Τον πρώτο διεθνή αγώνα αξιολόγησης με τις τρεις ομάδες του Ποστιλιόνε ετοιμάζεται να διοργανώσει στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά η ΕΚΟΦΝΣ. Πρόκειται για αγώνα από τον οποίο θα προκύψει η προ-Ολυμπιακή ομάδα Ελλάδας, Σερβίας και Ρωσίας, ωστόσο όσον αφορά την ελληνική ομάδα, τα κριτήρια είναι αδιαφανή.
Διαβάζοντας προσεχτικά την προκήρυξη της ΕΚΟΦΝΣ, προκύπτουν, αρκετά σημεία τα οποία κρίνουμε ότι χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Με το γεγονός πως στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο Ποστιλιόνε έχει φέρει άλλες δύο ομάδες, ευθέως ανταγωνιστικές στην ελληνική στις οποίες ο ίδιος είναι τεχνικός σύμβουλος, θα ασχοληθούμε σε επόμενο ρεπορτάζ.
Τεχνικά κριτήρια επιλογής
Σε ότι αφορά τα αναφερόμενα στη προκήρυξη τεχνικά κριτήρια επιλογής των αθλητών/τριων, η βασική παρατήρηση είναι ότι όσο και να προσπαθήσει κάποιος, δεν μπορεί να γίνει πιο υποκειμενικός στα κριτήρια αξιολόγησης.
Τα κριτήρια για άλλη μία φορά έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δηλαδή δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το πρωτόκολλο επιλογής των αθλητών/τριών. Επιβάλλονται αποκλεισμοί συμμετοχής, όπως για παράδειγμα η προηγούμενη συμμετοχή σε κοινόβιο της Εθνικής ομάδας που δεν προσδιορίζεται σαφώς (χρονικά, virtual ή μή κλπ). Τα τεστ αξιολόγησης με εργόμετρα των αθλητών, υπο την επίβλεψη προπονητών της ομοσπονδίας, στα σωματεία δεν λαμβάνονται υπόψη ξανά. Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα στίβου όπου ο αγώνας είναι ξεκάθαρος, με εκκίνηση και τερματισμό, με σταθερή απόσταση 2000 μέτρων και ελάχιστη επίδραση της διαιτησίας στο αποτέλεσμα. Για πολλοστή φορά, δεν είναι ξεκάθαρη η αξιολόγηση που αφορά την θέση τερματισμού και κατάταξης δηλαδή προκαθορίζεται ότι μπορεί να επιτύχεις μια καλύτερη θέση στον αγώνα αλλά αυτή να αναιρεθεί από άλλα κριτήρια λιγότερο αντικειμενικά, γεγονός τουλάχιστον άδικο, αν όχι… ύποπτο. Μόνο γενικότητες, κριτήρια που δεν αφορούν σε κατάταξη, επιλογές για συμφέρουσες συνθέσεις πληρωμάτων κατά τη δεύτερη αγωνιστική ημέρα και αοριστίες όπως η έκφραση «θα ληφθούν υπόψιν οι γνωστές πληροφορίες πληρωμάτων», επίσης αοριστίες σε ότι αφορά τις συνθέσεις των πληρωμάτων (σελ. 4 δημιουργία διπλών – τετραπλών – τετρακώπων).
Ενεργειακή κατανάλωση
Πώς ορίζεται το κριτήριο της ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο είναι παντελώς άγνωστο στην ελληνική προπονητική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κανένας υπεύθυνος της ΕΚΟΦΝΣ (προπονητής, έφορος, μέλος ΔΣ) δεν έχει ποτέ απαντήσει σε επανειλημμένα ερωτήματα των σωματείων στην ερώτηση «τι αντιπροσωπεύει η ενεργειακή κατανάλωση» και δεν έχουν δοθεί ποτέ αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το κριτήριο της ενεργειακής κατανάλωσης και πως αυτή τελικά βοηθάει την αξιολόγηση και ιδιαίτερα όταν αναφέρει ότι πρέπει να είναι καλή (για παράδειγμα όταν υπολογίζεται πχ στο 90% ή στο 98% είναι καλή;).
«Τεχνική» της Εθνικής ομάδας
Με έκπληξη διαβάσαμε, επίσης, ότι ζητείται από τα σωματειακά πληρώματα να έχουν την τεχνική της Εθνικής ομάδας, τεχνική η οποία δεν έχει εκ των προτέρων καθοριστεί, ούτε και έχει ανακοινωθεί ποτέ στα σωματεία σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ. Σε κανένα συνέδριο της FISA δεν έχει αναφερθεί ποτέ ότι οι κωπηλάτες μιας τετρακώπου, για παράδειγμα, είναι υποχρεωτική ανάγκη να έχουν ακριβώς την ίδια τεχνική, απλά αναφέρεται ότι πρέπει να είναι συγχρονισμένοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η προπόνηση με τη Εθνική ομάδα στο παρελθόν
Προκύπτει δηλαδή ότι σε περίπτωση που οι αθλητές/τριες δεν έχουν προπονηθεί με την εθνική ομάδα στο παρελθόν αποκλείονται από το δικαίωμα συμμετοχής. Πως είναι δυνατόν να μην έχουν εκπαιδευτεί να κωπηλατούν με την τεχνική της Εθνικής ομάδας (δελ. 14) αφού ήδη απαιτείται, σε άλλο σημείο της προκήρυξης, να έχουν κάνει στο παρελθόν προπόνηση με τους Εθνικούς προπονητές; Μιλάμε φυσικά πάντα για την αφρόκρεμα των Ελλήνων κωπηλατών, διεθνούς επιπέδου όλοι και με παγκόσμιες διακρίσεις και αναφέρεται ξεκάθαρα στη προκήρυξη ότι εάν θεωρηθεί ότι δεν έχουν αποδεκτή (από το τεχνικό σύμβουλο) τεχνική κωπηλασίας, τότε ο τεχνικός σύμβουλος δύναται να αναιρέσει τη θέση κατάταξης και όχι μόνο να δώσει προνόμια δευτέρου στο τρίτο πλήρωμα αλλά και να αποκλείσει από τη συνέχεια της διαδικασίας το δεύτερο πλήρωμα.
Ειδική επιτροπή διεθνών επικεφαλής προπονητών των εθνικών ομάδων
Πραγματικά έχουμε επανειλημμένα εκπλαγεί από όλες αυτές τις γενικότητες και τις αοριστίες καθώς και όλα όσα συμβαίνουν και διαδραματίζονται με τις αξιολογήσεις των αθλητών. Δημιουργείται επιτροπή διεθνών επικεφαλής προπονητών των εθνικών ομάδων των τριών κρατών που συμμετέχουν, η οποία θα αποφασίζει για ειδικές περιπτώσεις. Αναρωτιόμαστε πώς καθορίζονται αυτές τις ειδικές περιπτώσεις και πως τελικά θα προσμετρηθεί η ψήφος του Ποστιλιόνε, που είναι προπονητής και τεχνικός σύμβουλος και στις τρεις ομάδες; Ακόμη χειρότερα, ο Ποστιλιόνε, είναι ο τεχνικός σύμβουλος και των τριών ομάδων, όπου οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θέλουν να διεκδικήσουν την πρόκριση για την προ-Ολυμπιακή ομάδα κωπηλασίας και όταν θα ψηφίζει θα είναι με την ελληνική, τη ρωσική ή την σερβική.
Είναι προφανές, ότι πρόκειται για προσχηματική προκήρυξη αγώνων, με δεδομένο ότι οι πολλαπλοί προβλεπόμενοι αποκλεισμοί συμμετοχής αποκλίνουν σαφώς από το στόχο του αγώνα και τους διεθνείς κανονισμούς, όπως επίσης και την ουσία του αθλητισμού δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα αξιολόγησης σε οποίο αθλητή και αθλήτρια θεωρεί το σωματείο του ότι έχει τα προσόντα να προκριθεί στην προ-Ολυμπιακή ομάδα.
Συνεπώς, αποκλείει το όνειρο συμμετοχής στούς Ολυμπιακούς Αγώνες για πολλούς Έλληνες κωπηλάτες που έχουν προπονηθεί σκληρά γι’ αυτό και με μία απλή ανάγνωση γίνεται ξεκάθαρο ότι η προκήρυξη όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τις αξίες του Ολυμπισμού αλλά σαφώς τις καταστρατηγεί.