Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Φοβού τους Δαναούς…

Published

on

Η ιστορική αναμέτρηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κόστα Ρίκα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς , με την αντίπαλό μας να δηλώνει πανέτοιμη να γράψει ιστορία. Ωστόσο παρά τη διάχυτη αισιοδοξία τους, οι Κοσταρικανοί εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα αποκρυπτογραφήσουν τον γρίφο που αποτελεί η αρμάδα του Φερνάντο Σάντος…

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

“Quien dijo miedo?” («Ποιος είπε φόβος;»). Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση υποδέχεται τον αναγνώστη η ιστοσελίδα της Κοσταρικανής εφημερίδας “The Tico Times” στο Facebook, έχοντας για φόντο το στιγμιότυπο του χρυσού γκολ του Μπράιαν Ρουίζ με κεφαλιά, κόντρα στην Ιταλία του Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Σίγουρα πάντως όχι οι Κοσταρικανοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον αγώνα της ερχόμενης Κυριακής κόντρα στην Εθνική μας, ως μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για να γράψουν και πάλι ιστορία, για πρώτη φορά μετά το 1990. Κι αν κρίνουμε από το κλίμα ευφορίας και εθνικής ανάτασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της μικρής χώρας των 4.500.000 ψυχών, η λέξη φόβος είναι μάλλον άγνωστη έννοια.
Ενδεικτικές της υπέρμετρης αισιοδοξίας των ανθρώπων της «πλούσιας ακτής» ενόψει του κρίσιμου ματς για τη φάση των «16» είναι οι δηλώσεις των ποδοσφαιριστών της, οι οποίοι με μία φωνή δηλώνουν: «Δεν μας ικανοποιεί η πρόκριση από τους ομίλους»! Ζώντας επί δεκαετίες με τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις σχετικά με τα κατορθώματα της χρυσής γενιάς του μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, επιθυμία όλων στους «Τίκος» είναι να γίνει επιτέλους η υπέρβαση, μέσω της πρόκρισης στα προημιτελικά της φετινής διοργάνωσης. Και όπως φαίνεται, το εμπόδιο της Ελλάδας, δεν δείχνει ικανό να τους τρομάξει. Πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, όταν η μικροσκοπική Κόστα Ρίκα, Νο. 28 στην παγκόσμια κατάταξη της ΦΙΦΑ, όχι απλά κατάφερε να επιβιώσει από τον επονομαζόμενο «όμιλο του θανάτου», κόντρα στις βαριές φανέλες της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Ουρουγουάης, αλλά το κατάφερε με στιλ και άνεση, τερματίζοντας αήττητη στην πρώτη θέση, με δύο νίκες και μία ισοπαλία! «Ποια Ελλάδα;», θα μπορούσαν λοιπόν να λένε κάλλιστα οι αντίπαλοί μας, κατά το… δικό μας, ελληνικότατο «Ποια Κόστα Ρίκα τώρα;».
Πέρα όμως από τον οπαδικό χαβαλέ, που αντηχεί ίσως τις ενδόμυχες σκέψεις των οπαδών, δεν υφίσταται καμία απολύτως διάθεση υποτίμησης της ελληνικής ομάδας από πλευράς της “La Sele” («η επίλεκτη»). Αυτό είναι εμφανές από τις δηλώσεις των ανθρώπων της Κόστα Ρίκα, οι οποίοι μπορεί μεν να θεωρούν ότι η Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος που θα μπορούσε να τους τύχει στη φάση των «16», ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με το άγνωστο που κρύβει ο «Δούρειος Ίππος» της Εθνικής μας.
«Είχαμε ασχοληθεί με την Κολομβία και την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά τελικά συνέβη το λιγότερο αναμενόμενο. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα, για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Ειδικά πάντως στις αντεπιθέσεις, η Εθνική Ελλάδας “σκοτώνει”…», δήλωσε χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοσταρικανής ομοσπονδίας ο αμυντικός μέσος της Σαπρίσα, Γέλτσιν Τεχέδα. «Ο Τζόελ Κάμπελ που έπαιξε στην Ελλάδα μας έχει πει σε γενικές γραμμές τι πρέπει να προσέξουμε και μας έχει επισημάνει ότι το επίπεδο των Ελλήνων είναι δυνατό», πρόσθεσε ο 22χρονος διεθνής.
Από την πλευρά του, ο 31χρονος αμυντικός Μάικλ Ουμάνια Κοράλες, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να κρατήσει χαμηλούς τόνους, παρά τις πρόωρες θριαμβολογίες ορισμένων συμπατριωτών του: «Είναι περίεργο. Μέχρι τώρα θεωρούμασταν η Σταχτοπούτα και τώρα είμαστε μεταξύ των φαβορί! Πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος για να μη χάσουμε από τα μάτια μας τους στόχους μας…».
Όπως και να’ χει, οι αντίπαλοί μας προετοιμάζονται πυρετωδώς με το μυαλό τους σε όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς σήμερα προπονήθηκαν στις εκτελέσεις πέναλτι, «για παν ενδεχόμενο», όπως τόνισε ο 24χρονος μέσος της Ρόζενμποργκ, Κρίστιαν Γκαμπόα. «Βρισκόμαστε στους ‘16’ και πρέπει να ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματα, την πίεση του παιχνιδιού και την Ελλάδα, που είναι μία ομάδα περίπλοκη. Θα πρέπει να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα και να είμαστε ήρεμοι, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το ο,τιδήποτε. Η λέξη-κλειδί είναι η υπομονή», συμπλήρωσε με νόημα ο Γκαμπόα.
Η πόλη Ρεσίφε περιμένει με ανυπομονησία και ενδιαφέρον τους δύο μονομάχους, σε μία αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο γοητευτικά αουτσάιντερ, που ελάχιστοι φαντάζονταν ότι θα προέκυπτε από τις διασταυρώσεις των ομίλων τους. Κι όμως, οι δύο «ταπεινές» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με συνολικό πληθυσμό που μετά βίας φτάνει τα 15 εκατομμύρια ανθρώπους είναι ακόμη εδώ, έχοντας… κουνήσει το μαντήλι σε παραδοσιακές υπερδυνάμεις όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αγγλία. Άλλωστε για χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, το απίστευτο κατόρθωμα της Ελλάδας πριν από 10 χρόνια στο EURO της Πορτογαλίας αποτέλεσε πρότυπο και φάρο αισιοδοξίας σχετικά με το που μπορείς να φτάσεις, όταν πιστεύεις σε κάτι με όλη τη δύναμη της ψυχής σου.
Όπως λέει άλλωστε και μία παροιμιώδης φράση της Κόστα Ρίκα, “Hágase famoso”– Γίνε κάποιος…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/