Connect with us

EDITORIAL

Ο Γκελαούζος να κατονομάσει τον υπεύθυνο για να προστατεύσει τους συναθλητές του

Published

on

Δεύτερο κρούσμα ντόπινγκ επί διοίκησης Σακοράφα στον ΣΕΓΑΣ και αυτή τη φορά είναι ηχηρό καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα προβεβλημένο αθλητή (και από την ίδια την ομοσπονδία) τον οποίο ακολουθεί ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας στα προσωπικά του social media. Για τη «μουτζούρα» που υπέστη ο ελληνικός στίβος, ευθύνη δεν έχει μόνο ο αθλητής...

του Θανάση Νικολάου
[email protected]

Καταρχάς να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά καθώς τα «καφενεία» των social media ανακυκλώνουν ότι ανοησία υπάρχει.
Ο πρώτος που ενημερώνεται από την υπηρεσία αντί-ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) είναι ο αθλητής. Όποιος λέει ότι δεν έχει ενημέρωση λέει ψέμματα. Ταυτόχρονα με τον αθλητή, ενημέρωνεται η αρμόδια ομοσπονδία και ο διεθνής οργανισμός αντί-ντόπινγκ (AIU – WADA).
Στην καταπολέμηση του ντόπινγκ αυτό που ισχύει είναι πως ο αθλητής είναι ένοχος μέχρι να αποδείξει την αθωότητα του. Αυτή τη στιγμή ο Γκελαούζος είναι σε καθεστώς προσωρινής τιμωρίας. Το δεύτερο δείγμα θα ανοίξει για να ελεγχθεί μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος ο αθλητής και έχει περιθώριο 20 ημερών για να το πράξει. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, γράφεται, εικάζεται, είναι ανακριβές.

Οι ευθύνες Θεοδωρίδη – Μελέτογλου

Ο Γκελαούζος μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν τυπικά και μόνο χρεωμένος στον Σταύρο Καρρέ, σύμφωνα και με το site του ΣΕΓΑΣ. Από την εποχή που ήταν Εθνικός προπονητής ο Γιάννης Κουτσιώρας ίσχυε αυτό το καθεστώς καθώς η διοίκηση Σεβαστή – Παναγόπουλου δεν δεχόταν αθλητές και αθλήτριες χωρίς προπονητές. Τότε ο Καρρές είχε επισημάνει στον Εθνικό προπονητή ότι δεν γυμνάζει τον Γκελαούζο, το όνομά του όμως έμεινε με την συναίνεσή του γιατί απαγορευόταν τα κενά στις λίστες.
Ο ίδιος ο Γκελαούζος κάποια στιγμή έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, γράφοντας πριν από εβδομάδες στα social media πως ακολουθεί δικό του πρόγραμμα και δεν έχει προπονητή. Μέχρι και ο Καρρές μόλις κατάλαβε πως θα βρει το μπελά του χωρίς λόγο ζήτησε από τον ΣΕΓΑΣ να αφαιρέσει το όνομά του από προπονητή του Γκελαούζου και ήταν απόλυτα φυσιολογικό, καθώς δεν είχε καμία εικόνα για το τι κάνει ο αθλητής στις ΗΠΑ και την Ιταλία που πήγε μόνος του για προετοιμασία με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ. Η ΕΠΥΑ δηλαδή, έδωσε το ΟΚ να κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό αθλητής δίχως επίβλεψη και δίχως να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει. Από τα social media του Γκελαούζου μάθαιναν στον ΣΕΓΑΣ τι κάνει ο αθλητής.

Ουσιαστικά ο ΣΕΓΑΣ είναι αυτός που έθεσε τον αθλητή υπό παρακολούθηση. Όταν του επιτρέπει να πάει στις ΗΠΑ μόνος του, όπου λόγω καθεστώς USADA (που δε θα ασχοληθεί ποτέ με Έλληνα μαραθωνοδρόμο) δεν επιτρέπεται σε κάνεναν άλλον να κάνει ελέγχους, στον ΕΟΚΑΝ αντιλήφθηκαν πολύ καλά τι συμβαίνει.

Ο χωρίς προπονητή Γκελαούζος, δεν είναι όμως χωρίς υπεύθυνο. Υπάρχει ο τομεάρχης των αντοχών Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο Εθνικός προπονητής Χρήστος Μελέτογλου. Αν το θέμα οδηγηθεί στα δικαστήρια, ποιοι νομίζετε ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν;

Τι πρέπει να κάνει ο Γκελαούζος

Κανένας αθλητής και αθλήτρια, δεν ξυπνάει ένα πρωί για να πάει στο περίπτερο να προμηθευτεί απαγορευμένες ουσίες. Ούτε θα τις αγοράσει από το internet. Κάποιος τους προμηθεύει και τους καθοδηγεί πως θα κάνουν χρήση. Κάποιος που κινείται στα προπονητήρια και είναι οικεία φυσιογνωμία γιατί είναι του χώρου. Δεν είναι κάποιος εξωσχολικός που πηγαίνει στις αυλές των σχολείων για να πουλήσει ναρκωτικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζουν ποιος είναι, και οι προπονητές καλά θα κάνουν εκτός από το να τρέχουν σε πρωτοδικεία και κομματικές εκδηλώσεις, να κοιτάξουν λίγο και το χώρο τους και την δουλειά για την οποία αμείβονται.
Ο Γκελαούζος δεν πρέπει να χρεωθεί ο ίδιος εξ’ολοκλήρου τη «μουτζούρα». Να κατονομάσει στις αρχές, τον τύπο που του έδωσε την απαγορευμένη ουσία για να προλάβει να γλιτώσει και κάποιους συναθλητές και συναθλήτριες του.

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Πριν ακόμα το Sportsfeed γράψει την είδηση, σε ΟΑΚΑ, Άγιο Κοσμά και Ζωγράφου γνώριζαν καλά τα άσχημα νέα αλλά και ποιος έδωσε και τι στον Γκελαούζο. Γνωστός στο cheating ο τύπος με λερωμένο αθλητικό μητρώο και από ότι έμαθα η μέθοδος του έχει καταγράψει και παγκόσμιο ρεκόρ τιμών ερυθροποιητίνης στο αίμα σε παλαιότερα κρούσματα.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!