Connect with us

EDITORIAL

Ένα μεγάλο φάουλ

Published

on

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μοιράζονται αθλητικά βραβεία για τους κορυφαίους της χρονιάς. Σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις γίνονται γκάφες, αστοχίες ακόμα και απρέπειες. Φέτος την αρχή έκαναν η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Διαβάζοντας προοσεχτικά τη λίστα διαπίστωσα μία μεγάλη απουσία. Πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του Μάκη Καλαρά. Θα βραβευθούν 43 εξαιρετικοί αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι πέτυχαν αξιοσημείωτα πράγματα σε διεθνές επίπεδο. Ο κάθε ένας από αυτούς (δίχως εξαίρεση) μας έκανε περήφανους. Δεν περίμενα φυσικά τη συγκεκριμένη λίστα για να μάθω τα κατορθώματα αυτών αλλά και όλων των υπολοίπων παιδιών που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ. Να ‘ναι καλά ο Αριστομένης Νικολόπουλος, έχω μάθει (μαζί με τους αναγνώστες μας) τα πάντα για όλα αυτά τα παιδιά.
Από τη συγκεκριμένη λίστα λοιπόν, είναι απαράδεκτο να απουσιάζει το όνομα του Μάκη Καλαρά. Η επίσημη δικαιολογία των υπεύθυνων, είναι πως βραβεύονται μόνο όσοι κατέκτησαν μετάλλιο έστω και σε κάποιο διεθνές τουρνουά ή σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ. Σε καμία από τις δύο κατηγορίες δε βρίσκεται ο τρομερός Γιάννης Χατζήμπεης που έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που ολοκληρώνει το Ironman. Σπουδαίο επίτευγμα και ορθώς βραβεύεται.

Το ότι στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, υπήρχε άνθρωπος για να σηκώσει την ελληνική σημαία (σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμφανιζόμασταν ως χώρα στην τελετή έναρξης) μάλλον δεν έχει σημασία για την ΕΠΕ… Απαράδεκτο.
Το ότι ο Μάκης Καλαράς έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας ΑμεΑ που συμμετείχε σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και ένας από τους 14 σε ολόκληρο τον κόσμο που το έχουν καταφέρει, μάλλον δε σημαίνει τίποτα για την ΕΠΕ.
Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι ο Μάκης (όπως και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης) δεν θεωρείται «μαύρο πρόβατο» για την επιμονή του να συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, με τον ΣΕΓΑΣ να χρησιμοποιεί δικαιολογίες που δεν ισχύουν σε κάνεναν άλλον μαραθώνιο του κόσμου, για να αποκλείσει τους ΑμεΑ με τα χειρήλατα. Φέτος ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης στάθηκε στο πλευρό των διοργανωτών του Μαραθώνιου. Μια εντελώς λάθος κίνηση.

Η προσωπική φιλία με τον Μάκη, δεν έχει επηρεάσει στο παραμικρό την άποψη μου στο συγκεκριμένο θέμα. Όταν πρόκειται για έναν αθλητή που έχει πετύχει τόσα πολλά και μάλιστα δίχως την παραμικρή βοήθεια από την ΕΠΕ ή την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, η κρίση είναι αντικειμενική. Πόσο μάλιστα όταν ο λόγος γίνεται για έναν αθλητή που οι δραστηριότητες του δεν περιορίζονται στον αθλητισμό και έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.

Υπάρχουν μέρες μπροστά μας, προκειμένου αυτή η γκάφα, αστοχία ή απρέπεια (ας το πει ο καθένας όπως θέλει) να διορθωθεί. Άλλωστε, η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της ΕΠΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο… διορθώσεων.

Σημείωση: ΕΠΕ σημαίνει, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και όχι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

ΥΓ. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), όσον αφορά τη βράβευση των συναδέλφων δημοσιογράφων που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω τίποτα με τους συγκεκριμένους συναδέλφους, όμως η επιλογή τους έχει να κάνει κατά βάση με τα μέσα τα οποία εκπροσωπούν, προκειμένου η εκδήλωση να τύχει προβολής από αυτά. Ατυχώς, η ΕΠΕ και η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, αγνόησαν τον δικό μας Αριστομένη Νικολόπουλο. Έναν ΑμεΑ δημοσιογράφο ο οποίος καλύπτει καθημερινά όλα τα αθλήματα και όλες τις διοργανώσεις. Ακόμα και αυτές που ΕΠΕ και ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, αγνοούν. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Αριστομένης και το Sportsfeed.gr συμπεριφέρονται στα ΑμεΑ ισότιμα με τους αρτιμελείς αθλητές και αθλήτριες και οι Έλληνες φίλαθλοι επιτέλους ανακάλυψαν ότι υπάρχουν και αυτοί οι αθλητές. Όχι ότι θα αλλάξει η ζωή μας αν τιμηθεί ο Αριστομένης. Η αναγνώριση του έργου του από όλους τους ΑμεΑ είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση. Αλλά είναι αυτό το γαμώτο…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/