Connect with us

STORY

Φόρμουλα 1 στο πανί

Published

on

Είναι αλήθεια ότι η Φόρμουλα 1 δεν έχει κερδίσει μέχρι σήμερα την… pole position όσον αφορά την παρουσία της στο κινηματογραφικό πανί.

Κι αυτό γιατί παρά την τεράστια απήχησή του, το πιο εντυπωσιακό σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν έχει μέχρι σήμερα να επιδείξει κάποια ταινία που να αξίζει πραγματικά να ασχοληθείς μαζί της (με εξαίρεση ορισμένα καταπληκτικά ντοκιμαντέρ, όπως το «Senna»).

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το «Rush», η πολυαναμενόμενη ταινία των Ρον Χάουαρντ και Πίτερ Μόργκαν, την οποία ήδη συνοδεύουν ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Το έργο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της πιο συναρπαστικής, κατά πολλούς, σεζόν του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, πίσω στο μακρινό 1976.

Με φόντο την σέξι και χλιδάτη «χρυσή εποχή» των 70s, το «Rush» διηγείται το χρονικό μίας από τις σπουδαιότερες κόντρες όλων των εποχών στα σιρκουί. Κεντρικά πρόσωπα του δράματος είναι ο αυστριακός θρύλος Νίκι Λάουντα και ο ομόσταυλός του στην ομάδα της Φεράρι, ο άγγλος πλέιμποϊ Τζέιμς Χαντ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες και τον τρόπο ζωής των δύο άσπονδων φίλων, μέσα και έξω από τις πίστες. Από τη μία πλευρά, ο σοβαρός, μεθοδικός, σχεδόν «σπασίκλας» Λάουντα και από την άλλη ο αλητάκος, επαναστάτης και αδιόρθωτος γυναικάς Χαντ ήταν αυτό που λέμε η μέρα με τη νύχτα και ένας πραγματικός εφιάλτης για τους ιδιοκτήτες της εμβληματικής «Σκουντερία» από το Μαρανέλο, που… τόλμησε να τους κάνει το κεντρικό της δίδυμο οδηγών.

Το τρέιλερ της ταινίας

[youtube id=”dA3XN54J8nY” width=”620″ height=”360″]

Η προσήλωση του Χάουαρντ στις λεπτομέρειες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με τον αμερικανό σκηνοθέτη να μεταφέρει μαεστρικά την αληθινή αίσθηση των ηρώων του στην οθόνη: η ατίθαση ξανθιά χαίτη του Χαντ, τα χαρακτηριστικά δόντια κουνελιού του Λάουντα, ακόμη και το μουστάκι του Κλέι Ρεγκατσόνι είναι δοσμένα στην εντέλεια. Δεν μιλάμε φυσικά για την αποτύπωση του feeling της εποχής, η οποία είναι αριστοτεχνική: παντελόνια-καμπάνα, καπέλα, αχαλίνωτος ερωτισμός, τα μοντέλα, τα χρώματα, ακόμη και οι αριθμοί των αυτοκινήτων αποπνέουν… 70s!
Πέρα όμως από την εμφάνιση, το «Rush» έχει και την ουσία, καθώς φέρνει στην επιφάνεια πολλές άγνωστες πτυχές του παρασκηνίου της εποχής, δίνοντας έμφαση στην πολιτική που ακολουθούσε η ηγεσία της F1, στους αποκλεισμούς και τις τιμωρίες των ομάδων, καθώς και στις έντονες συζητήσεις των ειδικών εκείνης της εποχής, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και της οδήγησης σε extreme καιρικές συνθήκες. Σε πρώτο πλάνο είναι φυσικά η προσωπική βεντέτα των δύο οδηγών, με όλες τις λοβιτούρες, τα πάθη και τις αναπάντεχες… στροφές της εκρηκτικής τους σχέσης, δοσμένα με πλοκή που πραγματικά καθηλώνει.

Οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών εξετάζονται σε βάθος, κάνοντας από την αρχή εμφανείς τις αδυναμίες τους και τις κραυγαλέες διαφορές στη φιλοσοφία ζωής τους, η οποία αποτυπωνόταν και στον τρόπο που οδηγούσαν: ο βαρετός στη ζωή του Λάουντα, έβρισκε διέξοδο και νόημα μέσα από τη δουλειά και τις επιτυχίες του στις πίστες, σε αντίθεση με τον πραγματικό ροκ σταρ Χαντ, ο οποίος ένιωθε ως πηγή ευχαρίστησης όχι τον προορισμό, αλλά το ίδιο το ταξίδι…

Δες την γιατί:
• Βλέπεται το ίδιο άνετα τόσο από πωρωμένους… μύστες της Φόρμουλα 1, όσο και από παντελώς άσχετους με το αντικείμενο σινεφίλ.
• Είναι απίστευτα ρεαλιστική, με ορισμένες εκπληκτικές σκηνές άγριας οδήγησης στα όρια.
• Σε βάζει στο κλίμα της θρυλικής αντιπαλότητας, μαθαίνοντάς σου ταυτόχρονα πολλά.Η ταινία κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αύριο (19/9).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/