Connect with us

EDITORIAL

Γιαννιώτης – Στεφανίδη οι κορυφαίοι του 2016

Published

on

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι αθλητικοί συντάκτες καλούνται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου να ψηφίσουν τους κορυφαίους της χρονιάς στον αθλητισμό. Φέτος η εκτίμηση είναι πως τα βραβεία θα καταλήξουν στον Σπύρο Γιαννιώτη και την Κατερίνα Στεφανίδη, όσον αφορά στους αθλητές.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Άνδρες
Στην κατηγορία των ανδρών, το υγρό στοιχείο θα είναι το κυρίαρχο. Σπύρος Γιαννιώτης, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου κέρδισαν μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς, ευρωπαϊκό) σε ένα άθλημα με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας. Στην ίδια κατηγορία και ο Λευτέρης Πετρούνιας που δεν άφησε κανέναν τίτλο να χαθεί. Ψηλά και ο Κώστας Μπανιώτης με την 5η θέση στο παγκόσμιο κλειστού στο ύψος, ενώ και το αργυρό μετάλλιο του Χρήστου Βολικάκη στο ευρωπαϊκό της ποδηλασίας πίστας, ήταν πολύ μεγάλη διάκριση. Στους μεταλλιούχους και Γιώργος Αζωΐδης που πήρε στο τζούντο, χρύσο στο ευρωπαϊκό όπεν.
Η κατηγορία των κορυφαίων στους άνδρες θεωρητικά δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό. Η λογική λέει ότι η τριάδα θα είναι Βαζαίος (κολύμβηση), Γιαννιώτης (κολύμβηση) και Πετρούνιας (γυμναστική). Θα γίνει πολύ μεγάλη μάχη μεταξύ Γιαννιώτη και Πετρούνια, καθώς τα Ολυμπιακά μετάλλια είναι πιο σημαντικά από το ευρωπαϊκό, ο οπότε ο Βαζαίος ενδεχομένως θα είναι στην τριάδα, αλλά ως τρίτος.
Η ψήφος μου πήγε στον Γιαννιώτη για συγκεκριμένο λόγο. Στον αθλητισμό το ζητούμενο είναι να ξεπερνάς τα όρια σου. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο ανεξαρτήτως χρώματος, από έναν 36χρονο κολυμβητή είναι τεράστια υπόθεση. Στο Ρίο ο Γιαννιώτης είχε μόνο το όνομα. Λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να τα βάλει με τη νέα γενιά, αυτούς που γεννήθηκαν στα 90s και από την πισίνα (1.500μ.) βγήκαν και στο open water. Και όμως έκανε την ανατροπή σε μία συγκλονιστική κούρσα, όπου ξεπέρασε τα όρια του. Η ψήφος στον Γιαννιώτη δεν ήταν καθόλου τιμητική όπως έγινε πριν από δύο χρόνια από πολλούς αθλητικούς συντάκτες με τον Γιώργο Καραγκούνη που αγωνίστηκε 150 λεπτά ολόκληρη τη χρονιά για να μπει στην τριάδα των κορυφαίων…
Όσον αφορά στον Λευτέρη Πετρούνια, το άξιζε το βραβείο πέρσι, το αξίζει φέτος και μάλλον θα το πάρει του χρόνου. Στο Ρίο πήγε ως το μεγάλο φαβορί και δικαίωσε όλες τις προσδοκίες. Ωστόσο όμως ο ίδιος ακόμα δεν έχει βρεθεί στο αποκορύφωμα της καριέρας του και είναι σε διαρκή ανοδική πορεία, ενώ ο Γιαννιώτης αγωνίστηκε με τις… αναθυμιάσεις καυσίμων που του είχαν απομείνει μετά από 21 χρόνια στην κολύμβηση. Γνωρίζοντας την ποιότητα του χαρατήρα του Πετρούνια, πιστεύω ότι και ο ίδιος θα χαρεί ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο Γιαννιώτης είναι τελικά ο νικητής.

Γυναίκες
Όταν υπάρχει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο στίβο, δεν τίθεται θέμα κορυφαίου ή κορυφαίας. Εξ’ ορισμού το βραβείο καταλήγει εκεί. Είτε το χρυσό είναι στα 100μ., είτε στη σφυροβολία, είτε στα 20χλμ. βάδην, προκειται για το δυσκολότερο χρυσό μετάλλιο των Αγώνων και σε αγώνισμα του βασιλιά.
Η ψήφος μου πήγε στην Κατερίνα Στεφανίδη που όχι μόνο πήρε το χρυσό στο άλμα επί κοντώ, αλλά τα κατάφερε σε έναν αγώνα γεμάτο από σούπερ αθλήτριες. Οκτώ από τις 12 πήγαν με επίδοση πάνω από το 4.80μ.! Ήταν ο κορυφαίος τελικός όλων των εποχών από άποψη επιδόσεων των φιναλίστ. Με τις κατόχους των τίτλων σε Ολυμπιακούς και παγκόσμιο παρούσες, καθώς με τη μεγαλύτερη σταρ των Βραζιλιάνων στους Ολυμπιακούς. Επίσης η Στεφανίδη έδειξε τρομερή σταθερότητα ολόκληρη τη χρονιά. Ο μοναδικός τίτλος που έχασε, ήταν στο παγκόσμιο του κλειστού στίβου, όπου ήταν τρίτη. Στον στίβο!
Η λογική λέει ότι την τριάδα στις γυναίκες θα τη συμπληρώσουν η Άννα Κορακάκη (σκοποβολή) και η Βούλα Παπαχρήστου (στίβος).

Προπονητής
Όταν έχεις καταφέρει να ανεβάσεις σε βάθρο αγωνίσματος της κολύμβησης έναν 36χρονο αθλητή, το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς στου ανήκει. Ο Νίκος Γέμελος πήρε την ψήφο μου για το συγκεκριμένο επίτευγμα. Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Σπύρος Γιαννιώτης, από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο ήταν ο αθλητής με τους περισσότερους αιφνίδιους ελέγχους από τη FINA…
Στην τριάδα δικαιωματικά θα πρέπει να βρίσκονται ο Μίτσελ Κρίερ (Στεφανίδη επί κοντώ) και ο Δημήτης Ράφτης (Πετρούνιας, γυμναστική). Αδικημένοι ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος (κολύμβηση) και Μάκης Ωρολογάς (ιστιοπλοΐα).

Ομάδα
Εύκολη η επιλογή σε αυτήν την κατηγορία δίχως προβληματισμούς. Μάντης – Καγιαλής, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας (470) θα είναι οι νικητές. Στην τριάδα των κορυφαίων ομάδων και δύο τις κωπηλασίας. Το διπλό σκιφ των γυναικών με Νικολαΐδη-Ασουμανάκη και η τετράκωπος ελαφρών βαρών ανδρών με Πέτρου, Ντούσκο, Γιάνναρο και Μαγδανή.

ΑμεΑ
Στους άνδρες η επιλογή ήταν δύσκολη. Η ψήφος μου πήγε στο Δήμο Μιχαλεντζάκη γιατί είχε τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς. Όποιος έχει δοκιμάσει να κολυμπήσει πεταλούδα, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να το κάνει με ένα χέρι… Στην τριάδα και οι Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών σε πάγκο) και Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος).
Στις γυναίκες μάλλον θα κερδίσει το βραβείο η Δήμητρα Κοροκίδα (στίβος). Η ψηφος μου πήγε στην Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, γιατί όπως ανέφερα, επιβρεβεύω τους αθλητές που ξεπερνούν τα όρια τους. Στην τριάδα και η Ανθή Λιάγκου.
Η ομάδα του μπότσια δεν έχει αντίπαλο. Πολυχρονίδης, Πανανός και Ντέντα θα είναι και φέτος οι κορυφαίοι. Η ομάδα της ξιφασκίας σε αμαξίδιο (Πυλαρινός, Τριανταφυλλου, Ντούνης) και το τάντεμ στην ποδηλασία (Χαλκιαδάκη, Μηλάκη) θα συμπληρωσουν την τριάδα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/