Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Βόλεϊ λιγκ: Η ΕΣΑΠ έχει έτοιμα τα σενάρια πιθανής… διακοπής

Published

on

Στις 12 Ιούλιου έκλεισε και τυπικά η περσινή σεζόν (2019-20220), εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει άτυπα η νέα, αλλά ενώ δεν ξέρουμε  τα βασικά η ΕΣΑΠ έχει άλλες προτεραιότητες.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια άτυπη συνεδρίαση του ΔΣ (μέσω τηλεδιάσκεψης) όπου το βασικό θέμα συζήτησης θεωρητικά ήταν η προκήρυξη του πρωταθλήματος, αλλά επί της ουσίας αυτό που συζητήθηκε εκτενώς ήταν το τι θα κάνει η ΕΣΑΠ σε περίπτωση που προκύψει νέα διακοπή λόγω κορωνοϊού.

Κι αυτό αποτυπώνεται στην επιστολή που εστάλη στις ομάδες όπου αναγράφονται ατελείωτα σενάρια, όπου με εξαίρεση ένα (διακοπή του πρωταθλήματος πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου) όλα τα υπόλοιπα κινούνται στη λογική της ανάδειξης πρωταθλητή στα χαρτιά!

Ακούγεται και είναι απίστευτο το γεγονός ότι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, θέλει να αναγράφεται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος πιθανή ανάδειξη πρωταθλητή στα χαρτιά, ΟΤΑΝ ενώ έχουμε φτάσει στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δεν γνωρίζουμε πόσες ομάδες θα συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα, αν θα υπάρχει τηλεοπτικός πάροχος, αν θα υπάρχει χορηγός…

Κι όμως για την ΕΣΑΠ αυτές είναι ανούσιες λεπτομέρειες και η προτεραιότητα (με πρωτοστάτες τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ) είναι να μπορεί να αναδείξει πρωταθλητή αν προκύψει νέα διακοπή λόγω κορωνοϊού.

Διαβάστε λοιπόν τι αναφέρει η ΕΣΑΠ και απολαύστε τη δημιουργική φαντασία των ανθρώπων που ασχολούνται με το επαγγελματικό (;) βόλεϊ στην Ελλάδα:

«Έχοντας ως δεδομένο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ,σε σχέση με την ανακήρυξη ή όχι Πρωταθλήτριας ομάδας,σας παραθέτουμε τις επί της αρχής αποφάσεις που πήραμε χθες στο συμβούλιο μας,με σκοπό να μελετήσετε με προσοχή τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν κατόπιν διακοπής του Πρωταθλήματος με απόφαση Κυβερνητική ή απόφαση της ΕΣΑΠ λόγο πανδημίας.

Εάν υπάρχει κάποια αντίρρηση ή πρόταση που θα βασίζεται στην λογική και φιλοσοφία που αποφασίστηκε ,θα πρέπει να μας κοινοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 21-8-20 αλλιώς εάν δεν υπάρξει θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε.

Εννοείτε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν προτάσεις ή αντιρρήσεις ,θα κοινοποιηθούν στα υπόλοιπα μέλη και θα γίνει ψηφοφορία δια περιφοράς ή εάν χρειαστεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα:

1.Για να στεφτεί πρωταθλήτρια ομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της, η κανονική περίοδος. Εάν δεν ολοκληρωθεί δεν θα έχουμε ανακήρυξη Πρωταθλήτριας ομάδας.

2.Σε περίπτωση που διακοπεί το Πρωτάθλημα κατά την διάρκεια της ημιτελικής φάσης των play off, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες και στα δυο ζευγάρια ,τότε Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που ήταν 1η στην λήξη της κανονικής περιόδου .

3.Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία διακοπής του Πρωταθλήματος, έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες του ζευγαριού 1-4 και την πρόκριση για τους τελικούς έχει πάρει η 1η ομάδα της κανονικής περιόδου, τότε Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η 1η ομάδα της κανονικής περιόδου διότι συμπίπτει με την νικήτρια ομάδα του ζευγαριού 1-4.

4.Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το ζευγάρι 1-4 και προκριθεί η ομάδα 4 για την τελική φάση, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες του ζευγαριού 2-3, τότε Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που έχει τους περισσότερους βαθμούς αφού προσθέσουμε τους βαθμούς της κανονικής περιόδου συν τους βαθμούς που έχει πάρει η κάθε ομάδα που συμμετείχε στην ημιτελική βάση, υπολογίζοντας την κάθε νίκη με 3 βαθμούς. (αυτό το σενάριο είναι πρόταση)

Για παράδειγμα εάν προκριθεί η ομάδα 4 στους τελικούς και έχει κερδίσει δυο αγώνες στην ολοκληρωμένη ημιτελική φάση, θα έχει πάρει + 6 βαθμούς οι οποίοι θα προστεθούν στους βαθμούς που είχε κατά την λήξη της κανονικής περιόδου.

Εάν οι 6 βαθμοί που θα προστεθούν στην βαθμολογία της 4ης ομάδας δεν υπερβαίνουν τους βαθμούς της 1ης ή 2ης ή 3ης ομάδας της κανονικής περιόδου, τότε Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που έχει τους περισσότερους βαθμούς.

Μπορεί δηλαδή η 1η ομάδα ακόμη και εάν έχει χάσει την πρόκριση στην τελική φάση από την 4η ,να ανακηρυχθεί Πρωταθλήτρια διότι κατά την κανονική περίοδο οι βαθμοί που είχε, υπερβαίνουν τους βαθμούς που πήραν όλες οι υπόλοιπες ομάδες από την ημιτελική φάση συν την κανονική περίοδο.

5.Στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί το ζευγάρι 1-4 και προκριθεί η ομάδα 4 και παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες του ζευγαριού 2-3 με πρόκριση της ομάδας 2, τότε  Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται η ομάδα 2 δηλαδή η πλησιέστερη ομάδα προς την 1η ομάδα της κανονικής περιόδου, που έχει προκριθεί για τους τελικούς.

6.Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που από το ζευγάρι 2-3 προκριθεί η ομάδα 3 και παράλληλα έχει προκριθεί για τους τελικούς η ομάδα 4, δηλαδή Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα 3

7.Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η ημιτελική φάση δηλαδή έχουν προκριθεί οι δυο ομάδες της τελικής φάσης και διακοπεί το Πρωτάθλημα, τότε ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια, η ομάδα που προκρίθηκε στους τελικούς και είναι πιο κοντά στην 1η θέση της κανονικής περιόδου.

8.Στην περίπτωση που άρχισαν οι τελικοί αγώνες (αυτό ισχύει για τα Πρωταθλήματα με 9 η 10 ομάδες διότι στους 8 μετρά η βαθμολογία) και διακοπεί το Πρωτάθλημα μετά την διεξαγωγή του 1ου αγώνα, Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται η ομάδα βάσει του 7.

9.Σε περίπτωση που έχουν διεξήχθη δυο αγώνες και το αποτέλεσμα είναι 2-0 ή 0-2 ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια η ομάδα που έχει κερδίσει δυο αγώνες στην τελική φάση.

10.Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των αγώνων είναι 1-1 ,ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια η ομάδα βάσει του 7.

11.Στο σύστημα με τις 8 ομάδες δεν υφίστανται όλα τα παραπάνω διότι πήραμε απόφαση ότι εφόσον ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και αρχίσει η διαδικασία του μίνι Πρωταθλήματος 1-4, τότε θα στεφτεί Πρωταθλήτρια η ομάδα που είναι 1η την ημερομηνία διακοπής έχοντας ως δεδομένο ότι στην φάση του 1-4 οι ομάδες μεταφέρουν την βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Εφόσον συμφωνήσουμε τα ανωτέρω, θα αποτυπωθούν στην Προκήρυξη της αγωνιστικής περιόδου 2020-21.»

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!