Connect with us

STORY

Το θαύμα του Φιλαθλητικού

Published

on

Μια μικρή ομάδα από το Ζωγράφου, ο Φιλαθλητικός, μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε από το Α τοπικό της Αθήνας να χάσει την άνοδό του στην Α1 για ένα σουτ και μέσα σε λίγες μέρες, την βδομάδα που ολοκληρώνεται, ακούστηκε από την Πυλαία ως το Μιλγουόκι.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Ο Φιλαθλητικός είναι μια κυψέλη μπάσκετ, μια κυψέλη αθλητισμού. Είναι μια ομάδα γειτονιάς, που όμως έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα από τις υπόλοιπες, στηρίζοντας εμπράκτως κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που άλλοι δεν ασχολούνται: τους μετανάστες.
Ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Σμυρλής, είχε αποφασίσει εδώ και χρόνια ως προσωπικό “πιστεύω” να στηρίξει παιδιά μεταναστών, που είχαν προβλήματα έως και επιβίωσης στην Ελλάδα. Θέλησε να σταθεί δίπλα σε μια μερίδα ανθρώπων που για κάποιους άλλους αποτελούσε και αποτελεί… ταμπού.

Ο Φιλαθλητικός ήταν η ομάδα που έβαλε στο πρόγραμμά της, από τις ακαδημίες μέχρι το ανδρικό τμήμα, παιδιά Αφρικανών μεταναστών και όχι μόνο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ο Φιλαθλητικός προσέφερε στο ελληνικό μπάσκετ τον Γιάννη Αντετονκούμπο, ο οποίος τον Ιούνιο επιλέχθηκε στο Νο15 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπακς, βρίσκεται ήδη στο Μιλγουόκι και ξεκίνησε την προσπάθειά του να καθιερωθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου κι ας είναι ακόμα 19 ετών.

Ο Αντετονκούμπο ήταν αυτός που κυρίως έκανε γνωστό τον Φιλαθλητικό παγκοσμίως. Δεν είναι όμως μόνο αυτός που αναδείχθηκε από το πρόγραμμα του Φιλαθλητικού, ομάδα που εδρεύει στο Ζωγράφου.
Την περασμένη Τετάρτη ο 22χρονος Νίκος Γκίκας έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας, αγωνιζόμενος με την φανέλα του Άρη και μάλιστα σε ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας. Πρώτος σκόρερ και πασέρ της ομάδας που πέρσι διεκδίκησε την άνοδό της στην Α1, ο Γκίκας επιλέχθηκε από τον Βαγγέλη Αγγέλου, που τον πιστεύει πολύ και αποκτήθηκε από τον Άρη έναντι μόλις 5.000 ευρώ, γιατί αυτό ήταν το μπάι άουτ.

Λίγη ώρα πριν το ντεμπούτο του Γκίκα σε ένα Άρης – ΠΑΟΚ, ένας άλλος παίκτης του Φιλαθλητικού έπαιρνε το “βάπτισμα του πυρός” σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Χρήστος Σαλούστρος δόθηκε μεταγραφή (έναντι 15.000 ευρώ) στον Πανιώνιο και ήδη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον έχει βάλει το rotation των κυανέρυθρων.
Μέλος της περσινής ομάδας του Φιλαθλητικού ήταν και ο γιος του Βαγγέλη Αγγέλου, ο Γιώργος Αγγέλου, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για σπουδές στην Αμερική, παίρνοντας υποτροφία μέσω του μπάσκετ στο πανεπιστήμιο Σεντ Φράνσις. Ο Αγγέλου είναι διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες.

Εκτός του Γιάννη Αντετονκούμπο, υπάρχουν και άλλα δύο αδέλφια. Ο μεγαλύτερος Θανάσης, γεννημένος το 1993, ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει μια θέση στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, το NBDL, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στον Φιλαθλητικό τη φετινή χρονιά.
Ο μικρότερος αδελφός της οικογένειας, Κώστας, είναι γεννημένος το 1998, έχει ύψος 1,90μ., ανήκει στην ομάδα και φέτος θα κάνει τα πρώτα του βήματα ως μέλος του ανδρικού και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, είναι μεγαλύτερο ταλέντο ακόμα και από τον Γιάννη που φοράει στους Μπακς την φανέλα με το Νο34, που φορούσε ο Ρέι Άλεν!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/