Connect with us

EDITORIAL

Η έκρηξη του δρομικού κινήματος μπορεί να βοηθήσει τον αγωνιστικό αθλητισμό;

Published

on

Παρακολουθώντας από κοντά τον μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» 2017 διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, την τρομακτική ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και των παράλληλων εκδηλώσεων. Η έκφραση της χαράς της συμμετοχής και η ικανοποίηση του τερματισμού των απλών συμπατριωτών μας, όλων των ηλικιών, είναι η απόδειξη της επιτυχίας του «θεσμού» των δρομικών εκδηλώσεων εκτός σταδίου.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Αναπληρωτής καθηγητής
Προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Η δημιουργία δύο μεγάλων δρομικών θεσμών κάθε χρόνο (ημιμαραθώνιος – μαραθώνιος και μικρότερες διαδρομές) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή σε κάθε μια εκδήλωση πάνω από 20.000 ατόμων, καθώς και οι πολλοί άλλοι μικρότερης – τοπικής εμβέλειας δρομικοί αγώνες σε πολλές πόλεις της χώρας (με συμμετοχές από 1000-5000 άτομα), συνθέτουν το δυναμικό του δρομικού κινήματος τα τελευταία 4 – 5 χρόνια.
Η μαζική συμμετοχή, με την παρακίνηση και εταιριών που είναι οικονομικοί υποστηρικτές, πέρα από την τάση της «μόδας», είναι μια ουσιαστική αλλαγή στη κινηματική – αθλητική δράση μεγάλου ποσοστού του ενεργού πληθυσμού, που αποτελεί κοινωνική κατάκτηση και μελλοντική επένδυση καλύτερης ψυχικής και σωματικής υγείας του λαού της χώρας μας…
Θέλοντας να διαπιστώσω την πιθανή επίδραση αυτής της «έκρηξης» των τελευταίων ετών στις επιδόσεις των 50 καλυτέρων αθλητών-τριων των δρόμων αντοχής, επέλεξα δύο χρονιές, ανά δεκαετία (1990-1999, 2000-2009) και τις συνέκρινα με τα δύο τελευταία χρόνια 2015-2016. Στους παρακάτω πίνακες φαίνονται οι καλύτερες επιδόσεις (1ος -10ος – 50ος ) στους δρόμους αντοχής 5-10 χιλ. Μαραθώνιος και ημιαντοχής 800-1500μ., συγκρίνοντας δύο χρονιές ανά δεκαετία και πιο συγκεκριμένα τα έτη: 1990+1993, 2003+2004, 2015+2016.
Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται ο δρόμος των 3000μ. με φυσικά εμπόδια γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα για τις γυναίκες την πρώτη 15ετία. Όμως σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις στο παραπάνω αγώνισμα των ανδρών που διερευνήθηκαν και συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες του 2015-2016, είναι καλύτερες τις προηγούμενες δεκαετίες, σε όλες τις υπό αξιολόγηση θέσεις (1η,10η, 50η ).

Πίνακας 1: που δείχνει τις καλύτερες επιδόσεις (1ος -10ος – 50ος) στους δρόμους 5 – 10 χιλ. – Μαραθώνιο τα έτη: 1990+1993, 2003+2004, 2015+2016

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα:
α. στις 1ες θέσεις μόνο στο δρόμο 10 χιλ. Γυναικών υπάρχει καλύτερη επίδοση το 2016 (από αθλήτρια που έχει γεννηθεί και αναπτυχθεί αθλητικά στις Η.Π.Α.)
β. στις 10ες θέσεις μόνο στο Μαραθώνιο Ανδρών υπάρχει καλύτερη επίδοση το 2015
γ. στις 50ες θέσεις η κατάσταση είναι καλύτερη το 2016 στις 4 από τις 6 επιδόσεις στο σύνολο.
Σημειώνω ότι ότι δεν υπάρχουν πάνω από 20-30 αθλήτριες στους πίνακες των 10 χιλ. Γυναικών, όλα τα αξιολογούμενα χρόνια. Προφανώς οι γυναίκες που τερματίζουν στους μαζικούς αγώνες εκτός σταδίου ΔΕΝ μετέχουν σε αντίστοιχους δρόμους εντός σταδίου και φυσικά δεν είναι εγγεγραμμένες αθλήτριες σε αθλητικά σωματεία.

Πίνακας 2: Δείχνει τις καλύτερες επιδόσεις (1ος -10ος – 50ος) στους δρόμους 800 – 1500μ. τα έτη: 1990+1993, 2003+2004, 2015+2016

Στα αγωνίσματα ημιαντοχής που περιλαμβάνονται στον παραπάνω πίνακα φαίνεται καθαρά ότι τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016) δεν υπάρχει καμία καλύτερη επίδοση, είτε στις πρώτες θέσεις, είτε στις 50ες…. Τα αγωνίσματα αυτά περιλήφθηκαν στην ανάλυση γιατί οι δρομείς ημιαντοχής μετέχουν τακτικά, οι περισσότεροι από αυτούς τους αθλητές, στους αγώνες εκτός σταδίου, σε αποστάσεις 5 – 10 χιλ.

Συμπερασματικά, οι δρόμοι αντοχής τα τελευταία χρόνια της έκρηξης του δρομικού κινήματος παρουσιάζουν βελτίωση ουσιαστικά μόνο στο χαμηλό επίπεδο (50η θέση).
Αυτό δεν είναι κακό αλλά η «έκρηξη» του δρομικού κινήματος δεν μεταφράζεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε βελτίωση των επιδόσεων σε υψηλό επίπεδο (για τα εθνικά δεδομένα)… Προφανώς όλοι οι διοργανωτές, πλην του ΣΕΓΑΣ, δεν έχουν στόχο να βοηθήσουν τον αγωνιστικό αθλητισμό, με δεδομένο ότι η πρόσκληση πρωταθλητών (ξένων και Ελλήνων) έχει οικονομικό κόστος.. Όλοι ενδιαφέρονται, ουσιαστικά, μόνο για την μαζική συμμετοχή, που είναι, όπως προαναφέρθηκε πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του αγώνα (επικοινωνιακά, κοινωνικά και οικονομικά για τους οργανωτές).

Προτάσεις για βελτίωση στον αγωνιστικό αθλητισμό
Με δεδομένο ότι ο ΣΕΓΑΣ έχει την τυπική και ουσιαστική υποχρέωση να αναπτύξει τους δρόμους αντοχής θα πρέπει, κατά την γνώμη μου:
1. Για την προσέλκυση νέων παιδιών και επιβράβευση των αθλητών των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών: στο πρόγραμμα των αγώνων, εκτός από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, να υπάρχουν και κατηγορίες γυμνασίων (με ομαδική βαθμολογία) και χωριστή κατάταξη στις αγωνιστικές κατηγορίες ΠΠ-ΠΚ Α΄, Π-Κ, Ε-Ν (και ομαδική βαθμολογία) για παιδιά που έχουν δελτίο σε σωματεία.
2. Για τους αθλητές των μεγάλων αγωνιστικών κατηγοριών:
α. Να καθιερώσει ουσιαστικά κίνητρα για αθλητές αντοχής που μετέχουν στους αγώνες εκτός σταδίου που διοργανώνει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ (ημιμαραθώνιος- μαραθώνιος και παράλληλοι δρόμοι – αγώνες run Greece). Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να σχεδιασθεί σωστά και ο αγωνιστικός προγραμματισμός των αθλητών που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις στίβου (εντός σταδίου).
β. Να θεσμοθετήσει κίνητρα για προπονητές που γυμνάζουν αθλητές (και όσοι δεν έχουν σχέση εργασίας με το ΣΕΓΑΣ), οι οποίοι μετέχουν σε αγώνες εκτός σταδίου που διοργανώνει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ – όπως ισχύει για τα κίνητρα από συμμετοχή των αθλητών τους σε αγώνες εντός σταδίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/