Connect with us

STORY

Το μουσείο του μπάσκετ

Published

on

Στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ υπήρχε μόνιμα μια μεταλλική πινακίδα ψηλά στις κερκίδες. “Η ΧΑΝ εφεύρε το μπάσκετ το 1891”. Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Πρωτοπόρο σωματείο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πρωτοπόρο σωματείο και τώρα, καθώς εγκαινιάζει το Μουσείο της για το Μπάσκετ. Είναι το πρώτο μουσείο μπάσκετ που θα υπάρχει στην Ελλάδα και φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να το κάνει η ΧΑΝΘ.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected] follow me @George_Siridis
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
amiridiskostas.tumblr.com

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι το μουσείο βρίσκεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Αδελφότητας, εκεί όπου για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόταν το θρυλικό ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Εκεί όπου πέρασαν όλες οι μεγάλες δόξες του παρελθόντος, όλοι αυτοί που έχτισαν το μπάσκετ για να το απογειώσει αργότερα – σε επαγγελματικό πλαίσιο – ο Νίκος Γκάλης και οι υπόλοιποι σύγχρονοι θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ.
Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ θα φιλοξενήσει αρχικά 65 εκθέματα, μεταξύ αυτών το ιστορικό πρώτο ταμπλό, ασπρόμαυρο και ξύλινο, από το ανοικτό γήπεδο, οι χειροκίνητοι μετρητές του σκορ, τα περίφημα τουρνικέ, δεκάδες τρόπαια, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα αθλητών που τίμησαν την φανέλα της ΧΑΝΘ.
Παρόντες στα εγκαίνια θα είναι όλες οι δόξες της “μάνας μπάσκετ”, που βρίσκονται εν ζωή. Ο Θόδωρος Ροδόπουλος, ο Λάκης Τσάβας, ο Γιώργος Τρόντζος, ο Μιχάλης Γιαννουζάκος που εκτελεί από φέτος χρέη τεχνικού διευθυντή στα τμήματα μπάσκετ, ο Γιωργής Μπουσβάρος και πολλοί άλλοι.
Όλες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις θα πάρουν το όνομα του Μίμη Τσικίνα. Η σάλα του γυμναστηρίου θα ονομαστεί “Συμεών Μαυροσκούφης”. Το Μουσείο θα έχει το όνομα του Λιούις Ρις, του Αμερικανού απόφοιτου από το Σπρίνγκφιλντ, μαθητή του Τζέιμς Νάισμιθ που ήρθε στην Ελλάδα και έμαθε το μπάσκετ στα μέλη της ΧΑΝΘ το 1919. Το ιστορικό κλειστό γήπεδο στο κλασικό κτίριο της Αδελφότητα θα πάρει το όνομα του Τάκη Ταλιαδώρου. Η ΧΑΝΘ τιμάει την ιστορία της, τιμάει το μπάσκετ, γιατί είναι η ιστορία του μπάσκετ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/