέρασε τις φοβίες στα ντέρμπι. Ο διεθνής αριστερός μπακ πέρασε δύσκολες ώρες την προηγούμενη σεζόν απέναντι στον Παναθηναϊκό και όχι μόνο. Το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου, όμως, τα πήγε εξαιρετικά, αν και άργησε να πάρει τις επιθετικές πρωτοβουλίες.

Σάμαρης
Ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά και του ντέρμπι. Ξόρκισε τους εφιάλτες των μεγάλων αγώνων. Ο πρώην μέσος του Πανιωνίου δικαίωσε απόλυτα τον Μίτσελ που τον εμπιστεύθηκε από την αρχή της σεζόν, αλλά και επειδή τον στήριξε στις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν τους αγώνες με Παρί και την Άντερλεχτ.

Οι χαμένοι
Όσο για τους χαμένους του ντέρμπι, αγωνιστικά θα τους βρούμε στα πρόσωπα των Μπεργκ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και σε εκείνο του Κάμπελ από την άλλη πλευρά. Οι μεγάλοι χαμένοι, όμως, ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Σάββας Θεοδωρίδης. Για άλλη μία φορά θέλησαν να γίνουν εκείνοι οι πρωταγωνιστές του ντέρμπι. Να πάρουν κομμάτι από τη δόξα
των παικτών. Λες και ζηλεύουν όταν οι τηλεοπτικοί φακοί φεύγουν από πάνω τους…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/