Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Μάχη για τη +1 Ολυμπιακή θέση στο Βαρέζε

Published

on

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της World Rowing για τη διαδικασία πρόκρισης για το Τόκιο η Ελλάδα έχει δικαίωμα μόνο για ακόμα μία quota place στην προ-Ολυμπιακή ευρωπαϊκή ρεγκάτα του Βαρέζε που θα γίνει τον Απρίλιο.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο στην κωπηλασία αποτελείται από τρεις φάσεις, το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στο Λιντς της Αυστρίας, τις ηπειρωτικές προ-Ολυμπιακές ρεγκάτες (μόνο για τα μονά σκιφ και τα διπλά σκιφ ελαφρών βαρών) και την τελική προ-Ολυμπιακή ρεγκάτα στη Λουκέρνη της Ελβετίας (διαθέσιμες θέσεις σε 14/14 κατηγορίες). Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει ήδη μία πρόκριση από το Λιντζ χάρη στο δίδυμο των Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο. Τα ελληνικά πληρώματα θα κυνηγήσουν κι άλλες προκρίσεις στο Βαρέζε της Ιταλίας τον Απρίλιο (ευρωπαϊκή προ-Ολυμπιακή ρεγκάτα, 5-7/04) και στη Λουκέρνη της Ελβετίας το Μάιο (τελική προ-Ολυμπιακή ρεγκάτα, 16-18/05).

Τα δεδομένα για το Βαρέζε

Συγκεκριμένα για την πρώτη ευκαιρία που έχει η Ελλάδα υπάρχουν μόνο 3 διαθέσιμα ευρωπαϊκά εισιτήρια στα σκιφ και 2 στα ελαφριά διπλά σκιφ, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

ΑγώνισμαΑσία/ΩκεανίαΑφρικήΑμερικήΕυρώπη
σκιφ ανδρών5553
ελαφρύ διπλό σκιφ ανδρών3132
σκιφ γυναικών5553
ελαφρύ διπλό σκιφ γυναικών3132

Με βάση όμως τους κανονισμούς υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των προκρίσεων που μπορεί να εξασφαλίσει κάθε χώρα. Την ευκαιρία για προκρίσεις στο Βαρέζε έχουν μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν εξασφαλίσει καμία πρόκριση στο παγκόσμιο του 2019 και αυτές που είχαν εξασφαλίσει μόνο μία.

  • Αυτόματα, εκτός Βαρέζε με >1 εξασφαλισμένες προκρίσεις τίθενται η Λευκορωσία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ελβετία.
  • Με 1 πρόκριση στο παγκόσμιο του 2019, δικαίωμα για αυστηρά ακόμα 1 πρόκριση έχουν δικαίωμα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σερβία και η Ελλάδα.
  • Όσες χώρες δεν έχουν καμία πρόκριση έχουν δικαίωμα να σφραγίσουν 1 θέση, με εξαίρεση την ειδική περίπτωση που δύο πληρώματα τους πάρουν τη 1η θέση σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, οπότε προκρίνονται αμφότερα.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Τα δύο ελληνικά πληρώματα που διεκδικούν με αξιώσεις πρόκριση και κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν θέση στο Βαρέζε είναι η Αννέτα Κυρίδου και ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ. Τα δύο αυτά πληρώματα δε θα αγωνιστούν μόνο για την πρώτη τριάδα της κατάταξης αλλά θα συναγωνιστούν και μεταξύ τους. Το πλήρωμα που θα βρεθεί ψηλότερα στην κατάταξη (εντός πρώτης τριάδας) θα πάρει και την πρόκριση για τη χώρα, ενώ το άλλο θα έχει μία ακόμα ευκαιρία, με μεγαλύτερο συναγωνισμό όμως, στην Λουκέρνη το Μάιο. Σε περίπτωση ίδιας θέσης προβλέπεται ότι η Εθνική Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας αποφασίζει που θα δώσει την πρόκριση (στην προκειμένη η ΕΟΕ).

Σκιφ γυναικών

Η χάλκινη στο ευρωπαϊκό γυναικών και χρυσή στο ευρωπαϊκό Κ23 του 2020, Αννέτα Κυρίδου, θα έχει δύσκολη αποστολή κόντρα σε γνώριμες αθλήτριες αλλά και σε άλλες που… καραδοκούν. Η Αυστρία είχε εξασφαλίσει την 9η και τελευταία πρόκριση στο Λιντς χάρη στη Μαγκνταλένα Λόμπνιγκ, 2η στο ευρωπαϊκό του 2020, οπότε φεύγει από τη μέση. Η Ουκρανή Ντιάνα Ντιμτσένκο (12η στο παγκόσμιο του 2012, 7η στο ευρωπαϊκό του 2020) και η Σέρβα Γιοβάνα Άρσιτς (8η στο ευρωπαϊκό του 2020) είναι δυνατές και θα βρεθούν ξανά στο δρόμο της Κυρίδου μετά το Πόζναν. Το ίδιο κι οι Κλάεσον και Καρπίνεν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αντίστοιχα, που όμως δεν θεωρούνται πολύ ανταγωνιστικές. Το κρυφό χαρτί φαίνεται ότι θα είναι μία Ρωσίδα αθλήτρια που προπονείται επίσης από τον Τζιάνι Ποστιλιόνε και αυτή τη στιγμή είναι στο Σχινιά για προετοιμασία, όπως και η Σέρβα.

Σκιφ ανδρών

Είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι 8/9 Ολυμπιακά εισιτήρια από το παγκόσμιο του 2019 στο Λιντς δόθηκαν σε ευρωπαϊκά πληρώματα. Βάσει των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού του 2020 ο Ντούσκος και ο Βούλγαρος Κρίστιαν Βασίλεφ (6ος στο Πόζναν) έχουν τον πρώτο λόγο για τα 3 διαθέσιμα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο Ισραηλινός Φρίντμαν, ο Σέρβος Μπέντικ και ο Ρώσος Βιαζόβνικ μπορούν επίσης να βρίσκονται ανάμεσα στους ανταγωνιστές του Έλληνα κωπηλάτη. Πάντα υπάρχει και ο έμπειρος 31χρονος Αζέρος Αλεξάντροφ (12ος στο Λιντς) που ήταν 5ος στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, όμως δεν έχει αγωνιστεί μετά το 2019.

Ελαφρύ διπλό σκιφ γυναικών

Από τις χώρες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Βαρέζε η Ελλάδα είχε την καλύτερη παρουσία στο ευρωπαϊκό του Πόζναν το 2020 με την 9η θέση των τις Αναστασιάδου και Φίτσιου και ακολουθούν η Λετονία (11η), η Ρωσία (14η) και η Ουγγαρία (15η). Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται όμως τελείως ανοιχτή γιατί πολλές χώρες έχουν κρυμμένα τα χαρτιά τους και μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούν να αλλάξουν το δίδυμο που θα στείλουν.

Ακολουθεί το επίσημο αρχείο της World Rowing:

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες