Connect with us

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ

Η κλιματική αλλαγή… εξοντώνει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς

Published

on

Σύμφωνα με έρευνα του ακαδημαϊκού και συγγραφέα Ντέιβιντ Γκλόντμπλατ οι 10 από τις 19 πόλεις που έχουν φιλοξενήσει χειμερινούς Ολυμπιακούς δε θα είναι αξιόπιστοι προορισμοί για τον χειμερινό αθλητισμό ως το 2050.

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αθλητισμό επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκλόντμπλατ στο βιβλίο του: «Παίζοντας ενάντια στο χρόνο: Παγκόσμιος αθλητισμός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κλίματος και η ανάγκη για γρήγορη αλλαγή» (Playing Against the Clock: Global Sport, the Climate Emergency and The Case for Rapid Change).
Πιο συγκεκριμένα ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το 2050 μόνο 9 πόλεις από αυτές που έχουν φιλοξενήσει χειμερινούς Ολυμπιακούς θα είναι σε θέση να το ξανακάνουν, ενώ ο αριθμός αυτό το 2080 θα έχει μειωθεί σε 6.
Στην έκθεση που έγραψε ο ίδιος για την Rapid Transition Alliance αναφέρει: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά μία σχεδόν καθολική συνέπεια της φαίνεται να είναι η αύξηση της μέσης θερμομακρίας στις ορεινές περιοχές (που φιλοξενούν τα χειμερινά αθλήματα), που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες χιονοπτώσεις και χιόνι για μικρότερη χρονική διάρκεια».
Οι διοργανωτές όμως αυτής των χειμερινών Ολυμπιακών έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπίσει με το πρόβλημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα οι διοργανωτές του Βανκούβερ 2010 αναφέρουν ότι το ρεκόρ του θερμότερου χειμώνα εκείνης της χρονιάς στην περιοχή, δυσκόλεψε τόσο την προετοιμασία των Αγώνων όσο και αυτή των αθλητών.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Σότσι 2014 είχαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα καθώς ο χείμώνα ήταν ακόμα θερμότερος εκεί. Πολλοί αθλητές παραπονέθηκαν για την έλλειψη του χιονιού και την ύπαρξη αργού, υγρού χιονιού που δυσκόλευε τον αγώνα τους. Αυτό μάλιστα φαίνεται και στα αποτελέσματα, καθώς οι περισσότεροι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια, ήταν ανάμεσα στους 10 πρώτους που αγωνίστηκαν και που είχαν μεγάλο πλεονέκτημα από τους υπόλοιπους, αφού το χιόνι δεν είχε ακόμα λιώσει. Λόγω αυτού το Σότσι φαίνεται απίθανο να φιλοξενήσει ξανά χειμερινούς Ολυμπιακούς.
Η έκθεση στη συνέχεια, πως από το 1924 και τους πρώτους χειμερινούς Αγώνες, οι διοργανωτές τους είδαν ως μία ευκαιρία να διαφημίσουν τόσο τις χειμερινές αθλητικές τους εγκαταστάσεις, όσο τα ορεινά τους οικοσυστήματα και ευκαιρία για τη δημιουργία τουριστικών περιοχών. Το 1932 για να δημιουργηθεί η προτεινόμενη πίστα bobsleigh για τους Αγώνες της Λέικ Πλάσιντ, απαιτούσε την κοπή πόλλών δένδρων, κάτι που άλλαξε λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής. Αν και το περιβαλλοντικό πρόβλημα φαίνεται ναι υπήρχε από το 1932, μόλις το 1992 η ΔΟΕ άρχισε να ενδιαφερθεί ουσιαστικά με αυτό.
Αν και οι προβλέψεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή βασίζονται κυρίως σε στατιστικά μοντέλα και μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, είναι υπαρκτή η ανάγκη για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα. Μάλιστα το Μάρτιο η ΔΟΕ έκρινε ότι όλες οι χώρες υποδοχής Χειμερινών Ολυμπιακών θα πρέπει να είναι και φιλικές για το περιβάλλον. Η ελαχιστοποίηση και η αντιστάθμιση τόσο των έμμεσων όσο και των άμεσων εκπομπών άνθρακα είναι επιβεβλημένη, για αυτό και μία από τις υποχρεώσεις της πόλης υποδοχής της διοργάνωσης θα είναι η ελαχιστοποίησή του τόσο κατα τη διάρκεια των Αγώνων, όσο και μετά.

Πηγή: Inside the games

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/