Η συνομιλία μου με έναν από τους βασικότερους συνεργάτες του Βασίλη Σεβαστή ήταν εξόχως αποκαλυπτική! Επιχειρώντας να εισέλθω στο παρασκήνιο της …προετοιμασίας των εκλογών του ΣΕΓΑΣ ο άνθρωπος που επί σειρά ετών ήταν τα «αυτιά και μάτια» του ισχυρού προσώπου της ομοσπονδίας ήταν καταιγιστικός!
του Θοδωρή Σαλαντή
«Ο Βασίλης Σεβαστής δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει το μεγάλο δώρο που του έκανε ο Αυγενάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη του αθλητισμού πού βρίσκονται επί σειρά ετών στο τιμόνι των αθλητικών ομοσπονδιών δεν περίμεναν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα οργανώσουν τις εκλογές στις ομοσπονδίες τους. Ανέμεναν από μέρα σε μέρα την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να ορίσει προσωρινή διοίκηση που θα πήγαινε σε αρχαιρεσίες την ομοσπονδία».
Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο! Ο συνομιλητής μου είναι πάνω απ’ όλα φίλαθλος και είναι αλήθεια ίτι έχει κουραστεί από όλο αυτό το παιχνίδι εξουσίας. «Εμείς είμαστε εδώ για να προάγουμε τον αθλητισμό να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά αλλά και τους πρωταθλητές να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο. Να στηρίξουμε τα σωματεία μέσα σε ένα ξεκάθαρο και υγιές πλαίσιο. Αυτό δηλαδή που κάνει τώρα ο Αυγενάκης. Δεν μπορεί να βάζουμε απέναντί μας τον υπουργό, την κυβέρνηση, γενικότερα το κράτος που μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια και μας χρηματοδοτεί τόσα χρόνια. Δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε καρέκλες τρεις δεκαετίες να αρνούνται να παραδώσουν την ηγεσία σε νέους που μάλιστα έχουν διαπρέψει στο χώρο. Δεν γίνεται όλοι εμείς να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το τσουνάμι που έχει σηκωθεί και βρίσκεται απέναντί μας. Είναι δυνατόν όλοι οι Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, η αφρόκρεμα της ομοσπονδίας μας να στηρίζει την Κελεσίδου και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα, να ζητάμε από τα σωματεία μας να σταθούν απέναντι στην υποψηφιότητα της Ολυμπιονίκου».
Στην προκειμένη περίπτωση σε ότι αφορά στον ΣΕΓΑΣ ο Βασίλης Σεβαστής είναι γεγονός ότι δεν πτοείται από όλα αυτά. Ξεδίπλωσε την δική του προσωπική πολιτική αρνούμενος να παραχωρήσει το ελάχιστο. Το πρώτο βήμα για να κατορθώσει να έχει τον έλεγχο του ΣΕΓΑΣ και την επόμενη μέρα ήταν μελετημένο.
Προχώρησε σχεδιασμένα σε μία μετωπική επίθεση κατά του υφυπουργού αθλητισμού. Άρχισε να τον κατηγορεί για κομματικές παρεμβάσεις, για προσπάθεια άλωσης των ομοσπονδιών όχι τόσο για να συσπειρώσει δίπλα του και πίσω του τα στελέχη του χώρου αλλά για να τον αποδυναμώσει πολιτικά. Ο Αυγενάκης προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες, οι οποίες έφτασαν στο χείριστο επίπεδο (τον είπε μέχρι και «Ασλανίδη» συγκρίνοντας τον με τον υπουργό της χούντας) για να αμυνθεί φόρεσε το κοστούμι της αστικής ευγένειας. Άρχισε να συμπεριφέρεται με το «σεις και με το σας» σε ανθρώπους που έχουνε …φάει υφυπουργούς και υπουργούς στα 20-30 χρόνια που βρίσκονται στις ηγεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Προκειμένου λοιπόν να μην κατηγορηθεί για κομματικό κράτος και να δείξει ότι οι ομοσπονδίες λειτουργούν ελεύθερα και δημοκρατικά τους έδωσε χώρο. Άφησε το γήπεδο σε εκείνους που ο ίδιος έχει καταγγείλει για πλείστα όσα στην πολύχρονη σταδιοδρομία τους στις ομοσπονδίες. Ενώ η θητεία τους έληξε τον Οκτώβριο την παρετεινε για να διοργανώσουν τις εκλογές όταν και όποτε αυτές γίνουν. Πώς το λέει ο λαός «άφησαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Ένα δεύτερο μεγάλο στρατηγικό λάθος του υφυπουργού αθλητισμού είναι το ότι δεν αντιλήφθηκε ότι λύκοι δεν υπάρχουν μόνο στις ομοσπονδίες αλλά και στο ίδιο το υπουργείο! Οι οποίοι έχουν σταθεί στην είσοδο και έχουν υποδεχθεί επί σειρά ετών δεκάδες υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Και μία μέρα πάλι μπροστά στην ίδια πόρτα τους αποχαιρετούσαν! Αυτά τα στελέχη είχαν δημιουργήσει – και έχουν- σχέση ζωής πολυεπίπεδη με τους αιώνιους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών. Και δύσκολα μπορείς να χαλάσεις χατίρι σε ένα φίλο που έρχεται από τα παλιά και σε συνδέουν τόσα…
Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στον ελληνικό αθλητισμό, και δεν είναι άλλο από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, κινδυνεύσε να υπονομευθεί από λάθος κινήσεις του εμπνευστή του. Που φοβήθηκε μην τον κατηγορήσουν για κομματικό κράτος, ποιον αυτόν που πράγματι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση επιχειρεί να νοικοκυρέψει τον αθλητισμό, να βάλει σε τάξη όλο το οικοδόμημα.
Μα υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα κομματικοποίησης και άλωσης μιας ομοσπονδίας από τον Βασίλη Σεβαστή, την περίοδο που ανέτρεψε τον Μολυβά και πήρε τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ; Τοτε χρησιμοποίησε τα πάντα, έχοντας ως γραφείο του το γραφείο του υφυπουργού αθλητισμού, του οποίου ήταν διευθυντής. Με κάθε μέσο και τρόπο κατάφερε να ελέγξει τα σωματεία και να αναδειχθεί πρόεδρος στο ΣΕΓΑΣ.
Ο Βασίλης Σεβαστής αυτή την ανέλπιστη extra περίοδο της θητείας του υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εργάζεται για την προετοιμασία των ομάδων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος χρησιμοποιεί την δυναμική που του δίνει η θέση του ΣΕΓΑΣ για να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις εκλογές. Επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης ω ένας αγωνιστής που διώκεται από …την επάρατο δεξιά, έτσι ώστε πίσω από αυτή τη μάχη να κρύψει τις χρόνιες παθήσεις που η διοίκηση του επέφερε στην ομοσπονδία.
Απέναντι σε όλη αυτή την άρρωστη πρακτική η Τασούλα Κελεσίδου και η ομάδα της προσπαθούν με αξιοπρέπεια και ευθύνη να αποτελέσουν το αύριο του ελληνικού στίβου. Έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα στα σωματεία και θεωρούν βέβαια τη νίκη στην επόμενη αναμέτρηση. Με χαμόγελο αντιμετωπίζουν τα όσα διαδίδει ο ΣΕΓΑΣ περί παρεμβάσεων του Αυγενάκη στην εκλογική «Είναι κρίμα να μην έχουν καταλάβει ότι εμείς ερχόμαστε στην ομοσπονδία για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε. Η πορεία ζωής μας, η διαδρομή μας είναι ξεκάθαρη. Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να πάψει να αποτελεί υπόθεση του ενός, πρέπει να σταματήσει να ανήκει σε μία ομάδα που συμπεριφέρεται με ιδιοκτησιακά κριτήρια» είναι το σχόλιο.
Οι εκλογές του ΣΕΓΑΣ είναι βέβαιο ότι δεν θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Το μητρώο των σωματείων δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς καθημερινά προστίθενται και νέα στον κατάλογο αυτών, που φέρουν την επίσημη αναγνώριση. Είναι και ο κορονοϊός που αποτρέπει ούτως ή άλλως κάθε σκέψη για εκλογές εν μέσω lockdown και πανδημίας. Το Πότε θα γίνουν είναι άγνωστο αυτή την ώρα. Αλλά αν, λεω αν, υποτεθεί ότι η πανδημία δεν ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες τι θα γίνει; Θα συνεχίσει να ασκεί διοίκηση ένα διοικητικό συμβούλιο που έχει προ μηνών απολέσει και ολοκληρώσει τον κύκλο της δημοκρατικής του ανάδειξης στην ηγεσία;
Μήπως έφτασε η ώρα το υφυπουργείο αθλητισμού να δημιουργήσει συνθήκες ισονομίας απέναντι στην κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας πού είναι οι εκλογές; Εκτιμώ ότι η προσωρινή διοίκηση πού θα πάει τον ΣΕΓΑΣ εκλογές είναι μονόδρομος!